Overleg:Sabre (computersysteem)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 18 jaar geleden door Jos-uit-boston in het onderwerp Commentaar na update door Mion

Dit artikel rammelt aan alle kanten

  • Sabre is een reserveringssysteem, niet zomaar een databasesysteem (ik geloof dat Amadeus om marketingredenen hun systeem een global database system noemen
  • codesharing heeft niets met vluchtboekingen te maken
  • hoewel Sabre begon als een luchtvaartreserveringsysteem is het al jaren een algemeen reisreserverings systeem (hotels, huurauto's, treinen, cruises, etc.) waar vaak geen vliegtuig aan te pas komt.
  • het Sabre computersystem is in Tulsa OK, niet Texas
  • de drie genoemde andere systemen zijn concurrenten van Sabre, er zijn echter veel meer reserveringssystemen
  • Sabre wordt niet alleen door reisbureaus gebruikt (ook bijv voor internetboekingen)
  • "Direct Connect Availabilty actuele (Realtime) prijzen en beschikbaarheid van de vluchten" is onbegrijpelijk
  • "bij verkoop deze direkt reserveren" is onzin. De reservering wordt gemaakt vòòr een eventuele verkoop. Je kunt ook reserveren zonder te kopen
  • "Sabre is wereldwijd 50.000 maal aan reisbureaus geleverd", onduidelijk wat dat betekent. 50 duizend reisbureas gebruiken de diensten van Sabre?.
  • "Sabre levert tevens software zoals Sita": en:SITA is een internationaal consortium van luchtvaartmaatschappijen.
  • "De grootste toeleveranciers van tickets zijn de allianties": Sabre is een reserveringsysteem, niemand levert tickets aan hun.


--Jos-uit-boston 25 dec 2005 16:25 (CET)Reageren

Commentaar na update door Mion[brontekst bewerken]

Sabre GDS is een Europese realtime Globaal Distributie Systeem Database voor luchtvaart reserveringen dat gebruik maakt van Codesharing.

  • Sabre is een Amerikaans bedrijf, niet Europees
  • De GDS gebruikt een database, maar ik zou Sabre geen Database noemen. Het karakteristieke is dat het een reserveringsysteem is.
  • Nadat SABRE een zelfstandig bedrijf werd, hebben ze zich op de hele travelbusiness gericht, niet alleen luchtvaart. Als je naar de website van Sabre Holding kijkt, dan zie je dat ze zich als algemene reservering bedrijf opstellen. Daarom doe je ze onrecht aan om ze alleen maar een luchtvaartreserveringsysteem te noemen. Van een encyclopedisch oogpunt is het zelfs misleidend.
  • Als je vluchten voor een bepaalde origin/destination aanvraagt, dan laten Sabre en de andere GDS-systemen volgens mij eerst directe verbindingen zien (dwz met hetzelfde vluchtnummer), dan verbindingen met dezelfde maatschappij, en dan pas verbindingen met verschillende maatschappijen. Daarbij maakt het niet uit of het om echte vluchten gaat, of over een vlucht met een codeshare vluchtnummer die eigenlijk door iemand anders gevlogen wordt. Daarom speelt codesharing niet zo'n grote rol bij GDS systemen, vooral niet als ze een boeking maken op een maatschappij waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn voor de seat-inventory.

Sabre is gestart in 1976 en was eigendom van Delta Airlines en Pan American Airlines, volgens DOT (Department of Transportation-USA) hebben deze maatschappijen geen meerderheidsbelang meer, Sabre is een member van SITA.

  • Sabre was een deel van American Airlines (niet van Delta of PanAm) tot 1986, toen het een divisie van AMR werd, de "parent company" van American Airlines. In 1996 werd het een zelfstandig bedrijf, dat op de New York Stock Exchange verhandeld wordt.
  • Het eerste Sabre systeem werd in 1960 opgezet.
  • Correct, Sabre is een lid van Sita SC, het consortium.

Sabre heeft een direkte verbinding met de Computer reserverings systemen AXESS (Japan Airlines), FANTASIA (Quantas Airways), Abacus GDS (Cathai Pacific Airways en Singapore Airlines) en INFINI (All Nippon Airways). Aangesloten zijn tevens US Airways en Alitalia.

  • Wat is een direct verbinding - leased line? Via Sita? Toen ik een lang geleden bij Sabre in Tulsa werkte hadden ze al veel meer verbindingen. I neem aan dat ze verbonden zijn met de computers van de meeste luchtvaartmaatschappijen. Waar komt deze lijst vandaan?

De grootste toeleveranciers van vluchtgegevens zijn de leden van de allianties, Skyteam, Oneworld Alliance, en Star Alliance.

  • De grootste leveranciers van vluchtgegevens zijn de grote luchtvaartmaatschappijen. Dat de grote luchtvaartmaatschappijen meestal lid zijn van een alliantie is secondair.

--Jos-uit-boston 28 dec 2005 02:55 (CET)Reageren

Ik heb wat wijzigingen doorgevoerd, direkte verbinding is eeen vaste verbinding geworden, de vraag is natuurlijk of de 4 ook aangesloten zijn op elkaar.

De lijst komt van de duitse wikipedia, de aansluiting is ook wel logisch, Sabre heeft een aandeel in Abacus, en deelt de data.

Mion

Sabre is af[brontekst bewerken]

Voor iedereen die er aan wil bijdragen.

Welkom

Mion

toevoeging DOT[brontekst bewerken]

Het feit dat de Dot regulering is vervallen, zou eraan toegevoegd kunnen worden.

Van belang is denk ik wel, dat er naast de CRS Code of Conduct een amerikaanse regulering in het leven geroepen is en om redenen weer geschrapt. Het hoe en waarom zou in een apart artikel kunnen over deze reguleringen.

Mion