Overleg:Samen (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb een paar veranderingen doorgevoerd. De Samen hebben traditioneel nooit in stenen huizen bedekt met aarde gewoond, dus dat heb ik veranderd. Ok is er juist geen samische standaardtaal zoals de text beweerde. Er zijn een 9-tal samische talen, elk met hun eigen standaard. De verschillen kunnen net zo groot zijn als de verschillen tussen Nederlands en Duits.Laplandgerard 24 feb 2010

Lappen[bewerken]

Kleine vraag,

De naam Lappen en Lapland worden gezien als beledigend, maar hoever gaat dat, wat is in hun ogen de betekenis van Lap . Iets zwaarwegens en kwetsend ?

Wenceslas 29 apr 2007 13:07 (CEST)

Ja, de Saami zijn eeuwenlang tweederangsburgers geweest, en worden nog steeds gediscrimineerd. De term Lap hoort bij die discriminatie. Lees bijvoorbeeld de site van Galdu.org.

  • Het woord lapland is afkomstig van Lappmarks: onderverdeling van sámiland in districten door het zweeds koningshuis in de 14de eeuw voor het innen van belastingen. Dit betekende het begin van onderdrukking. Door de The Lappmark Proclamation in 1673 kregen boeren het recht zich te vestigen in Lapland zonder overleg met de Sámi en werden de rechten van Sami beperkt tot het hoederecht van rendieren en het recht om te vissen. (dus geen recht op land oa) "Heilige" of cultureel belangrijke plaatsen werden vernietigd. Eind 19de eeuw was het rascisme gekenmerkt door rasbiologie en werden ze als inferieur ras beschouwd. Er werden hen allerlei rechten ontnomen. Sami zonder rendieren konden geen beroep meer doen op de sami rechten (vissen, jagen, rendier houden) en hun eigen taal werd ook verboden, er werden speciale nomaden scholen opgericht van zeer laag niveau. Het woord Lapland en lappen is dus rechtstreeks verbonden met onderdrukking en de vernietiging van de Sami cultuur. (Fallopia 25 jan 2008 16:39 (CET))
    • Naar ik begrepen heb komt het begrip van lappen=lompen, dwz. mensen in lompen gekleed. --Joostik (overleg) 2 feb 2014 10:45 (CET)
      • Dit is een misverstand. De etymologie van de naam Lappen is onduidelijk, maar in het Noors/Zweeds betekent het niet lompen. De naam is al lang in gebruik, in elk geval 1000 jaar. De oudste vermelding is van Rusland, lóparj. Een andere theorie is een fins leenwoord, van lappi, dat iets met wildernis te maken zou hebben. (Svesnk Etymologisk Ordbok, http://runeberg.org/svetym/0485.html) Veel is onzeker, maar een verband met lompen is zeer onwaarschijnlijk. Ook al omdat de kleding van de Samen niet uit lompen maar uit rendierleer en rendierbont bestond in vroeger tijden (en gedeeltelijk nog).Laplandgerard (overleg) 2 feb 2014 14:57 (CET)

Samen[bewerken]

Volgens mij is de Nederlandse naam voor dit volk Samen; Saami is aan de spelling te zien Fins. Mag ik de titel veranderen? Rp2 30 mrt 2009 00:54 (CEST)

Van mij wel, vooral omdat Van Dale Samen spelt. Fransvannes 30 mrt 2009 11:50 (CEST)
Ik ben ook accoord. Jvhertum 30 mrt 2009 13:11 (CEST)
Geen bezwaar, hoewel ikzelf eerder geneigd ben om de Sami dan de Samen te zeggen. De dubbele a in Saamen en Saami is inderdaad nergens voor nodig. --Flinus 6 apr 2009 11:23 (CEST)