Overleg:Samenwerkende Maatschappij Vooruit Nr.1

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Coöperatieve Maatschappij Vooruit. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 nov 2018 00:33 (CET)Reageren

Voorstel: naam pagina wijzigen[brontekst bewerken]

Officieel heette de maatschappij, gemeenzaam bekend als 'Vooruit', Samenwerkende Maatschappij Vooruit nr.1. Het lijkt me dus aangewezen de titel te wijzigen.

Pagina grondig herzien[brontekst bewerken]

De oorspronkelijke alinea 'opstart' vertelt niets tot weinig over het onderwerp, maar probeert in enkele zinnen uit te leggen wat de coöperatieve gedachte en beweging is en waar die in Gent mogelijk op was gebaseerd (met de traditionele verwijzing naar de Rochdale Pioneers). Da's nogal snel door de bocht en hoort hier eigenlijk ook niet thuis, maar eerder op een pagina over de (socialistische) coöperatie of coöperatieve beweging. Ik heb die dan ook geschrapt.

De tweede alinea 'beginjaren' werd aangepast in die zin dat het stuk dat over het Feestpaleis Vooruit gaat (het gebouw) werd weggelaten: er ontstaat nodeloos verwarring tussen het in Gent gekende gebouw 'Vooruit' en de coöperatie met dezelfde naam. Verwijzingen naar ledencijfers zijn pas waardevol als ze volledig zijn. Het vaak vermelde cijfers uit 1913 wordt vaak aangehaald en herhaald, maar andere ledencijfers zijn niet bekend (overigens is dat cijfer ook wellicht incorrect). Een deel van de oude alinea werd geïntegreerd in de nieuwe alinea 'groei en bloei': vanaf 1900 kan nog moeilijk van de beginjaren worden gesproken.

De derde alinea heb ik verwijderd. Die heeft geen betrekking op SM vooruit Nr.1 maar op de nieuwe socio-culturele organisatie met dezelfde naam die in het Feestpaleis (gemeenzaam 'den Vooruit' genoemd), maar die er geen opvolger van is. Dit hoort dan ook thuis op een aparte pagina.