Overleg:Schalmei

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 maand geleden door Lettervorscher in het onderwerp Commentaar in inleiding

Commentaar in inleiding[brontekst bewerken]

Op 28 aug 2023 voegde gebruiker Dick Verel (sindsdien niet meer actief) onderstaande alinea toe aan de inleiding. Het is echter meer geschreven als kritiek en commentaar en te wijdlopig voor een inleiding. Er was bovendien geen bron bij gevoegd.

Verplaatst naar overleg; mogelijk materiaal om het artikel aan te passen, als hier een bron voor is.

"Onder schalmei dient men elk instrument dat met een riet wordt gespeeld te verstaan. Zowel conisch (hobo) als cilindrisch (klarinet). Het woord komt zoals hieronder vermeld van het Griekse kalamos = riet. Als men cilindrische instrumenten uitsluit is daar in het Nederlands dus geen naam voor. Voorbeelde zijn de Griekse aulos, vele doedelzakpijpen, kromhoorns. Het instrument als (herders)fluit aan te duiden is onjuist, al is het niet ongebruikelijk. Bij een fluit wordt de trilling gegenereerd door tegen een scherpe rand (wig) te blazen. Dat heeft akoestisch nogal wat gevolgen. 'Chalumeau', de Franse vorm van schalmei, is de naam van de oerklarinet van voor 1700, een cilindrische schalmei dus. Hij klinkt bijvoorbeeld een octaaf lager dan een fluit van dezelfde lengte."

Alleen al de eerste zin, dat elk blaasinstrument met een riet een 'schalmei' is, komt mij zeer vreemd over. Waarom er 'in het Nederlands geen naam voor is', begrijp ik niet uit deze uitweiding.

Ik denk vooral, dat het goed zou zijn als dit artikeltje eens grondig zou worden aangepakt met iemand met een musicologische achtergrond (met een paar goede bronnen).

Lettervorscher (overleg) 19 mrt 2024 23:22 (CET)Reageren