Overleg:Signaalwoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoe weet je of iets een signaalwoord is?[brontekst bewerken]

Voorbeeldzin: Ik ben de berg opgegaan naar huis.

  1. Ik = onderwerp;
  2. ben = persoonsvorm van het werkwoord;
  3. de berg = lidwoord en zelfstandig naamwoord, samen het lijdend voorwerp;
  4. opgegaan = voltooide deel van het werkwoord = voltooid deelwoord;
  5. naar = signaalwoord, geen zelfstandig naamwoord; dus wat kan het nog anders zijn dan een signaalwoord. Het geeft een "signaal"= fungeert als een signaalwoord, verbindingswoord, indicator-woord in de zin: naar waar;
  6. huis = zelfstandig naamwoord.

Als het woord geen onderwerp is, geen persoonsvorm van het werkwoord, voltooid deel van het werkwoord, lijdend voorwerp, geen zelfstandig naamwoord, geen bijvoeglijk naamwoord, geen lidwoord; dan zal het allicht een signaalwoord zijn. Mvg, SvenAERTS (overleg) 9 jan 2018 21:56 (CET)

Conclusie: eigenlijk helemaal geen / eigenlijk helemaal wel ?[brontekst bewerken]

Voorbeeldzin: "Walvissen zijn eigenlijk helemaal geen vissen!". Dat is toch gelijklopend aan "Walvissen zijn dus geen vissen!"? Als signaalwoord staat bij "Conclusie: dus, aldus, concluderend, kortom, dat betekent, ter conclusie, tot slot". Mag dat lijstje vervolledigd worden met eigenlijk helemaal geen / eigenlijk helemaal wel ? Dank U SvenAERTS (overleg) 5 nov 2017 20:35 (CET)

Oorzaak en gevolg: waarmee ?[brontekst bewerken]

Voorbeeldzin: "Baleinwalvissen: die hebben geen tanden, maar een balein. Dat is eigenlijk een grote zeef, waarmee ze kleine diertjes en plankton uit het water filtreren." Dat is toch gelijklopend aan "Dat is eigenlijk een grote zeef, waardoor ze kleine diertjes en plankton uit het water filtreren." Als signaalwoord staat bij Oorzaak en gevolg: "daardoor, doordat, door, waardoor, zodat, ten gevolge van, vervolgens, zodoende, dankzij". Mag dat lijstje vervolledigd worden met waarmee ? Dank U SvenAERTS (overleg) 5 nov 2017 20:48 (CET)

Zijn dat en volop signaalwoorden?[brontekst bewerken]

Voorbeeldzin: "Daarom werd er vroeger veel op walvissen gejaagd. Dat is nu in veel landen verboden maar niet overal. In Noorwegen wordt bijvoorbeeld nog volop gejaagd op walvissen." Dat verbind de 2 zinnen. Verbinden is een functie van signaalwoorden=verbindingswoorden=indicator-woorden. Volop is een vergelijking tussen de 2 situaties. Vergelijken is een functie van signaalwoorden=verbindingswoorden=indicator-woorden.

sommige ?[brontekst bewerken]

bv. Sommige boeken kosten ... Dank USvenAERTS (overleg) 10 jan 2018 03:00 (CET)

te[brontekst bewerken]

.. hoeven maar één keer betaald te worden ... Dank USvenAERTS (overleg) 10 jan 2018 03:00 (CET)