Overleg:Slavernij in het Ottomaanse Rijk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ook hier geldt ten aanzien van een aantal aspecten het zelfde als ik al op Overleg:Barbarijse slavenhandel heb gemeld. Het zo maar blind vertalen van artikelen uit anderstalige Wiki 's zonder zelf bronnen te raadplegen leidt tot in encyclopedisch opzicht ongewenste beweringen.

  • De zeer extensieve inzet van slaven ten behoeve van de oorlogsvoering droeg er aan bij dat slavernij in huishoudelijke of economische dienst een minder voorkomend fenomeen was.

Die bewering zal wel gebaseerd zijn op de volgende zin in het Engelse artikel Domestic slavery was not as common as military slavery.

Het merkwaardige is dat de schrijver van het Engelse artikel hierbij verwijst naar een bron hier waar dat helemaal niet uit af te leiden is. Voor een overigens heel andere en nogal triviale bewering verwijst die schrijver naar deze bron, een vrij bekende tekst van Bernard Lewis. In die tekst wordt juist gesteld dat slavernij in economische dienst wel wat minder gedocumenteerd en onderzocht is dan die in oorlogsvoering, maar dat daar volstrekt niet uit afgeleid kan worden dat de laatste dan zoveel vaker voorkwam.

  • Geschat wordt dat tot 75% van de bevolking van de Krim uit slaven dan wel vrijgelaten slaven bestond .Voor die bewering wordt in het Engelse artikel verwezen naar een link die niet werkt. Dat is dus niet te verifiëren.
  • Voor het onderdeel over Barbarijse slavenhandel zie Overleg:Barbarijse slavenhandel
  • Tegenwoordig wonen er tienduizenden Afro-Turken in het moderne Turkije, afstammelingen van de Zanj. De Afro-Turkse activist Mustafa Olpak stichtte de eerste officieel in Turkije erkende organisatie van Afro-Turken (Afrikalılar Kültür ve Dayanışma Derneği) in de stad Ayvalık.

Over de aantallen Afro-Turken worden soms de meest belachelijke discussies gevoerd. Zie bijvoorbeeld op de Engelse Wiki hier, waarbij sommigen volhielden dat het wel eens om twee miljoen mensen zou kunnen gaan. In het Engelse artikel wordt voor de bewering van tienduizenden geen enkele bron gegeven, maar gezond verstand en enig kennis van de omstandigheden in het Turkije vanaf begin 20e eeuw kan niet anders dan tot de conclusie leiden dat ook tienduizenden nog steeds zwaar overdreven moet zijn. De hierboven genoemde Mustafa Olpak raamt zelf het aantal op 2000.hier Renevs (overleg) 11 dec 2014 18:16 (CET)[reageer]