Overleg:Sofistiek

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Julien Grandgagnage in het onderwerp Naamgeving artikel

Normen van goed en kwaad werden gemeten aan de belangen van de individuele mens, en het natuurrecht werd gesteld boven het door de gemeenschap vastgestelde recht.

Zodoende kreeg het woord sofist, vooral in conservatieve en aristocratische kringen, een bijbetekenis van drogredenaar, iemand die recht praat wat krom is.


Dit is al te suggestief, in combinatie met de voorgaande regels, dat

-democratie boven niet-democratie staat. (ik wil dit niet betwisten maar zeg dat dat in dit kader niet neutraal genoeg is)

-het meten van normen van goed en kwaad aan de belangen van de individuele mens verkeerd is, en dat het natuurrecht (als vanzelfsprekend?) niet boven het "door de gemeenschap vastgestelde recht" mag gesteld worden. Dat is een opinie, meer niet.

-Als vanzelf uit deze 2 onderstelde slechtheden (namelijk zodoende) een negatieve bijbetekenis ontstond voor de sofistiek.


Al bij al weinig neutraal, enigszins tendentieus links en collectivistisch. Beter is om deze zinnen weg te laten en het te houden bij "ten allen tijde gelijk willen hebben". Dat is de essentie van de negatieve bijklank van de sofistiek en de manier waarop dit zou gekomen zijn is niet zoals in bovenstaande zinnen.

Daarom heb ik deze twee zinnen verwijderd. WIKIRUD.

"Normen van goed en kwaad werden gemeten aan de belangen van de individuele mens, en het natuurrecht werd gesteld boven het door de gemeenschap vastgestelde recht." Wellicht is hier een misverstand in het spel. Het natuurrecht veronderstelt immers een niet relativistische positie. Wellicht wordt precies het tegendeel bedoeld: nl. dat door de sofisten het door de gemeenschap vastgelegde recht prevaleert op het natuurrecht. De mens is de maat van het recht. Dat sluit ook aan bij de "advocaten-rol" die de sofisten speelden. Ik heb de tekst echter nog niet aangepast. BARON

Naamgeving artikel[brontekst bewerken]

Is Sofistiek wel geoorloofd als verder over Sofisme wordt gesproken? Kiro Vermaas 3 mrt 2017 18:24 (CET)Reageren

Ik denk dat je de Categorie:Sofisme beter Categorie:Sofistiek kunt noemen, Kiro. Sofisme is "spits­von­di­ge, maar geen steek­hou­den­de re­de­ne­ring" volgens De Dikke :) In het artikel wordt 'sofisme' overigens correct beschreven als 'synoniem van drogreden'.Julien Grandgagnage (overleg) 3 mrt 2017 20:34 (CET)Reageren