Overleg:Speerwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ranglijst[bewerken]

Er stond alleen een ranglijst mannen, ik heb vrouwen toegevoegd. Bij de medailles staan ook alleen de mannen, graag de vrouwen toevoegen, ik heb nu geen tijd, ik moet trainen voor het speerwerpen. Ook bij de wijziging van de speerspecificaties werden alleen de mannen genoemd. Waarom toch? atalanta 21 dec 2006 15:15 (CET)

Een kleine twee jaar later is het door gezamenlijke inspanningen een prachtartikel geworden... atalanta 14 sep 2008 19:23 (CEST)

Wereldrecords[bewerken]

Op de volgende site zie ik dat de Duitse atlete Ellen Braumüller nog geen maand het wereldrecord speerwerpen in handen had. Dit is in tegenstelling tot de records die op deze pagina staan. Wie weet hoe dit zit? http://www.athletix.org/statistics/wrjtwomen.html. Rudolphous 19 jun 2009 08:18 (CEST)

Beste Rudolphous, Je bent weer eens uiterst opmerkzaam. Bedankt daarvoor, want hier zit opnieuw iets niet goed. Het merkwaardige is dat de tekst op de site van Ellen Braumüller lijkt te kloppen, namelijk dat zij het wereldrecord drie keer zou hebben verbeterd. Nu ben ik zelf degene geweest die deze pagina indertijd heeft aangemaakt, maar al sla je me dood als ik nog weet, waar ik die informatie vandaan heb gehaald. Dat komt ervan als je niet vanaf het begin consequent je bronnen vermeldt, wat ik toen nog niet altijd deed. Ik kan het in elk geval op geen enkele andere wikipedia terugvinden.
Waarom denk ik desondanks dat die tekst klopt? In zijn boek Die Geschichte der olympischen Leichtathletik - Band 1: 1896-1936 schrijft Ekkehard zur Megede in zijn verslag van de Olympische Spelen van 1932 op blz. 251 het volgende: ".... Ellen Braumüller hatte kurz voor Gindeles 46,74 den Weltrekord auf 44,64 (Berlin, 12. Juni 1932) geschraubt." Hieruit kan worden afgeleid, dat de vermelding van de naam van Elisabeth Schumann bij dat rekord (en dus wellicht ook bij het voorgaande) onjuist is. Maar waren Elisabeth Schumann en Ellen Braumüller dan soms één en dezelfde persoon? Geen idee. De Duitse wikipedia brengt me in elk geval niet verder, want daar is Elisabeth Schumann een operazangeres!
Kortom, dit is weer eens voer voor een echte deskundige. Die ga ik hierover maar eens benaderen. Zodra ik meer weet, kom ik erop terug. Groet,--Piet.Wijker 19 jun 2009 10:39 (CEST)
Bedankt voor je hulp dit mysterie opgelost te krijgen. Haar zus is Inge Braumüller, dus ik ga er vanuit dat Braumüller haar meisjesnaam is. Later trouwde ze met Hassauer en deed onder deze naam ook enkele wedstrijden zoals is te lezen op [1]. Groeten, Rudolphous 19 jun 2009 12:13 (CEST)
Volgens deze site werd Liesel Schumann een aantal maal tweede op de Duitse kampioenschappen speerwerpen. Als deze informatie klopt duidt dit erop dat het wel degelijk twee verschillende atletes zijn. [2]. Rudolphous 19 jun 2009 12:21 (CEST)
Ja, dat is mij inmiddels ook duidelijk. Schitterend overigens dat je die lijsten van Track and Field Statistics hebt gevonden, die je aan de site van Ellen Braumüller hebt gelinkt. Het brengt ons weer een stukje verder, maar roept tegelijk nieuwe vragen op. Want als alleen de met een blauwe stip aangegeven prestaties officieel zijn erkend, waarom staan er dan op het overzicht met de Europese records prestaties met een blauwe stip vermeld die je op het overzicht met de wereldrecords weer niet terugvindt, zoals die ene van 40,27 m van Ellen Braumüller: wel officieel Europees record, geen officieel wereldrecord !?! En eigenlijk zouden wij op Wikipedia alleen de officieel erkende records moeten vermelden. Maar voordat we hierover een knoop doorhakken, wacht ik liever de reactie van de deskundige even af. Bovendien vind ik dat tenminste atalanta hierover ook haar mening moet geven. Ik zal haar op deze discussie attenderen. Groet,--Piet.Wijker 19 jun 2009 13:06 (CEST)
Piet, die website is inderdaad heel mooi. Jammer genoeg blijken de profielen na enige tijd niet meer opvraagbaar en komt de melding: "Sorry, Athletes Profiles available to the Members only." Als ik de informatie goed interpreteer lijkt het er inderdaad op dat de 40,27 m alleen geldig is als Europees record en niet als Wereldrecord. Rudolphous 19 jun 2009 13:38 (CEST)
Op deze pagina staat beschreven welke records officieel door de IAAF worden erkend. [3] Bij de mannensectie staat de volgende interessante toelichting This lists the progressions of worlds records of the IAAF era in all current IAAF World Championship events. The records which were officially ratified by the IAAF are shown in bold, while those which, for various reasons, were not ratified are shown in light type. Explanations for these cases can be found in the International Athletic Foundation publication "Progression of World Best Performances and Official IAAF World Records (2003)", from which this section has been adapted. The records are as at January 1, 2003. Helaas ben ik niet in het bezit van dit boek. Rudolphous 19 jun 2009 14:12 (CEST)
De 40,27 staat echter vreemd genoeg bold (erkend door de IAAF). Ook staat de 44,64 bold, maar gek genoeg op naam van Elisabeth Schumann ipv Ellen Braumüller Rudolphous 19 jun 2009 14:17 (CEST)
Man, waar jij die overzichten allemaal vandaan vist...! Nogmaals mijn complimenten. Ik denk dat we nu eerst maar 'ns moeten wachten op het oordeel van de deskundige die ik het probleem inmiddels heb voorgelegd. Die werkt namelijk ook voor de IAAF. Naar mijn mening is het van belang om te weten te komen, welke van alle ons ter beschikking staande bronnen nu als de meest betrouwbare kunnen worden beschouwd. Groet,--Piet.Wijker 19 jun 2009 14:43 (CEST)
Bedankt voor de complimenten. Ik wacht de uitkomst van de deskundige wel af dan. Rudolphous 19 jun 2009 17:10 (CEST)
Poeh! Ik kan hier niets aan bijdragen, ik zou blind op zo'n bron zijn afgegaan... Wel interessant, ik heb wel eerder gehoord dat lijsten wereld- en Europese records niet met elkaar hoeven overeen te stemmen, daar zou ik me niet druk over maken. atalanta 22 jun 2009 13:48 (CEST)

Regels[bewerken]

Ik heb bij de aanloop de tekst "bij voorkeur 33,50 m of meer" vervangen door "bij voorkeur 36,50 m of meer", dat is immers de nieuwe waarde sinds het wedstrijdreglement 2014/2015.

Voor de belangrijkste wedstrijden is de minimumlengte inmiddels 33,50m. (Dat is ook de minimumlengte van de aanloop volgens de IAAF Competition Rules 2014/2015). Kan een van de kenners hier een goede formulering voor vinden? Of kan die 30,50m (mimimumlengte volgens WR 2014/2015 Atletiekunie) gewoon blijven staan? --Donald K (overleg) 7 dec 2014 13:20 (CET)

Ha Don, ik heb de tekst iets aangepast. Ik verbaas me altijd al over de formulering van het reglement; 'minimaal x, maar eigenlijk minimaal y of nog liever minimaal z.' Vreemd gebruik van het woord 'minimaal'. Als je toch het reglement erbij hebt, kijk dan ook maar naar andere onderdelen! atalanta (overleg) 8 dec 2014 02:05 (CET)