Overleg:Spoiler (onthulling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoi Puckly,

Ik zag dat je op Dogville en The Commitments spoiler-waarschuwingen hebt toegevoegd. Maar beide artikelen bevatten toch geen spoilers? En een spoiler-waarschuwing op het einde van het artikel (Commitments) is sowieso een beetje zinloos lijkt me? SanderSpek 3 dec 2003 09:32 (CET)

Ze bevatten idd (nog) geen spoilers (hoewel over Dogville te discussiëren valt), maar ik ga nu alvast wilde bij alle films die aanwezig zijn op Wikipedia spoiler-waarschuwingen toevoegen, zodat als er "straks" beschrijvingen worden toegevoegd, deze in ieder geval voorafgegaan worden door deze waarschuwing. Of lijkt je dit wat voorbarig? Puckly 3 dec 2003 17:01 (CET)
Dat lijkt me inderdaad een beetje voorbarig. Wanneer iemand geen spoilers wil, maar wel info over de film, zijn de artikeltjes zoals ze nu zijn best te lezen. Je geeft dus oneigenlijke waarschuwingen waardoor mensen de artikelen misschien overslaan. SanderSpek
Daar heb je wel een punt en daarom vind ik ook wel dat een spoiler-waarschuwing pas na de spoiler-vrije tekst moet komen (en in het geval van The Commitments dus onderaan). Ik had eigenlijk 2 redenen om die spoiler-waarschuwingen vast toe te voegen: Als ik dat eenmaal bij alle (aanwezige) films gedaan had, zou ik de 'Referenties'-pagina kunnen gebruiken om films makkelijk(er) te vinden en uit te breiden. Als iemand anders aanvullingen zou geven, zou 't er vast staan... Puckly PS. Ik heb de spoiler-waarschuwing bij The Commitments maar weer verwijderd.
Wat betreft Dogville, tja, 't zal misschien een beetje van je definitie van spoiler afhangen. Ik vind een beschrijving van bepaalde scenes niet direct spoilers, zolang de 'eindclou' niet weggegeven wordt. Maar in het geval van Dogville kan ik er mee leven wanneer de waarschuwing er wel bij staat. SanderSpek 4 dec 2003 09:32 (CET)
Er worden inderdaad verschillende definities en interpretaties aan het woord spoiler gegeven. Persoonlijk vind ik iets al een spoiler als het ook maar iets van de film of het boek weggeeft. Ik kijk liever geen trailers en lees nooit de achterkant van een boek. Dat is het ene uiterste. Anderen, zoals jij, vinden iets pas een spoiler als het echt de clou weggeeft. Zo heb ik het uiteindelijk ook onder dit artikel beschreven, omdat dat volgens mij de meest gangbare opvatting is. Puckly 4 dec 2003 18:26 (CET)
En dan hebben we nog de Nederlandse rockband Spoiler. :-) jeroenvrp 4 dec 2003 19:58 (CET)