Overleg:Steenberg (mijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik uit Nederland afkmstig ken het woord steenberg niet, maar het woord terril wel. Is dit wel juist zoals het er nu staat: "Een steenberg (Nederland) of terril (België)..." ? Romaine 25 apr 2008 16:15 (CEST)

Van Dale geeft het zo aan: steenberg en terril. Bij dit laatste geeft Van Dale expliciet aan dat terril enkel in België gebruikt wordt. Zonneschijn 25 apr 2008 18:43 (CEST)
Naast steenberg wordt ook het woord stortberg gebruikt. Stortberg geeft m.i. beter dan steenberg aan dat de berg door menselijk handelen is ontstaan. Hanhil 25 apr 2008 18:51 (CEST)
In ieder geval, in België is enkel het woord (mijn)terril gangbaar. Of het nu steenberg, stortberg, mijnsteenberg of iets anders moet worden moeten jullie, Nederlanders, maar onderling uitmaken. Zonneschijn 25 apr 2008 19:51 (CEST)
Dit antwoord verbaast me: waar is het gebruikelijke Vlaamse taalpurisme gebleven? ;-) Hanhil 25 apr 2008 20:38 (CEST)

Frankrijk[bewerken]

Loos-en-Gohelle
Loos-en-Gohelle

Nog wat aanvullingen: ik ken de situatie in heel Frankrijk niet, maar ik weet wel dat er in Noord Frankrijk (Pas de Calais en Nord) ook heel wat mijnactiviteit met terrils te vinden is (kom je bv hier en daar nog makkelijk tegen op google satellietbeelden, op gemeentesites e.d., of denk maar aan de streek waar ook Paris-Roubaix door trekt). Traditioneel zijn Franse internetsites nogal wat rommelig, dus is het waarschijnlijk wel wat puzzelen om on-line een duidelijk beeld er van samen te stellen. Een site bv http://mincoin.free.fr/region/mines/mines.htm of http://www.bmu.fr/unesco.html waar men kijkt of dit niet op de UNESCO lijst kan (weliswaar is dat dan veel ruimer dan enkel wat terrils hé)

Belangrijk en erg vermeldingswaardig wat dat betreft zijn dan ook de terrils van Loos-en-Gohelle (fr:Loos-en-Gohelle) met naar verluidt de twee hoogste terrils van Europa... die dingen verdienen hier wel een plaatsje zou ik zeggen.

Maar ik laat het aanvulwerk voorlopig wat aan anderen, ik zie dat sommigen er zich ondertussen al in het verdiepen zijn, en ik heb nog enkele andere zaken te doen eerst op wikipedia ;-) --LimoWreck 25 apr 2008 17:08 (CEST)

Ik zal er ooit wel eens tijd voor vrijmaken. Zonneschijn 25 apr 2008 18:43 (CEST)

Waterschei[bewerken]

De informatie is achterhaald: beide terrils van de voormalige mijn van Waterschei zijn toegankelijk.

PS: Ik zou graag deze bijdrage ondertekenen, maar de knop daarvoor is verdwenen ...