Overleg:Stoomlocomotief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kan iemand met betere poolse kennis kijken of pl:Parowóz een goede referentie is?


Ja, absoluut. gebruiker:Kneiphof

Stoomtreinen in de ruimte[bewerken]

Het verhaaltje van de stoomtrein in de Andes is interessant, maar lijkt mij toch een beetje verdacht. Stel de lok die de werkstoomdruk van 1000 kPa had. Deze druk wordt relatief gemeten, ten opzicht van de atmosfeerdruk. Absolute stoomdruk bedraagt dan 1000 000 Pa + 10 000 Pa (atmosfeerdruk). Men rekent meestal met relatieve druk, want atmosfeerdruk werkt toch langs andere kant op de zuiger tegen. Stel nu dat de atmosfeerdruk volledig zou vervallen (we laten ons treintje op de maan rondrijden). Dan zou de stoomdruk 1010 000 Pa bedragen (atmosfeerdruk langs andere kant van de zuiger valt weg, we mogen dus met absolute druk van de stoom rekenen). De drukaangroei is toch niet zo spectaculair, en in Andes zou die nog kleiner zijn, wat de lucht is daar wel degelijk aanwezig (ook zal er wat minder zijn) Kneiphof 15 feb 2006 23:40 (CET)

Het is ook zo dat je in de bergen minder hard zou moeten stoken, want het water zal bij lagere temperatuur koken. Toch zal dat IMHO eerder tot de daling van brandstofcerbruik leiden dan tot de vermogenstijging. En wat de ruiltestomers betreft: je zou helemaal niet moeten stoken :-) Kneiphof 15 feb 2006 23:49 (CET)

Externe links[bewerken]

Alle externe links op deze pagina leken niet erg relevant bij dit artikel:

T Houdijk 17 mrt 2006 14:00 (CET)

Vermogen op hoogte (Curiosa)[bewerken]

Volgens mij neemt het vermogen van dieselmotor af op grotere hoogte, maar neemt het vermogen van een stoomloc niet toe (of zelfs af, maar niet zo snel als bij diesel) Dit komt door de lagere luchtdruk, waar dus minder zuurstof aanwezig is. Tjeenkwillink 12 jul 2006 14:08 (CEST)

Geschiedenis[bewerken]

Hallo, Wat is bij ons de definitie van "locomotief"? In Engeland valt daar ook de weglocomotief onder, wat wil zeggen dat daar de Puffing Devil in 1801 de eerste was. Op zich was ook de machine die in 1804 reed al in 1802 gebouwd, als stationaire machine, maar ik weet niet wanneer die op spoorwielen gezet is. Ik betwijfel wel of dat ding werkelijk in Engeland gebouwd is. Ik heb er zelf geen gegevens over, maar Wales had me veel waarschijnlijker geleken. Mysha