Overleg:Striptekenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doorverwijzing stripschrijver/stripauteur[brontekst bewerken]

Los van het feit dat Engelse lemma uitgebreider en inhoudelijk beter is (zal t.z.t. poging doen het hieruit aan te vullen, maar moet eerst andere pagina's afmaken) geeft dit in notedop een probleem in NL wikipedia aan:

Striptekenaar wordt gebruikt als synoniem van stripmaker, d.w.z. als portmanteau van striptekenaar en stripauteur.

Dat dit onjuist is, blijkt eruit dat bij de Bibliografie van Alan Moore de term stripschrijver nu doorverwijst naar striptekenaar, wat hij niet is: hij tekent geen strips, maar wordt gezien als belangrijkste stripscenarist ter wereld (geen hyperbool of fan-uitspraak, 1 illustratie uit vele: in Paul Gravetts recente standaardwerk (2011) 1001 Comics you must read before you die zijn van Moore 12 titels opgenomen, meer dan van wie ook - Jack Kirby komt met 11 in de buurt, de meeste andere Grote Namen hebben er 6). Andere belangrijke stripauteurs die niet tekenen zijn bijv. Neil Gaiman, Grant Morrison en Warren Ellis.

Voorstel: naast striptekenaar is een lemma stripauteur nodig, i.p.v. een doorverwijzing. Daarnaast is er een lemma nodig voor het paraplubegrip stripmaker. In NL is in 2008 de BNS opgericht, de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers [1] - die naam geeft al aan dat in dit vakgebied de term stripmaker heel gebruikelijk is. De parapluterm stripmaker omvat meer dan alleen schrijver en tekenaar, ook inkter en inkleurder vallen eronder. De scheppers van auteursstrips - meestal striptekenaars die hun eigen scenario schrijven (en/of zelf inkten en inkleuren) - worden inmiddels gewoonlijk aangeduid als stripmaker.

Ben bereid om alle links naar striptekenaar door te lopen en evt. te wijzigen. Duurt wel tot 2012 voor ik daar tijd voor heb.

Hoor graag respons voordat ik me aan dit monnikenwerk zet, wil hier graag consensus over.

Groet, Rienkt (overleg) 14 dec 2011 10:20 (CET)Reageren[reageer]

Ik zou zeggen: voel je vrij en ga je gang. Je lijkt me goede argumenten te hebben, dus ik voorzie geen probleem. Pompidom (overleg) 14 dec 2011 10:27 (CET)Reageren[reageer]