Overleg:Telefoonkaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb het artikel even doorgelezen. Leuk dat er zoveel over telefoonkaarten geschreven wordt. Ik heb nog wat vraagjes en opmerkingen:

  • Zou iemand nog wat uitleg (los van de geschiedenis) kunnen geven over, hoe werkt nou een 'chipkaart', 'magneetkaart', 'holografische techniek'? Bij chipkaart en magnetische kaart kan ik me nog wel iets voorstellen, maar ik heb er geen idee van wat hoe je met een holografische techniek een telefoontegoed zou kunnen bijhouden. En wat is 'structuur 22' en 'structuur 9'? Ook wordt er verderop gesproken over "Optische Landis en Gyr kaarten". Is dat hetzelfde als holografisch of wat anders?
  • Bij 1994 staat PTT Telecom verving het veiligste systeem - wat was dan precies het veiligste systeem? Is dat die holografische techniek? Of 'structuur 9' ?
  • Bij 1995 staat een verhaal over dat iemand werd "vrijgesproken voor het openen van de telefooncel". Daar snap ik niets van. Ik heb nog nooit een telefooncel gezien die op slot zit. Wel eens een die stuk was, maar de deuren van de telefooncellen die ik ken, kun je zo opentrekken, zonder sleutel. Wel zal er een sleutel zitten op de kluis gezeten hebben bij 'kwartjestelefoons', om het geld eruit te halen. Of zat er soms een afvalbak voor lege telefoonkaarten. En waarom zat er dan een slot op die afvalbak? Ik breek me het hoofd erover, maar kan het niet verklaren. Graag wat meer uitleg.
  • "KPN voerde een datum van einde geldigheid in op telefoonkaarten; dit was voor veel verzamelaars geen leuk nieuws," - Ook dat snap ik niet. Verzamelaars verzamelen de kaarten toch niet om ermee te bellen? (Ik denk aan de verzamelaars van antieke munten; niemand zal het betreuren dat die in de winkels niet meer geaccepteerd worden). Of zijn er verzamelaars die speciaal kaarten verzamelen waar nog mee gebeld kan worden? Graag toelichting.

Bovenstaande niet-ondertekende bijdrage is hier op 2 dec 2004 om 13:35 uur geplaatst door Johan Lont.

Antwoorden op bovenstaande vragen:
Het veiligste systeem is de holografische/optische systeem omdat de kaart verbrand word door de laser van het toestel en de kaart namaken is duurder dan de opbrengst.
De structuur van de kaart geeft de landscode weer, zo heeft Nederland eerst nummer 22 gebruikt wat een onbeveiligde algemene code is, en nr 9 is in 1991 ingevoerd speciaal voor Nederland en later ook Egypte om het gebruik van 'vreemde' kaarten tegen tegaan, In Rotterdam bijvoorbeeld werden veel kaarten gebruikt van de Kaap Verdische eilanden.
Alle telefooncellen waren vroeger voorzien van een gleuf in de plaat om oude kaarten in te werpen, met een sleutel kon men de plaat open maken, zo zit er ook een slot bij de lamp en boven de instruktieplaat, het heeft dus niet met de deuren van de telefooncel te maken.
Verzamelaars zagen veel telefoonkaarten in hun verzameling in één klap waardeloos worden omdat er niet meer mee getelefoneerd kan worden, omdat er dus altijd mensen die verzamelen overlijden of wegens geldgebrek hun verzameling moeten verkopen is dus de waarde flink gezakt door de ongeldigheid, bij geldigheid brengt een telefoonkaart 50%-80% en niet meer werkende kaarten brengen hun geld op qua zeldzaamheid, maar normale kaarten zijn dus ongebruikt nog weinig waard omdat bijna iedere verzamelaar ze bezit, dit komt onder andere door de verzamelservice van de PTT/KPN.
Bovenstaande niet-ondertekende bijdrage is hier op 11 sep 2005 om 22:31 uur geplaatst door 62.163.187.37.

weggenomen stuk tekst[bewerken]

In de zomer van 2004 zijn ook de beter beveiligde 2e type eurochip2 kaarten gekraakt, deze telefoonkaarten zijn herkenbaar aan de code M achter op de kaart, de nieuw gecodeerde kaarten zijn voorzien van een R, ook hebben hackers iets gevonden op het 'virus' in de kaart zodat hij nu weer opnieuw eindeloos kan worden opgeladen, in Duitsland is ook het 'geldkarte' systeem gekraakt wat hier gelijk staat aan de chipknip en Belgie de Protonkaart en zorgt voor miljarden euro's schade voor banken en verzekeraars, Slimme jongens laden uw chipknip op voor half geld, de winkeliers varen er wel bij, electronisch betalen met chip behoord straks dus tot verleden tijd.

Niet NPOV en twijfel of het juist is --Walter 19 feb 2005 02:28 (CET)

verleden tijd[bewerken]

Het artikel staat in de tegenwoordige tijd, dat zal toch verleden tijd moeten worden?! WeiaR (overleg) 13 aug 2019 23:42 (CEST)