Overleg:Tennistoernooi van Adelaide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Adelaide is Adelaide[bewerken]

Geachte collega's,

Ik ben het met deze constructie niet eens.

Een tennistoernooi (ATP, WTA) in Adelaide is een tennistoernooi in Adelaide, ongeacht de commerciële naam, en ongeacht de eeuw waarin werd gespeeld.

Nog iets anders dat ik in dit verband fout vind, is de doorverwijzing van ATP-toernooi van Adelaide naar ATP-toernooi van Brisbane. In laatstgenoemd artikel zouden alleen toernooien in Brisbane moeten staan (behalve in geval van een incidentele uitwijk naar een andere plaats). Alle toernooien in Adelaide zouden in een artikel "ATP-toernooi van Adelaide" moeten staan.

Het 2020-toernooi in Adelaide (dat in wezen het Sydney-toernooi is dat vanwege de bosbranden naar Adelaide is verplaatst) zou volgend jaar zo maar weer terug in Sydney kunnen plaatsvinden. Bij zo'n incidentele uitwijk is het beter om dit te registreren in de Sydney-toernooiartikelen. Maar daar komen we pas over een jaar achter. Vooralsnog ga ik het WTA-toernooi van Adelaide 2020 registreren in het WTA-toernooi van Adelaide.

Pommée (overleg) 12 jan 2020 21:25 (CET)

Beste Pommée, van mijn kant geen bezwaar. Ik snap alleen niet helemaal wat je wilt zeggen met Een tennistoernooi (ATP, WTA) in Adelaide is een tennistoernooi in Adelaide - dat wordt niet ontkend toch? Encycloon (overleg) 12 jan 2020 21:36 (CET)
Op de Nederlandstalige Wikipedia worden tennistoernooien onderscheiden naar geslacht (mannen bij de ATP, vrouwen bij de WTA) en naar de plaats waar het toernooi wordt/werd gehouden. De artikelen met een naam zoals "Tennistoernooi van Plaatsnaam" tonen, normaliter, de onderverdeling naar "ATP-toernooi van Plaatsnaam" (bevattende alle edities van mannentennis in Plaatsnaam) en "WTA-toernooi van Plaatsnaam" (bevattende alle edities van vrouwentennis in Plaatsnaam). De inhoud die nu opzijgeparkeerd is in Tennistoernooi van Adelaide (South Australian Championships) is dus eigenlijk de bedoelde inhoud van "Tennistoernooi van Adelaide". Alleen had aan het rijtje jaartallen nu 2020 toegevoegd moeten worden. Ik zou ervoor willen pleiten dat dit wordt teruggeplaatst. Het is nu een rommeltje geworden. Pommée (overleg) 12 jan 2020 22:29 (CET)
Zoals hierboven al even aangestipt: een situatie die het beeld vertroebelt, is het feit dat het mannentennis in Adelaide staat opgesomd in het artikel ATP-toernooi van Brisbane, waar het dus eigenlijk niet thuishoort. Het mannentennis in Adelaide zou moeten worden gedocumenteerd in een artikel ATP-toernooi van Adelaide, dat momenteel (ten onrechte) een redirect is. Ook het 2020-toernooi in Adelaide hoort daarin thuis – met andere woorden: het nieuw gecreëerde artikel ATP-toernooi van Adelaide (Adelaide International) is een ongelukkige beslissing.
Het zou fijn zijn als er nog een paar mensen meer zouden meedenken. Daarom: @Wilfried De Vriese:, @Miho:, @Edoderoo:, @Steven8585:, @Micnl:, @Emesbe:, en mogelijk anderen? Pommée (overleg) 12 jan 2020 23:13 (CET)
De verplaatsing heeft niks te maken met de bosbranden, maar met de start van de ATP Cup. Persoonlijk ben ik voorstander van samenvoegen van de artikelen. Micnl (overleg) 13 jan 2020 06:53 (CET)
@Micnl: samenvoegen van welke artikelen bedoel je? Pommée (overleg) 13 jan 2020 08:44 (CET)
het toernooi van Adelaide is in 2009 verhuisd naar Brisbane. Nu weer terug verhuisd naar Adelaide, zelf zou ik het toernooi van Brisbane hernoemen naar Adelaide en daar verder gaan. Micnl (overleg) 13 jan 2020 17:05 (CET)
Ik ben het er niet mee eens. Het oorspronkelijke toernooi in Adelaide vond plaats onder de naam South Australian Championships, als mannentoernooi. Later werd het samen met het vrouwentoernooi Mondial Australian Women's Hardcourts samengevoegd in een gezamenlijk evenement in Brisbane. Het huidige ATP-toernooi in Adelaide heeft een andere naam, Adelaide International, is afgesplitst van het oorspronkelijke gezamenlijke evenement en wordt als een totaal nieuw toernooi beschouwd (zie ook Engelstalige Wikipedia voor het artikel Adelaide International (tennis)). Daarom heb ik bij de titel van het huidige toernooi van Adelaide het stuk Adelaide International toegevoegd. Ongeveer in dezelfde situatie is het huidige ATP-toernooi van Lyon. Dit vindt plaats onder de naam Open Parc Auvergne-Rhône-Alpes Lyon, vlak voor Roland Garros, terwijl er vroeger een ander toernooi in Lyon (Grand Prix de Tennis de Lyon) op het einde van het seizoen werd georganiseerd. De licentie werd overgenomen door het huidige ATP-toernooi van Montpellier. (Wilfried De Vriese (overleg) 14 jan 2020 00:15 (CET))
@Micnl: Nee, hernoemingen zijn in een dergelijke situatie niet de oplossing. Bijvoorbeeld deze hernoeming (elf jaar geleden) had nooit mogen plaatsvinden. Mannentennis in Adelaide hoort thuis in het artikel ATP-toernooi van Adelaide, en ATP-toernooi van Brisbane gaat over mannentennis in Brisbane, zoals de naam reeds zegt.
Voor de goede orde: Adelaide 2020 komt op de tenniskalender in de plaats van Sydney, niet in de plaats van Brisbane. Pommée (overleg) 14 jan 2020 17:24 (CET)