Overleg:Thermokoppel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Opmerkingen: Een thermokoppel bestaat uit draden van twee verschillende metalen of metaallegeringen die door lassen of solderen aan elkaar zijn verbonden.

Solderen is hier niet juist, daar de toevoeging van een derde metaal de eigenschappen van het gevormde thermokoppel kan wijzigen.

Ik stel voor: Een thermokoppel bestaat uit draden van twee verschillende metalen of metaallegeringen aan elkaar zijn verbonden en dit bij voorkeur door ineensmelting.


Het potentiaalverschil kan oplopen tot enkele tientallen millivolt

Ik stel voor: Het potentiaalverschil is in de orde van 5 tot 50 microvolts per °C

Guido 20 okt 2006 11:41 (CEST)

Wat betreft dat solderen heb je helemaal gelijk: die opmerking deugt gewoonweg niet. Eigenlijk schaam ik me dat ik er tot dusverre overheen heb gelezen, hoewel ik wel enige keren dit artikel heb ge-edit (ben gelukkig niet de originele auteur van deze opmerking). Voor wat betreft die opmerking over het potentiaalverschil zou ik zeggen: dat is een kweste van smaak. Maar wat mij betreft: ga vooral je gang. Lexw 20 okt 2006 12:43 (CEST)

Verwijderen reklame[bewerken]

De vermelding AD594 of AD595 zijn type van versterker van Analog Devices, dus een reklame. Guido 9 dec 2006 11:17 (CET)

Meer info[bewerken]

Daar pyrometrie jarenlang een specialiteit van mij is geweest en ik vroeger enkele interne publicaties heb gemaakt, ook enkele eindejaars- en doctoraatsverhandelingen inzake dit heb begeleid, ben ik in mijn archief gaan neuzen, ik haal daar het een en ander uit dat bruikbaar is voor Wiki, even geduld. Guido 9 dec 2006 11:23 (CET)

Verduidelijken?[bewerken]

De volgende zin zou m.i. beter kunnen:Meettechnisch is het gebruik van een thermokoppel niet eenvoudig vanwege het uiterst kleine signaal, verouderingsverschijnselen, verstoring van het warmteveld en de tijdsconstante van het gemaakte meetpunt. Omdat het "kleine signaal" met de komst van halfgeleidertechnologie, die bijna perfect is, gemakkelijk gemeten kan worden, ook met goedkope meetapparatuur. De verouderingsverschijnselen hangen geheel af van het milieu waar de sensor zich bevindt (In schone olie zal het thermokoppel bijvoorbeeld geheel niet eroderen). Het "warmteveld" (wordt daarmee de omgeving bedoeld?) wordt door een ander type sensor ook beinvloedt - thermokoppeljes kunnen juist erg klein zijn. En of de tijdconstante storend is hangt ook van de situituatie in kwestie af. Gerritse 2 mei 2009 08:05 (CEST)

Microvolts nauwkeurig meten blijft ook met de moderne technologie een probleem, een nauwkeurige elektronische thermometer kost het tientallen meervoud van een klassieke elektronische (huis en tuin) thermometer, het is niet omdat er een tiende of honderdste van een eenheid af te lezen is dat die tot die eenheid nauwkeurig is.
Veroudering is inderdaad milieu afhankelijk maar ook van de gebruikstemperatuur.
De tijdsconstante en verstoring van het warmteveld is inderdaad situatieafhankelijk.
Dit toont maar aan dat men moet weten waarmee men bezig is. Guido 2 mei 2009 16:36 (CEST)
Gedeeltelijk mee eens. Mijn low-kost multimeter (ooit gekocht voor 20 gulden) werd geleverd met een thermokoppeltje waarmee ik op 1 graad nauwkeurig kan meten (gecheckt met smeltend ijs en kokend water). Dus zo ingewikkeld is het niet. Mijn idee was om het artikel wat breder te maken dan alleen huis-tuin- en keukenwerk. M.v.g. Gerritse 3 mei 2009 12:22 (CEST)

Betekenis?[bewerken]

Wat is de betekenis van Kleur steker in de tabel? Wikispaghetti (overleg) 6 apr 2013 18:56 (CEST)