Overleg:Tijdlijn van de ruimtevaart (1980-1999)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

Het verdient aanbeveling om, wanneer men feiten aan deze pagina en andere ruimtevaart-pagina's toevoegt, eerst het één en ander te verifiëren op bijvoorbeeld websites als www.nasa.gov, www.astronautix.com, www.jpl.nasa.gov/missions, www-pao.ksc.nasa.gov/history/history.htm, etcetera . De ervaring leert dat krantenartikelen over ruimtevaart vaak onjuistheden en spelfouten bevatten, en dus geen betrouwbare bron vormen voor artikelen in de Wikipedia. Jacco 24 aug 2003 23:00 (CEST)Reageren


Over 7 september 1988 (onlangs toegevoegd), hier staan een paar feitjes die niet helemaal kloppen...

  • "De Russen hebben als eerste een bemande ruimtestation gelanceerd, de MIR (Vrede)." Mir was absoluut niet het eerste bemande ruimtestation, vóór Mir hadden de Russen al zes (6!) Salyut/Saljoet ruimtestations gelanceerd, en de Amerikanen hadden ruim 10 jaar voor de Mir hun Skylab gelanceerd. Ik denk dat dit feit overigens op de verkeerde plek staat, vlak daarboven (20-2-1986) staat al de lancering van het eerste deel van Mir vermeld. Tenslotte is Mir geen afkorting of acronym maar een naam ("Мир"), dus het wordt niet als "MIR" maar gewoon als "Mir" geschreven.
  • "Vandaag moeten twee kosmonauten een arts naar dit ruimtestation brengen." Dit gaat waarschijnlijk over Vladimir Lyakhov, Abdul Mohmand (uit Afghanistan) en Valeri Polyakov (inderdaad een arts) die in de Soyuz/Sojoez TM-6 aan de Mir koppelden. Dat hebben ze echter al op 31-8-1988 gedaan, dus het woordje "Vandaag" klopt niet. Overigens zouden de worden "moeten een arts naar dit ruimtestation brengen" kunnen worden opgevat alsof dit de enige taak van Lyakhov en Mohmand was, en dat er in de Mir dringend medische hulp nodig was. Zij zijn echter een week lang in de Mir druk bezig geweest met onderzoek en experimenten. Polyakov verbleef een aantal maanden in de Mir voor medisch onderzoek, zowel op zijn metgezellen als op zichzelf.

Mijn bronnen zijn o.a.:
http://www.astronautix.com/flights/soyuztm5.htm http://www.astronautix.com/flights/soyuztm6.htm http://space.kursknet.ru/cosmos/english/machines/stm6.sht
Jacco 8 sep 2003 08:35 (CEST)Reageren

Na zoveel onderzoek kan je m.i. best dit allemaal verbeteren. Elly 8 sep 2003 09:05 (CEST)Reageren
Is al gebeurd, maar ik wilde eerst verantwoorden waarom. Ik heb ook de stille hoop dat dit anderen aanzet om eerst hun feiten te verifiëren (zoals ik al eerder schreef, zie hierboven). Ik kom namelijk nogal wat fouten tegen op de ruimtevaartpagina's.
Jacco 8 sep 2003 09:34 (CEST)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Tijdlijn_van_de_ruimtevaart_(1980-1999) zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 1 jan 2022 06:15 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.