Overleg:Tobintaks

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Compro in het onderwerp Fouten in het artikel.

Vraag 1 is of we de benaming 'Tobin-tax' niet beter zouden veranderen in de veel meer gebruikte en dus correctere benaming 'Tobintaks'? Bovendien is 'taks' een veel nederlandser woord dan het engelse 'tax'.

Antwoord: taks in de betekenis van 'belasting' is een Belgisch-Nederlandse term. Hoe wordt de Tobin-tax trouwens in Nederland genoemd? Ik veronderstel: met zijn Engelse benaming, zoals hier.

Antwoord: ook in Nederland genruikt men de tems 'taks' ipv 'tax'. Bij opzoeking van de woorden 'tobin-tax' en 'tobintaks' op google enkel op de pagina's in het Nederlands kreeg ik respectievelijk 588 en 17.700 pagina's voorgeschoteld. Bewijs temeer dat 'tobintaks' meer ingeburgerd is.

Vraag 2: Zou het niet interessant zijn hier ook de Spahn-variant te vermelden. Het is in deze variant dat de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers op 1 juli 2004 de Tobin-tax bij wet heeft geaccepteerd. Het wetsvoorstel was ingediend door SP.a-kamerlid Dirk Van der Maelen. Over die variant bestaat al een artikel in de Engelstalige Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Paul-Bernd_Spahn

Antwoord: Uiteraard moeten we het over de Spahn-variant hebben. Ik zal al wat zinnen voorstellen bij 'Tobintaks' en we kunnen dan vandaar uit verder werken.

Fouten in het artikel.[brontekst bewerken]

  • Het artikel bevat "weasel words"
  • Alleen de argumenten van de voorstanders worden genoemd;
  • De mening van Tobin over de "andersglobalisten" ontbreekt - hij was mordicus tegen hun gebruik van zijn belasting (zie en:)
  • De Belgische wet treedt pas in werking als alle EU landen een dergelijke wet hebben.


Voor mij genoeg voor een POV sjabloon. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 95.96.75.108 (overleg · bijdragen)

Ik heb wat edits doorgevoerd én het sjabloon verwijderd, omdat naar mijn mening de vier genoemde punten hiermee voldoende aangepast zijn. Voel je vrij het sjabloon weer terug te zetten indien er nog concrete punten zijn die verbeterd moeten worden. Compro 7 nov 2009 23:14 (CET)Reageren