Overleg:Tofik Dibi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Referenties[brontekst bewerken]

Tijdens het lezen zijn er enkele passages waarin geen referenties worden genoemd. op een rijtje:

Tofik Dibi politiek talen van 2008: Suggestiea: http://groenlinks.nl/node/17452 http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article1923819.ece/Pers_verkiest_Bos_tot__politicus_van_het_jaar_.html

arrestatie van TD: http://www.depers.nl/binnenland/161135/Anti-Wilders-betogers-aangehouden.html Ik kan aleen de uitspraken van Geert Wilders hierover nergens terugvinden. Ik sta open voor verdere suggesties. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.30.98.63 (overleg · bijdragen)

Letterlijk zoals ze nu in het artikel staan kan Wilders' uitspraken ook niet vinden. Hier in dit artikel vind je wel zijn afwijzende reactie: http://www.nrc.nl/binnenland/article1879027.ece/Aanhoudingen_bij_demonstratie_tegen_Wilders
Knowalles 28 nov 2009 11:21 (CET)[reageer]
http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/bdbinnenland//2459372/Wilders-tegen-aanhouding-demonstranten.ece Is dit ongeveer wat je zoekt? Kattenkruid 28 nov 2009 12:35 (CET)[reageer]

Dubbel paspoort[brontekst bewerken]

Heeft Tofik Dibi een dubbel paspoort?

"Marxistische" Turkse arbeidersvereniging[brontekst bewerken]

Sedert enige tijd is bij de vermelding van Dibi's betrokkenheid bij de Turkse Arbeidersvereniging HTIB, de toevoeging "Marxistische" geplaatst (door ErikB). Er is echter geen enkele aanwijzing dat deze vereniging marxistisch zou zijn; Er wordt geen bron gegeven, en er is geen enkele aanleiding voor deze toevoeging. De Website van HTIB Leiden geeft een beschrijvij ng van de geschiedenis en doelstelling van HTIB: " De letterlijke betekenis van HTIB is "Vereniging van Arbeiders uit Turkije". Wij noemen het 'Hollanda Türkiyeli Isçiler Birligi'. Voor het gemak zeggen we "Turkse Arbeiders Vereniging in Nederland".

HTIB is voor het eerst in 1974 in Amsterdam opgericht als landelijke democratische belangenorganisatie van de arbeiders uit Turkije.

Sinds haar oprichting streeft de organisatie naar een volwaardige deelname van de Turken in de Nederlandse samenleving. Om dat te kunnen realiseren, heeft de organisatie gewerkt als een politieke partij, een vakbond, een vredesbeweging en een adviesbureau. kortom, HTIB heeft geprobeerd overal op in te kunnen spelen waar dat nodig was geweest en doet dat nog steeds.

Vanaf de oprichting tot de tweede helft van de jaren '80 had de HTIB twee doelstellingen. Een ervan is de integratie en participatie van de Turken in de Nederlandse samenleving. Anderzijds heeft de organisatie geprobeerd invloed uit te oefenen op de politieke ontwikkelingen in Turkije. Dat laatste was van belang omdat de achterban altijd aan heeft gegeven terug te willen keren naar Turkije. De ontwikkeling daarintegen lieten zien dat er steeds meer Turken bleven om zich voorgoed te vestigen in Nederland. Door deze ontwikkeling heeft de organisatie de doelstelling richting Turkije laten vallen. Sindsdien zijn onze activiteiten gericht op de ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving."

Bron: http://www.htibleiden.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=37

Ik had eerder vandaag de toevoeging "marxistisch" al verwijderd, dat heeft iemand weer ongedaan gemaakt. Ik zal het nog eens verwijderen, nu met het verzoek om de wiki wel feitelijk te houden ajb.

Een groep Turkse arbeiders begon op 1 mei 1974 in Amsterdam het Turkse blad Gerçek (=Waarheid) te publiceren. De zelfde personen hebben op 7 juli 1974 in Utrecht de Hollanda Türkiyeli Isçiler Birligi (HTIB=Turkse Arbeidersvereniging in Nederland) opgericht. De oprichters waren marxistisch georiënteerd en steunden de Communistische Partij Turkije (TKP).
Facebook-pagina HTIB
Knowalles (overleg) 19 mei 2012 14:27 (CEST)[reageer]

Goed, je brengt tenminste een bron! Ik breng een tegenstrijdige bron, en ben van mening dat jouw bron weliswaar iets zegt over de oprichters, maar niets over de club zelf. Daar komt bij dat jouw bron weinig fundering geeft aan z'n claim. Daar staat tegenover dat mijn bron een van de diverse websites is die HTIB er lokaal en/pf landelijk op na houdt. Geen van hun websites geeft ook maar enige referentie aan het marxisme. Dus zelfs als ooit hun oprichters marxistische ideeën hadden, is HTIB heden ten dage geen Marxistische club te noemen.


Ik ga nog even verder: verderop in jouw bron staat te lezen: "Desondanks functioneert de HTIB nog steeds als een migranten organisatie met een links accent, waarbij haar activiteiten geheel gericht zijn op de (Turkse) migranten en hun problemen in Nederland."

Denk je niet dat "marxistisch" wat zwaar is aangezet voor een vereniging met "een links accent"?!? vrij 19 mei 2012 14:45

Wat op de site van HTIB staat is juist niet relevant, want per definitie niet neutraal.
Overigens komt de tekst van hierboven van het IISG, zie http://www.iisg.nl/archives/en/files/h/ARCH00589full.php
Knowalles (overleg) 19 mei 2012 15:14 (CEST)[reageer]

Dank voor het antwoord, en excuses voor het niet ondertekenen van m'n eerdere bijdragen hier (ik weet nu hoe dat moet)!

En het IISG beschouw ook ik als een zeer betrouwbare bron. Maar dan blijft staan dat verderop in datzelfde artikel de typering van de HTIB in de "huidige" tijd als volgt klinkt: een migranten organisatie met een links accent. Dat is dus de typering die het IISG er aan geeft.

Ik wil je mijn beweegredenen ook wel even verduidelijken: Ik heb in stichtingsverband het afgelopen anderhalf decennium bij diverse gelegenheden in enige mate samengewerkt met de lokale (Nijmegen) afdeling van de HTIB, en ook in Amsterdam eens een gelegenheid georganiseerd waar ook HTIB een rol in had. Ik heb hen leren kennen als een betrokken en actieve club, en heb in die tijd helemaal niets gemerkt van enige marxistische oriëntatie. Het is een club die voor de belangen van haar leden opkomt, en vooral culturele en educatieve activiteiten ontwikkelt.

Toen ik vandaag hier op de lemma die typering zag staan ben ik voor de zekerheid even gaan googlen, en zag ik mij bevestigd in de teksten en uitingen die HTIB op haar diverse websites plaatst. Leiden gaf m.i. de helderste omschijving, daarom heb ik die hierboven als bron gebruikt. Daarbij wil ik dan ook nog benadrukken dat ik op hun websites geen enkele verwijzing heb gezien naar enige vorm van marxistisch gedachtengoed!! Wellicht dat hun eigen beschrijving van zichzelf niet objectief te noemen valt, maar het ontbreken van enige verwijzing naar marxistisch gedachtengoed in hun webpublicaties is volgens mij wel degelijk een sterke aanwijzing voor het huidige karakter van de club!

Op basis hiervan was ik al van mening dat "marxistisch" in de huidige tijd geen juiste typering voor deze club is, en na het lezen van het hele stuk van het IISG voel ik mij daarin gesterkt.

Gezien de lading die het woord "marxisme" tegenwoordig heeft, vind ik het dan ook terecht om deze term niet klakkeloos aan deze club te plakken. En zeker niet in een encyclopedisch lemma; Die toevoeging geeft aanleiding tot een hoogst subjectieve blik op zowel de club, als (het onderwerp van het lemma) Tofik Dibi.

Ik wil dan ook voorstellen om de simpele toevoeging "marxistische" te vervangen door één van de volgende twee alternatieven: 1) tussen haakjes de toevoeging: "(van oorsprong marxistische)", of 2) de toevoeging: "links georiënteerde".

Begrijp me goed: ik heb geenszins de bedoeling de boel hier te vandaliseren, of mijn eigen subjectieve mening door te douwen. Maar ik wil gewoon helpen de boel feitelijk te houden/maken. 82.215.40.82 19 mei 2012 16:18 (CEST)[reageer]

Optie 1 is w.m.b. prima. Knowalles (overleg) 19 mei 2012 16:24 (CEST)[reageer]

Kun je ajb ook een argument geven waarom die jouw voorkeur heeft boven optie 2? Ik wijs nogmaals op de typering die het IISG geeft. 82.215.40.82 19 mei 2012 16:33 (CEST)[reageer]

'links georiënteerd' is te algemeen en dekt de lading niet gezien de specifieke historie van deze organisatie. Knowalles (overleg) 19 mei 2012 17:37 (CEST)[reageer]

Ik heb optie 1 ingevoerd, met een verwijzing naar de link van het IISG die je gaf. 82.215.40.82 19 mei 2012 16:41 (CEST)[reageer]

prima!Knowalles (overleg) 19 mei 2012 17:38 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Tofik Dibi. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 jul 2017 16:18 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Tofik Dibi. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 sep 2017 00:16 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Tofik Dibi. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 okt 2017 03:36 (CEST)[reageer]