Overleg:Tommy Franks

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb het hele stuk onder het kopje "Irak" vooralsnog verwijderd want het was voor mij iig meest onbegrijpelijk. Ik plak het hieronder neer en zal de ergste stukjes vet maken:

In 2003 kreeg Franks als CENTCOM-opperbevelhebber de opdracht de Amerikaanse strijdkrachten te leiden. Iedereen noemde hem de nieuwe Norman Schwarzkopf jr., maar Franks zelf zei Wie verwacht dat er net als tijdens de Golfoorlog van 1991 een nieuwe Norman Schwarzkopf in de schijnwerpers zal staan met dagelijkse 'soundbites', heeft het mis. Franks heeft weinig gemeen met de commandant van de voorgaande campagne tegen Saddam Hussein. Franks is geen 'Stormin' Norman', zo maakte hij in 2002 in een van zijn spaarzame interviews zelf al duidelijk. Franks is de man van grootschalige inzet van manschappen op de grond, van het 'echte' werk in vijandig gebied, op heet zand of in snijdende kou.Relevantie? feit of mening?
In hun boek, COBRA II, beschrijven Michael R. Gordon en militair historicus en Generaal buiten dienst Bernard Trainor dat Franks niet erkende dat de bedreiging van de Saddam aanhangers onregelmatige strijders opleverden voor de Amerikaanse invasie in 2003 en in hun potentieel om de kern van een naoorlogs oproer. Bijvoorbeeld, in hun boek, maken ze een betwiste claim dat Franks dreigde te vuur te staan met generaal William Wallace, commandant van de V's Army Corps, voor zijn commentaar aan de pers tijdens de oorlog, waar hij zei dat de vijand de VS met een andere was dan de vijand het leger had gepland .Huh?
Franks verwierp de kritiek in het TV programma "Hardball met Chris Matthews" op 17 april 2006. Toen hem werd gevraagd te reageren op de beweringen van het boek, zei hij: 'Nou, ik weet niet of ik me zou beperken tot een te helpen admiraal, je weet wel, ze verkopen zijn boek ". Franks wijst op een studie gepubliceerd door het US Joint Forces Command. Hij zegt dat de studie geen koppeling is tussen het Fedayeen en de huidige opstand in Irak vandaag. Hij stemt in met hun beoordeling, die in diskrediet zou COBRA II's notie zijn verzuim om de Fedayeen serieus te namen tijdens de invasie van Irak en de naoorlogse opstand .Geen idee wat hier nu eigenlijk staat
De auteurs suggereren ook dat Franks werd gedragen door de herhaalde druk van de Amerikaanse defensieminister Rumsfeld tot vermindering van het aantal Amerikaanse troepen in de oorlog plannen en het annuleren van de inzet van de 1e Cavalerie Divisie, een geregelde follow-up-eenheid die klaar was voor uitzending in April 2003.
Meer in het algemeen, voeren zij aan Franks' commando was enigszins begrijpelijk gericht op de primaire taak voor het verwijderen van Saddam Hussein en de inname van Bagdad. weinigen waren bereid om minder middelen te leveren uit de buurt van die inspanning voor de lange termijn van de naoorlogse behoeften. ??
De schrijvers stelden ook de vraag of zijn besluit tijdens de oorlog te houden zeetransport schepen die de apparatuur voor de 4e Infanterie Divisie (machinaal) moesten leveren op zee te brengen, in plaats van de apparatuur aan de wal in Koeweit, zodat de divisie kon binnenkomen in Irak.Onbegrijpelijke taal Franks stelde dat het door de gehouden schepen op zee en dat de Irakezen werden bedrogen dat er een Amerikaanse aanval zou vanuit Turkije zou komen, maar Colin Powell en anderen hebben zijn mening ondervraagd.??
Franks wilde terugtrekken na de grote gevechtsoperatiefase van de oorlog, die gepland wass voor een twee vervolgd oorlogen en leidde een oorlog tegen het terrorisme sinds september 2001, als gevolg hiervan. Gordon en Trainor betogen dat hij te langzaam was om op te treden tijdens de cruciale maanden na de val van Bagdad. Zij wijze erop dat er sprake was van een ongeldig leidende positie van CENTCOM, omdat de twee ondercommandanten, Luitenant-generaal Delong en Luitenant-generaal Abizaid werden gespannenZijn ze ook ervoor behandeld met anti-depressiva? om voet bij stuk te houden met elkaar, totdat generaal John Abizaid Franks opvolgde in de zomer van 2003. Generaal Mike Delong pensioneerde met verbittering en schreef zijn eigen boek met betrekking tot het verstoorde leiderschap in het hoofdkwartier. Zij stellen eveneens vast dat er sprake was van een commando overgang in Irak als V Corps van Luitenant-generaal Ricardo Sanchez het commando overnam van de Amerikaanse troepen in Irak, zonder volledig uitgerust en getraind bij de missie van tevoren.??
Ook had Franks een eigen vooruitziende blik op de operatie. De Bevelhebber van het 3de Leger, Luitenant-generaal David D. McKiernan zag de Saddam-strijders als een grote bedreiging, Terwijl Franks erop wees dat het belang lag bij de irregulars.

Met respect voor de auteur, maar een derelijk slechte vertaling heeft geen plaats in deze encyclopaedie. --Kalsermar 10 okt 2008 19:08 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Tommy Franks. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 jul 2017 16:41 (CEST)[reageer]