Norman Schwarzkopf jr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
H. Norman Schwarzkopf jr.
Schwarzkopf in 1988
Bijnaam Stormin' Norman
Geboren 22 augustus 1934
Trenton, New Jersey, Verenigde Staten
Overleden 27 december 2012
Tampa, Florida, Verenigde Staten
Rustplaats United States Military Academy Post Cemetery, West Point, Orange County, New York, Verenigde Staten: Plot: Section X, Lot L-244[1]
Land/zijde Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel United States Army
Dienstjaren 1955 - 1991
Rang General
Eenheid 1st Battalion, 6th Infantry, 198th Infantry Brigade
1st Brigade, 9th Infantry Division
24th Mechanized Infantry Division
I Corps
U.S. Central Command
Slagen/oorlogen Vietnamoorlog
Operatie Urgent Fury
Invasie van Grenada
Operatie Desert Storm
Onderscheidingen Zie decoraties

H. Norman Schwarzkopf (Trenton (New Jersey), 22 augustus 1934Tampa (Florida), 27 december 2012) was een Amerikaanse viersterrengeneraal. Hij werd tijdens de Golfoorlog van 1990-1991 bekend als Stormin' Norman.

Schwarzkopf werd geboren als Herbert Norman Schwarzkopf jr. en was de zoon van de militair Norman Schwarzkopf die destijds bij de New Jersey State Police werkte. Zijn grootouders van vaderszijde waren Duitse immigranten. In januari 1952 werd zijn naam op zijn geboorteakte officieel gewijzigd in H. Norman Schwarzkopf.[2]

Schwarzkopf senior werd in 1942 in Teheran gestationeerd, en zijn gezin volgde hem daarheen in 1946. Norman was toen twaalf jaar oud en ging in Teheran naar de 'Community High School'. Later volgde hij onderwijs aan de 'International School' van Genève. In 1950 keerde hij terug naar de Verenigde Staten, waar hij aan de Valley Forge Military Academy en aan West Point studeerde. In 1956 studeerde hij aan West Point af in werktuigbouwkunde. Hij werd tweede luitenant bij de infanterie en was in 1960-1961 gestationeerd te West-Berlijn. In 1964 haalde hij aan de University of Southern California zijn master werktuigbouwkunde.

Schwarzkopf vertrok in 1965 als vrijwilliger naar Vietnam waar hij adviseur was bij de Zuid-Vietnamese luchtlandingsdivisie. Hij keerde terug naar de Verenigde Staten, gaf twee jaar les aan West Point en trouwde in 1968 met Brenda Holsinger.

In 1970 keerde hij terug naar Vietnam. Na zijn terugkeer studeerde Schwarzkopf aan het United States Army War College. Hij werkte op het Pentagon, werd enkele malen gepromoveerd en was in 1983 Deputy Commander van de Joint Task Force tijdens de invasie van Grenada. In 1988 werd Schwarzkopf gepromoveerd tot generaal. Hij werd opperbevelhebber van het United States Central Command, en was als zodanig commandant van de geallieerde strijdkrachten tijdens de Golfoorlog (1990-1991).

Schwarzkopf steunde George W. Bush bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 tegen John Kerry, maar hij was korte tijd later kritisch over het Irakbeleid van Bush junior en minister van defensie Donald Rumsfeld. In 2008 steunde hij de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. Schwarzkopf was lid van Mensa, een organisatie voor hoogbegaafden.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Schwarzkopf ontving vele onderscheidingen. Hij is de meest gedecoreerde Amerikaanse militair sinds de Tweede Wereldoorlog.[4] Zijn belangrijke onderscheidingen waren:

Zie de categorie Norman Schwarzkopf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.