Paul Wolfowitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Wolfowitz
Paul Wolfowitz.jpg
Naam Paul Dundes Wolfowitz
Geboren Brooklyn, New York City, 22 december 1943
Politieke functies
2005 - 2007 President van de Wereldbank
2001 - 2005 Viceminister van Defensie
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Politiek
Joschka Fischer en Paul Wolfowitz (r)
Jozias van Aartsen en Paul Wolfowitz (r)

Paul Dundes Wolfowitz (Brooklyn, New York City, 22 december 1943) is een Joods-Amerikaanse politicus en tot 30 juni 2007 president van de Wereldbank.

Biografie[bewerken]

Tot begin 2005 was hij Amerikaans viceminister van Defensie, onder minister Donald Rumsfeld en president George W. Bush.

Met zijn neoconservatieve opvattingen en zijn pro-Israëlische betogen [1], had hij een rechtse invloed op het beleid van de Amerikaanse president George W. Bush, gedurende diens eerste ambtstermijn. Wolfowitz was een vooraanstaande deelnemer in de denktank Project for the New American Century. Hij was een van de voorstanders van de inval in Irak.

Sinds 5 april 2007 lag Wolfowitz onder vuur toen bekend werd dat hij had geregeld dat Shaba Ali Riza, met wie hij een relatie had, een loonsverhoging en promotie kreeg binnen de Wereldbank, maar zou gaan werken voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De staforganisatie van de Wereldbank eiste zijn ontslag, en Wolfowitz gaf toe dat er fouten waren gemaakt en dat hij eventuele sancties zou aanvaarden, maar dat hij op advies van de Ethische Commissie had gehandeld (waar Ad Melkert destijds de voorzitter van was). Verdedigers van Wolfowitz verklaarden dat zijn Europese tegenstanders het niet op hadden met Wolfowitz’ anti-corruptie-agenda en hem middels een valse aantijging de bank uit probeerden te krijgen.[2][3]

Op 17 mei werd bekendgemaakt dat Wolfowitz per 30 juni ontslag zou nemen. Wolfowitz had bedongen dat hij niet schuldig zou worden bevonden omdat er ook van de zijde van de Wereldbank onduidelijke dan wel foute stappen zouden zijn genomen.

Herman Wijffels, voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de handelwijze van Wolfowitz, vond dat het besluit over het vertrek van Wolfowitz te lang heeft geduurd waardoor de bank extra schade is berokkend [4].

Tijdslijn[bewerken]

Voorganger:
J. Wolfensohn
President van de Wereldbank
2005 – 1 juli 2007
Opvolger:
Robert Zoellick
Voorganger:
J.P. White
Viceminister van Defensie
2001 – 2005
Opvolger:
G.R. England