Dick Cheney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dick Cheney
Richard Bruce Cheney
Richard Bruce Cheney
Geboren 30 januari 1941
Lincoln (Nebraska)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Lynne Cheney (sinds 1964)
Beroep Politicus
Ondernemer
Religie Methodisme
Handtekening Handtekening
46e vicepresident van de Verenigde Staten
Aangetreden 20 januari 2001
Einde termijn 20 januari 2009
President George W. Bush
Voorganger Al Gore
Opvolger Joe Biden
17e minister van Defensie
Aangetreden 20 maart 1989
Einde termijn 20 januari 1993
President George H.W. Bush
Voorganger Frank Carlucci
Opvolger Les Aspin
Lid van het Huis van Afgevaardigden
voor het gehele district van Wyoming
Aangetreden 3 januari 1979
Einde termijn 20 maart 1989
Voorganger Teno Roncalio
Opvolger Craig Thomas
Stafchef van het Witte Huis
Aangetreden 21 november 1975
Einde termijn 20 januari 1977
President Gerald Ford
Voorganger Donald Rumsfeld
Opvolger Hamilton Jordan
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Richard Bruce (Dick) Cheney (Lincoln (Nebraska), 30 januari 1941) is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij was de 46e vicepresident van de Verenigde Staten van 2001 tot 2009 onder president George W. Bush.

Cheney een ondernemer van beroep was van 1975 tot 1977 stafchef van het Witte Huis onder president Gerald Ford. Van 1979 tot 1989 was hij lid van het Huis van Afgevaardigden voor het gehele district van Wyoming. Van 1989 tot 1993 was hij minister van Defensie in het kabinet van George H.W. Bush.

Van 1995 tot 2000 was Cheney de bestuursvoorzitter van het multinational Halliburton. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000 werd hij door de kandidaat van Republikeinse Partij George W. Bush gevraagd als diens running mate. Bush versloeg de Democratisch kandidaat zittend vicepresident Al Gore en diens running mate Joe Lieberman. Cheney werd de 46e vicepresident. Na het winnen door Bush van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 kreeg Cheney een tweede termijn als vicepresident.

Cheney houdt zich tegenwoordig bezig als commentator op actuele politieke gebeurtenissen en als openlijk criticus op het beleid van de huidige president Barack Obama.[1]

Biografie[bewerken]

Levensloop[bewerken]

Dick Cheney en toenmalig president Gerald Ford en stafchef van het Witte Huis Donald Rumsfeld in 1975.
Dick Cheney en toenmalig president Ronald Reagan in 1983.
Dick Cheney en toenmalig president George W. Bush in 2006.
Dick en Lynne Cheney met hun kleinzoon Samuel David Cheney in 2007.

Richard Bruce Cheney werd geboren in Lincoln (Nebraska) als zoon van Marjorie Lorraine Dickey en Richard Herbert Cheney. Cheney ging naar school op de Calvert Elementry School. Na dat het gezin verhuisde naar Casper (Wyoming) ging hij naar de Natrona County High School.

Later volgde hij les aan de Universiteit van Yale waar hij volgens eigen zeggen wegens aanpassingsproblemen twee maal zakte.

Aan de Universiteit van Wyoming behaalde hij achtereenvolgens een bachelor en een master in de politicologie. Ook studeerde hij voor een doctoraat aan de University of Wisconsin in Madison, maar deze studie werd niet voltooid vanwege zijn politieke loopbaan.

Politiek[bewerken]

Stafchef van het Witte Huis[bewerken]

Tussen 1975 en 1977 was Cheney als jonge dertiger Stafchef van het Witte Huis onder president Gerald Ford, hij volgde Donald Rumsfeld die benoemd was als minister van Defensie. Toen Ford in 1976 de verkiezingen verloor, stortte Cheney zich op zijn eigen politieke carrière.

Huis van Afgevaardigden[bewerken]

Tien jaar lang, van 1979 tot 1989, vertegenwoordigde Cheney Wyoming in het Huis van Afgevaardigden.

Minister van Defensie[bewerken]

In januari 1989 werd hij minister van Defensie in het kabinet van George H.W. Bush. Samen met stafchef Colin Powell was hij de secondant van de president tijdens de Eerste Golfoorlog (1990-1991).

Jaren 90[bewerken]

In 1997 richtte hij, samen met Donald Rumsfeld en enkele anderen, de neoconservatieve denktank Project for the New American Century op.

Van 1995 tot 2000 was Cheney bestuursvoorzitter van Halliburton, een groot toeleveringsbedrijf voor de energie-industrie. Hij werd bekritiseerd omdat dit bedrijf tijdens zijn latere vicepresidentschap grote overheidscontracten bemachtigde in Irak, tijdens en na de oorlog.

Vicepresident[bewerken]

Als vicepresident van de Verenigde Staten van 2001 tot 2009 was hij één van de leidende figuren en pleitbezorgers voor de invasie van Irak. Meermaals waarschuwde hij publiekelijk het Amerikaanse volk en de rest van de wereld dat Irak een gevaarlijk land was dat beschikte over massavernietigingswapens en zo snel mogelijk door middel van een 'preemptive strike' geneutraliseerd moest worden. Massavernietigingswapens werden er nooit gevonden.

Cheney besloot om aan het einde van zijn vicepresidentschap zich uit het openbare leven terug te trekken. Hij ambieerde dan ook niet de nominatie van zijn partij voor het presidentschap in 2008.

Persoonlijk[bewerken]

In 1964 trouwde Cheney met met zijn middelbareschooltijd vriendin Lynne Ann Vincent, samen hebben ze twee dochters Elizabeth Cheney en Mary Cheney en zeven kleinkinderen. Lynne Cheney is afgestudeerd als doctor in de Engelse literatuur en heeft verschillende publicaties op haar naam staan. Cheney en zijn vrouw zijn beiden methodisten, hij hier mee de eerste vicepresident van dit geloof die diende onder een president met dat zelfde geloof.

In februari 2006 haalde hij alle voorpagina's toen hij tijdens een jachtpartij in Texas per ongeluk een bevriende advocaat neerschoot. Hoewel de twee zaken uiteraard geen enkel verband houden met elkaar had deze tamelijk bizarre gebeurtenis toch een parallel in de geschiedenis: in 1804 namelijk werd Alexander Hamilton dodelijk verwond tijdens een tweegevecht door Aaron Burr, de toenmalige vicepresident van de Verenigde Staten.[2]

Cheney heeft een verleden met hartproblemen. Sinds 1978 heeft hij vijfmaal een hartaanval gehad, in 2010 kreeg hij een geavanceerde pacemaker. In 2012 onderging de toen 71-jarige Cheney harttransplantatie.[3]

Werken[bewerken]

  • In My Time: A Personal and Political Memoir (2011)

Externe links[bewerken]

  • (en) Senaat Officiële biografie
  1. (en) Dick Cheney: President Obama ‘very weak’, Politico, 29 juni 2014
  2. (en) Cheney: 'One of the worst days of my life', CNN, 29 juni 2014
  3. (en) Cheney undergoes heart transplant surgery, Fox News, 24 maart 2012