Elbridge Gerry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elbridge Gerry
Elbridge Thomas Gerry
Geboren 17 juli 1744
Marblehead (Massachusetts)
Overleden 23 november 1814
Washington, D.C.
Politieke partij Democratisch-Republikeinse Partij
Partner Ann Thompson Gerry
Handtekening Handtekening
5e vicepresident van de Verenigde Staten
Aangetreden 4 maart 1813
Einde termijn 23 november 1814
Voorganger George Clinton
Opvolger Daniel D. Tompkins
9e gouverneur van Massachusetts
Aangetreden 10 juni 1810
Einde termijn 4 maart 1812
Voorganger Christopher Gore
Opvolger Caleb Strong
Afgevaardigde voor Massachusetts
3e District
Aangetreden 4 maart 1789
Einde termijn 3 maart 1793
Voorganger Geen voorganger
Opvolger Geen opvolger
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Elbridge Thomas Gerry (Marblehead (Massachusetts), 17 juli 1744Washington, D.C., 23 november 1814) was een Amerikaans staatsman, diplomaat en de 5e vicepresident van zijn land. Gerry was ook een van de ondertekenaars van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, de Declaration of Independence.

Rol in de Amerikaanse Revolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Gerry genoot zijn opleiding aan Harvard College, het latere Harvard University, en begon zijn politieke carrière in 1772. Tijdens de Amerikaanse Revolutie introduceerde hij een wet die Amerikaanse schepen goedkeuring gaf zich te bewapenen en tegen Britse oorlogsschepen in actie te komen. Van 1776 tot 1781 diende Gerry in het Continental Congress alwaar hij de Declaration of Independence ondertekende. Tijdens de Constitutional Convention in 1787 vertegenwoordigde hij zijn thuisstaat maar hij weigerde de tijdens de conventie opgestelde grondwet te ondertekenen omdat er geen Bill of Rights in was opgenomen.

Van Congreslid tot vicepresident[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1789 en 1793 nam Gerry zitting in het Huis van Afgevaardigden alwaar hij aanvankelijk een medestander van de Federalisten was. In 1797 stuurde president Adams hem naar Frankrijk om, samen met John Marshall en Charles Cotesworth Pinckney, een diplomatieke oplossing te zoeken voor de XYZ Affaire die tot oorlog tussen de VS en Frankrijk dreigde te leiden.

Na enkele mislukte pogingen werd Gerry in 1810 verkozen tot gouverneur van Massachusetts en in 1811 werd hij herkozen. Tijdens zijn gouverneurschap voerde hij een herindeling van kiesdistricten door die in het voordeel van zijn partij, de Democratisch-Republikeinse Partij, was. Hierdoor kreeg een dergelijke herindeling de naam gerrymandering.

Verslagen voor een derde termijn als gouverneur kreeg Gerry in 1812 de nominatie van de Democratisch-Republikeinse Partij voor het vicepresidentschap als running mate van James Madison. Madison en Gerry wonnen vervolgens de verkiezingen maar amper twee jaar later overleed Gerry te Washington, D.C. Hij werd 70 jaar oud.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]