Craig Thomas (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Craig Thomas
Craig Lyle Thomas
Craig Lyle Thomas
Geboren 13 februari 1933
Cody, Wyoming
Overleden 4 juni 2007
Bethesda, Maryland
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Susan Roberts Thomas
Religie Methodist
Senator voor Wyoming
Aangetreden 3 januari 1995
Einde termijn 4 juni 2007
Voorganger Malcolm Wallop
Opvolger John Barrasso
Afgevaardigde voor Wyoming
Gehele staat
Aangetreden 26 april 1989
Einde termijn 3 januari 1995
Voorganger Dick Cheney
Opvolger Barbara Cubin
Portaal:  Politiek

Craig Lyle Thomas (Cody (Wyoming), 13 februari 1933 - Bethesda (Maryland), 4 juni 2007) was een Amerikaanse politicus en landbouwkundige. Als Republikein was hij namens de staat Wyoming lid van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Achtergrond[bewerken]

Thomas was student aan de Universiteit van Wyoming in Laramie (Wyoming) waar hij afstudeerde in de landbouwkunde. In 1955 werd hij marinier en zwaaide in 1959 met de rang van kapitein af. Hij vond vervolgens emplooi in allerlei landbouwkundige beroepen. Zo was hij van 1965 tot 1974 vicevoorzitter van het Wyoming Farm Bureau, en een tijdlang in een leidinggevende functie werkzaam bij Wyoming Rural Electric.

Politieke functies[bewerken]

In 1985 werd Thomas tot lid van het parlement van de staat Wyoming verkozen en verruilde deze zetel in april 1989 voor die in het Huis van Afgevaardigden, waarin hij namens Wyoming de opengevallen plaats van Dick Cheney innam die minister van defensie in de regering van president George H.W. Bush was geworden. In 1995 wisselde hij opnieuw van zetel toen hij eveneens namens Wyoming senator werd.

Senatorschap[bewerken]

Tijdens zijn senatorschap zat hij de subcommissie voor de nationaal parken voor. Zijn inzet voor het behoud van deze parken leverde hem een prijs van de National Parks and Conservation Association op.
Ook was hij lid van de commissie financiën, waarin hij zich hard maakte voor een uitbreiding van de sociale wetgeving richting plattelandsgezinnen zodat die daar ook van zouden kunnen profiteren.

Overlijden[bewerken]

In november 2006 werd bij Craig Thomas leukemie vastgesteld. Diverse behandelingen konden niet voorkomen dat hij een half jaar later op 74-jarige leeftijd daaraan overleed.[1]

Externe link[bewerken]