Overleg:Trimmer

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De verwijzing naar variabele condensator helpt je van de regen in de drup. Er staat in het artikel Condensator onder het kopje Uitvoeringen:

* variabele condensator (bijvoorbeeld een afstemcondensator of een varicap in een radio-ontvanger). Variabele condensatoren die alleen voor servicedoeleinden toegankelijk zijn om een schakeling af te regelen worden wel trimmers genoemd.

Vervolgens haal ik onderstaande uit het artikel Potentiometer, waar onder het kopje Instelpotmeters vermeld staat:

Instelpotentiometers worden ook wel eens trimmers genoemd. Dat is nogal verwarrend, omdat ook een variabele condensator trimmer genoemd wordt. Daarnaast heeft het woord trimmer meestal betrekking op lichaamsverzorgingsapparatuur, bijvoorbeeld baardtrimmers. Ook de term trimweerstand wordt gebruikt. Hoewel een instelpotentiometer ook als variabele weerstand gebruikt kan worden door het lopercontact met één van de andere contacten door te verbinden, gaat daarbij het feit verloren dat het om een potentiometer gaat. De termen trimpotentiometer of trimpotmeter zijn wel correct.

Zulke dubbele betekenissen ontwarren lijkt mij bij uitstek een taak bij het opzetten van een encyclopedie. 83.85.143.141 15 nov 2016 14:50 (CET)[reageer]