Overleg:Uittreding (parapsychologie)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Tom Meijer in het onderwerp Misverstand

wat een vaag gezemel Aleichem 19 aug 2005 17:05 (CEST)Reageren

Dat kun jij vinden, maar het is wel een bestaand begrip (zie de Van Dale) dus dan is het toch goed dat er een pagina over is? –Boudewijn 19 aug 2005 17:44 (CEST)Reageren

Sten, dit gaat niet goed zo. Je moet eerste voor nono's zoals ik en Aleichem uitleggen wat uittreden ueberhaupt is. Ik snap er nu nog weinig van.

Er is een uitgebreid artikel op de engelse wikipedia en:Out-of-body experience dat misschien als basis kan worden gebruikt voor het uitwerken van deze pagina. Ik heb alvast toegegvoegd dat het verschijnsel uittreden niet boven alle twijfel is verheven....AlexP 20 aug 2005 12:28 (CEST)Reageren

ervaringen van een autodidact[brontekst bewerken]

Een uittreder is iemand die in niet-stoffelijke vorm aanwezig is (als een geest) maar tevens in verbinding is met zijn stoffelijke lichaam. De signalen van het stoffelijke lichaam worden in beperkte mate doorgegeven aan de niet-stoffelijke vorm. De niet-stoffelijke vorm is in staat om de stoffelijke vorm van buitenaf te onderzoeken en aan te raken (na enige oefening). Als niet-stoffelijke vorm kan een uittreder zich bewust verplaatsen in tijd en ruimte. De meeste buitenlichamelijke ervaringen vinden "spontaan" plaats, bv. tijdens een operatie of trauma. Enkelen is het gegeven deze situatie bewust op te roepen en te onderzoeken. Voor het wetenschappelijk onderzoeken van dit verschijnsel is een open mind en nieuwsgierigheid naar onverklaarbare zaken een vereiste.


Belgische wetenschappers vinden verklaring voor 'uit lichaam treden'[brontekst bewerken]

Jezelf zien zweven boven je eigen lichaam is geen mystieke of religieuze ervaring, maar gewoon een 'kortsluiting' in de hersenen. Belgische artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om de hersenactiviteit in beeld te brengen bij een 'out-of-body experience'. Door Els Maes

BRUSSEL l Professor Dirk De Ridder, neurochirurg aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), zorgt voor een wereldprimeur, want het is de eerste keer dat het mysterieuze fenomeen een wetenschappelijke verklaring krijgt. Team van neurochirurg Dirk De Ridder slaagt er bovendien in om 'out-of-body experience' kunstmatig op te wekken.


In het medische vaktijdschrift The New England Journal of Medicine beschrijft de Antwerpse neurochirurg Dirk De Ridder hoe hij er samen met een team van wetenschappers in geslaagd is om bij een patiënt de plaats in de hersenen in beeld te brengen die verantwoordelijk is voor een out-of-body experience. Bovendien slaagde het team van De Ridder erin om bij een patiënt een buitenlichamelijke ervaring kunstmatig op te wekken.

De vaststellingen gebeurden eerder toevallig bij een 63-jarige man die in het UZA in behandeling is voor tinnitus of oorsuizen. Om zijn oorsuizen te verminderen plantten Antwerpse artsen een hersenimplantaat in. Dat implantaat bestaat uit elektroden die kleine elektrische schokjes geven aan dat deel van de hersenen dat overactief is bij oorsuizen.

De ingreep had niet het gewenste resultaat, maar na de inplanting stelden de artsen herhaaldelijk vast dat bepaalde stimulaties van de ingeplante elektroden een out-of-bodyervaring opwekten bij de patiënt. Die startten amper 1 seconde na de stimulatie en duurden 15 tot 21 seconden. Terwijl de man perfect bij bewustzijn was, rapporteerde hij dat hij het gevoel had zich een halve meter buiten zijn lichaam te bevinden, steeds op dezelfde plaats links achteraan. Zijn perceptie van de buitenwereld bleef al die tijd zoals gewoonlijk, vanuit het perspectief van zijn eigen lichaam.

Daarop voerden de Antwerpse artsen twaalf zogenaamde PET-scans uit, in samenwerking met het UZ Leuven, om te registreren welk gebied van de hersenen een rol speelde bij de out-of-bodyervaring. Tijdens de scans werden de hersenen van de man in willekeurige volgorde al dan niet via het hersenimplantaat gestimuleerd. De scans toonden tijdens de out-of-bodyervaringen een buitengewone activiteit aan in twee belangrijke hersenzones.

De vaststellingen van het Belgische team van wetenschappers zijn volgens het UZA van belang om te begrijpen wat er in onze hersenen gebeurt tijdens out-of-bodyervaringen. Bovendien kan dit onderzoek helpen om verder inzicht te verwerven in de wijze waarop onze hersenen in staat zijn om onze zelfperceptie te creëren.

"Zelfperceptie is niets anders dan een creatie van de hersenen", zegt De Ridder in het Amerikaanse HealthDay News. "Ons totale zelfbewustzijn is opgebouwd uit verschillende elementen. Een van die elementen is dat ons bewustzijn binnen in ons lichaam hoort te zitten. Maar als er iets misgaat in dat gebied van onze hersenen waar alle informatie wordt samengebracht - zicht, geluid, tastzin - dan kun je het gevoel krijgen dat je niet in je eigen lichaam zit. Terwijl je wel gewoon bij bewustzijn bent."

Patiënten met epilepsie of migraine getuigen soms van een out-of-bodyervaring. Ook mensen die een bijna-doodervaring meemaken, verklaren achteraf soms dat ze buiten hun lichaam zijn getreden. Voor sommigen het bewijs van een leven na de dood, maar volgens dit onderzoek ontstaat dit soort buitenlichamelijke gewaarwording wanneer onze hersenen er niet langer in slagen om onze zelfwaarneming, tastzin, gezichtsvermogen en evenwichtszin met elkaar te integreren.



© 2007 De Persgroep Publishing Publicatie: De Morgen Publicatiedatum: 5 november 2007 Auteur: Els Maes; Belga

Thomass 6 nov 2007 01:58 (CET)Reageren

Misverstand[brontekst bewerken]

Het is volgens mij een misverstand te beweren dat de 'wetenschap' uittredingen niet zou aanvaarden. Het zou zo langzamerhand ook hier toch duidelijk moeten zijn dat dit verschijnsel zelfs studie-object (van wetenschappers, zie hierboven) is. Dat kan alleen als er minstens een begin van aanvaarding is (van het verschijnsel, niet van de als 'verklaring' gepresenteerde new-age gedachten). Het gaat dus beslist niet over de vraag of uittredingen als verschijnsel al of niet bestaan. Een ander chapiter is de uitleg die aan het verschijnsel gegeven wordt en dit komt in het lemma slecht uit de verf. Er wordt in de tekst, in ieder geval in de aanhef, geen onderscheid gemaakt tussen het verschijnsel en de verklaring van het verschijnsel. Het is zelfs nog erger. In de eerste allinea's worden al direct new-age achtige termen gebruikt, alsof dat de verklaring zou zijn. Niet dus. De 'new-age' gedachten (geen verklaring!) zouden wel aan bod moeten komen, vanzelfsprekend ze horen er uiteraard bij, maar horen in de aanhef niet thuis. Ik stel voor één en ander uit elkaar te trekken. Tom Meijer MOP 27 feb 2009 21:25 (CET)Reageren

Body Transfer Illusion[brontekst bewerken]

On Wikipedia English a description of the Body Transfer Illusion can be found. The content of this article would fit very good to this article.