Overleg:Verweesd werk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Mdd in het onderwerp Bepalingen omtrent verweesd werk in de auteurswet

Bepalingen omtrent verweesd werk in de auteurswet[brontekst bewerken]

In de Nederlandse auteurswet, zie hier op wetten overheid.nl, wordt het verweesd werk besproken in in artikel 16p en artikel 16q. Dit zijn twee van de vele artikelen over de beperking van het auteursrecht.

Volgens mij is er echter een twee soort bepaling in de auteurswet, die ook betrekking heeft op verweesd werk te weten: Hoofdstuk VII. Bescherming van na het verstrijken van de beschermingsduur openbaar gemaakte werken. Het gezegde hier luidt als volgt:

  1. Hij die een niet eerder uitgegeven werk voor de eerste maal rechtmatig openbaar maakt na het verstrijken van de duur van het auteursrecht, geniet het in artikel 1 genoemde uitsluitende recht.
  2. Het in het eerste lid genoemde recht vervalt door verloop van 25 jaren, te rekenen van de 1e januari van het jaar, volgende op dat, waarin de eerste openbaarmaking van dat werk rechtmatig heeft plaatsgehad.
  3. Het in het eerste lid en in het tweede lid bepaalde geldt tevens voor niet eerder uitgegeven werken die nooit door het auteursrecht zijn beschermd en waarvan de maker meer dan 70 jaren geleden is overleden.

Nu breng ik dit om dit moment hier ter sprake omdat er op dit moment nog een controverse speelt omtrent het copyright van d3e gebruikte afbeeldingen, zie hier, in een nieuw opgezet artikel van Geschiedenis van het fietsen in Nederland. Er zijn allerlei zorgvuldig uitgezochte oude afbeeldingen gebruikt maar geupload zonder broninformatie. Ik ben hieromtrent van mening, dat de bovenstaande bepaling de beperkende factor is hier. Hele oude werken van 100+ jaar oud pas heel recentelijk gepubliceerd kunnen we op Wikipedia niet gebruiken en op Commons niet uploaden voordat die 25 jaar voorbij is. Hierbij het dus van belang om te weten wanneer de oude foto nieuw of opnieuw gepubliceerd is.

In de praktijk kunnen heel veel mensen hiermee te maken krijgen als ze op school of voor hun werk iets publiceren. Daarom lijkt het me wel handig om hieromtrent iets in het artikel te publiceren. -- Mdd (overleg) 22 jan 2021 14:17 (CET)Reageren