Overleg:Vetzuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omega-3 vetzuren zijn specifiek die onverzadigde vetzuren waarbij een onverzadigde binding bij de derde C-atoom van achteen begint, niet specifiek meervoudig onverzadigde vetzuren.

"Alfa-linoleenzuur is een n-3 vetzuur (ook wel omega-3 (ω-3) vetzuur genoemd), gamma-linoleenzuur is een n-6 vetzuur (of omega-6 (ω-6) vetzuur). Deze twee meervoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam niet zelf kan aanmaken, worden daarom essentiële vetzuren genoemd." Deze bewering is in tegenspraak met het lemma over gamma-linoleenzuur. Het laatstgenoemde vetzuur wordt in het menselijk lichaam uit linolzuur aangemaakt en is dus geen essentieel vetzuur. Corpeter 31 okt 2006 17:41 (CET)

  • Je hebt gelijk, alfa-linoleenzuur en linolzuur zijn de essentieele vetzuren. Gamma-linoleenzuur is een omega-6 vetzuur en wordt als zodanig in het lichaam gebruikt. Het is echter geen essentieel vetzuur. Ons lichaam maakt het aan uit linolzuur. Joost-de-draaier 25 mei 2009 10:38 (CEST)

Indeling vetzuren qua lengte[bewerken]

Als iemand zich geroepen voelt, anders doe ik het zelf wel t.z.t.... Wat ik echt vind ontbreken in dit stuk is het volgende. Vetzuren kunnen ook ingedeeld worden qua lengte. Je hebt de kortketenige vetzuren zoals boterzuur en caprylzuur, de middellange keten vetzuren (MCTs), zoals laurinezuur en de lange keten vetzuren zoals linolzuur, EPA, DHA en ALA. Itsme 23 jun 2009 16:13 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Vetzuur. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 mei 2019 12:51 (CEST)