Overleg:Vluchteling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De laatste zinsnede "Vluchtelingen worden beschermd door de hoge commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties, meestal bekend onder het Engelse UNHCR" lijkt mij wat kort door de bocht. De UNHCR richt zich eigenlijk vooral op ontheemden.

Ontheemden vallen niet onder de verdrags-definitie van een vluchteling, en daarmee dus ook niet onder deze pagina. Zij zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Dat is geen persoonlijke vervolging wegens politieke overtuiging, ras, geloof enz. zoals bedoeld in het Verdrag van Geneve.

De UNHCR vindt men nu juist met name daar waar zich veel ontheemden ophouden. Vluchtelingenkampen en zulks. Het kan echter makkelijk voorkomen dat een verdrags-vluchteling een beroep doet op de UNHCR en toch geen bescherming krijgt. (En later dan weer wel in Europa asiel krijgt.)

De vluchtelingen die door de UNHCR beschermd worden zijn dus een minderheid.

Bedoelde zinsnede zou beter kunnen worden opgenomen in een pagina over ontheemden. Hettie van Nes 9 jul 2004 23:27 (CEST)

Het spijt me, ik was niet op de hoogte van dit verschil. Ook de Engelse wikipedia geeft dit verschil niet aan... Wellicht kun je me vertellen waar ik dit verschil kan vinden? Dan wil ik het wel aanpassen, of doe je dat liever zelf?? Voel je vrij en ga je gang! Groet, Bontenbal 12 jul 2004 20:02 (CEST)
Toevoeging: Ik heb het originele document inmiddels gevonden, maar voorlopig geen tijd om het te lezen... Maar ik kom er nog wel op terug hoor! Bontenbal 12 jul 2004 20:15 (CEST)

Ik zal dat t.z.t. ook eens een bijdrage over ontheemden schrijven. De UNHCR hanteert die term overigens ook, in de vorm van IDP's (Internal Displaced Person, waarbij de betekenis van de -I ruim genomen wordt).Hettie van Nes 13 jul 2004 20:58 (CEST)