Overleg:Voedingsmiddelenindustrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Discussie verwijderlijst 10/12/2008[bewerken]

Omdat in onderstaande discussie misschien wat nuttige bedenkingen staan door een paar gebruikers met het oog op toekomstige verbeteringen aan het artikel, een copy/paste uit de verwijderlijst (Wikipedia:Te_verwijderen_pagina's/Toegevoegd_20081210):

*Voedingsmiddelenfabrikant WIU, uitbreiding nodig want nu is het een definitie ofwel wb. EdBever 10 dec 2008 12:48 (CET)
  • Voor Voor verwijderen en nog fout ook, want een fabrikant is een persoon, geen bedrijf. We spreken liever over de voedingsmiddelenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie. Er worden ook geen merken, maar voedingsmiddelen geproduceerd die uiteraard onder bepaalde merken kunnen worden verkocht. Fred 10 dec 2008 12:50 (CET)
  • Tot mijn verbazing bestond er nog geen artikel over de voedingsmiddelenindustrie cq voedingsmiddelenfabrikanten. Er bestond al wel een categorie: voedingsmiddelenfabrikant, maar nog geen overkoepelend artikel. In veel artikelen wordt verwezen naar deze tak van sport, met voolalsnog een rood resultaat. Daarom mijn poging om iets op te zetten. Graag jullie bijdrage om hier wat moois van te maken. Joost-de-draaier 10 dec 2008 13:24 (CET)
   • Ik heb er iets van proberen te mken. Er zijn nog veel meer bedrijfstakken die geen lemma hebben. Er is een soort SBI index van bedrijfstakken. Groet Fred 10 dec 2008 14:50 (CET)
  • Let op: het domein is nog steeds niet goed genoeg afgebakend, of er moeten redirect opgeruimd worden. Ofwel moet het duidelijk afgelijnd worden, ofwel moet het ruimer. Immers, voedingsindustrie redirect nu naar hier. Daaronder vallen OOK de landbouw/veetelt zelf, de bedrijven die pakweg biologisch onderzoek doen (naar zaden bv.), mengvoederindustrie, verwerkende industrie (slachterijen), en zelfs de voedingshandel. Het artikel praat nu echter enkel over fabrikanten in een redelijk enge zin (hoewel sommige bedrijven vaak evenzeer een aandeel kunnen hebben in andere fasen van de keten). Dus ofwel moet die redirect weg en beperkt dit artikel zich tot wat je op en:Food processing vindt, ofwel moet het artikel gewoon enorm veel ruimer, zoals en:Food industry dat is. Op de Duitse wikipedia doet men het trouwens als kopje in het hoofdartikel ipv apart. --LimoWreck 10 dec 2008 21:15 (CET)
   • De gangbare indeling van bedrijvigheid is in (1) de primaire sector (landbouw, visserij, jacht, mijnbouw, delfstoffenwinning enz.), (2) de secundaire sector of industrie, die grondstoffen transformeert tot producten, deze wordt op verschillende manieren ingedeeld, en (3) de tertiaire of dienstensector welke bank- en verzekeringswezen omvat, maar ook handel, transport en dergelijke. Over wat de quartaire sector is lopen de meningen uiteen. In Engeland en vooral Amerika liggen de definities ruimer, iedere economische activiteit (ook ambacht en dienstensector) heet daar 'industry'. De voedingsmiddelenindustrie omvat dus onder meer: maalderijen, conservenindustrie (vlees, vis, groente, fruit), zuivelindustrie, suikerindustrie, broodfabrieken, bierbrouwerijen, frisdrankindustrie, slachthuizen, margarine-industrie e.d. Er bestaat ook een indeling naar product. Ik zie overigens dat de Engelse artikelen een beetje eclectisch zijn. De termen voedingsindustrie en voedingsmiddelenindustrie worden beide veel gebruikt, de laatste nog meer. voedings- en genotmiddelenindustrie bestaat eveneens, zie bijvoorbeeld[1], waar ook een indeling is te vinden. Dit omvat ook koffie, thee, en cacao en in de gemeeste gevallen tabaksverwerking. Als zodanig wordt de term -in Nederland althans- ook door het CBS gehanteerd. Fred 10 dec 2008 21:25 (CET)
    • Hmm ja, in Nederlandstalige context is het woord inderdaad meestal enger gebruikt. Zie trouwens voor België ook [2] of gewoon de website van Fevia [3]. We moeten het inderdaad niet té ruim opentrekken. Op [4] vind je in het keuzelijstje "Omschrijving" trouwens een heel gedetailleerd waslijst inderdaad. --LimoWreck 11 dec 2008 23:04 (CET)