Overleg:Voorteken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voortekens en voortekening in de muziek[brontekst bewerken]

Ik heb de toevoeging 'ook wel voortekens' opnieuw verwijderd. Een voorteken is een kruis of een mol, dat in de muzieknotatie aangeeft dat een toon respectievelijk verhoogd of verlaagd wordt. De voortekening is een aanduiding van de toonsoort van de muziek. De voortekening is dus meer (en is dus niet hetzelfde) als een aantal voortekens. Dat de voortekening voortekens doet daar niets aan af. Belangrijke nog is dat dit een doorverwijspagina is. Het is niet de bedoeling hier meer informatie te geven dan voor de doorverwijzing noodzakelijk is. Vriendelijke groeten van Marten de Vries (overleg) 8 jan 2021 15:47 (CET)

Het is van belang om op een dp expliciet duidelijk te maken waarom er doorverwezen wordt. Daarom is het vermelden van het synoniem noodzakelijk. (Zelf vind ik dat voortekens alleen in de voortekening staan, maar we werken hier niet obv wat we zelf vinden.) — Zanaq (?) 8 jan 2021 15:50 (CET)
Dag Zanaq, ik beweer en leg uit dat voortekens niet hetzelfde is als voortekening. Jij beweert dat het wel hetzelfde is, maar legt het niet uit. Wil je het alsnog doen? Je uitleg dat een dp expliciet moet maken *waarom* er doorverwijzen wordt klopt niet. Het simpele feit dat een dp naar twee of meer artikelen verwijst maakt de reden voor doorverwijzen al zonneklaar. Of bedoel je iets anders? Vriendelijke groeten van Marten de Vries (overleg) 8 jan 2021 16:03 (CET)
Voortekening is formeel juist, maar de meeste mensen zeggen mi voortekens. Het is niet meteen expliciet duidelijk waarom iemand die op "voorteken" zoekt, naar "voortekening" of "wijzigingsteken" wordt doorverwezen, dus is het handig dat te vermelden. Willekeurig voorbeeld. (In mijn vocabulaire is een wijzigingsteken geen voorteken, maar kan een wijzigingsteken een voorteken of een alteratie zijn. Maar dat gaan we niet voorschrijven, vooral ook omdat anderen de terminologie anders - mi minder zorgvuldig - gebruiken.) — Zanaq (?) 8 jan 2021 16:06 (CET)
Je eerste zin is voor mij niet helder. Volgens mij is het correcte woordgebruik als volgt: Aan het begin van een stuk, een lied, een nummer of een deel daarvan staat een voortekening. Die bestaat uit wijzigingstekens (nul of meer), syononiem zijn voortekens. Wijzigingstekens die op andere plaatsen dan in de voortekening staan zijn toevallige voortekens, synoniemen toevallige wijzigingstekens en alteraties. Klopt dat volgens jou? Vriendelijke groeten van Marten de Vries (overleg) 9 jan 2021 13:32 (CET)
Wat ik nog vergat te melden: in het voorbeeld dat je aanhaalt staat niet gewoon "voortekens", maar "vaste voortekens". Het conservatorium van Amsterdam maakt dus kennelijk onderscheid tussen voortekens in het algemeen en voortekens die in de voortekening voorkomen. Vriendelijke groeten van Marten de Vries (overleg) 9 jan 2021 22:42 (CET)
Dat komt omdat elke toonsoort een vaste voortekening heeft. — Zanaq (?) 10 jan 2021 10:59 (CET)
Dûh.... :-) Maar goed, er zijn het er dus over eens dat er vaste voortekens en toevallige voortekens zijn. Vaste voortekens staan in de voortekening. Maar dat maakt nog niet dat 'vaste voortekens' hetzelfde is als 'voortekening'. Net zo min als 'mensen' hetzelfde zijn als 'gezin', ook al bestaat een gezin altijd uit mensen. Vriendelijke groeten van Marten de Vries (overleg) 10 jan 2021 19:35 (CET)
Veel mensen gebruiken het hetzelfde, en dat is aangetoond. Wat het echt "is", is niet aan ons. — Zanaq (?) 12 jan 2021 10:15 (CET)
Zanaq, de Wikipedia is geen meeste-stemmen-gelden-forum. Bij je terugdraaiing van mijn bijdrage bij het artikel voortekening ga je ook al uit van dit idee. Het is niet aan 'veel mensen' of 'de meeste stemmen' om te bepalen wat echt is. En inderdaad, dat is ook niet aan ons. De Wikipedia is een encyclopedie en verwijst naar deskundige en controleerbare bronnen. Voor voortekens en voortekening zijn er bronnen te vinden in boeken over muziekleer. Veel boekjes en websites op het niveau van AMV zijn inderdaad niet duidelijk over de terminologie. Maar dat is geen reden om de verwarring in stand te houden. Vriendelijke groeten van Marten de Vries (overleg) 12 jan 2021 23:32 (CET)