Overleg:Vriespunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Her vriespunt van water ligt bij mijn weten lager dan 0 graden. Alleen als water is 'vervuild', bevriest het bij 0 graden. Het komt toch voor dat als het regent, terwijl de temperatuur lager dan 0 graden cel. is, het water pas bevriest als het de grond raakt, waardoor ijzel ontstaat??? Ik weet niet zeker wat hier de oorzaak van is, heb water altijd de vreemde eend in de bijt gevonden. Pven 17 Juli, 4:02 Local Time

Nee, dat is juist omgekeerd - zuiver water bevriest bij 0 graden, 'vervuild' water bij een lagere temperatuur. Dat is de reden dat zout strooien werkt tegen bevriezing.
Dat het water pas bevriest als het de grond raakt, daar zie ik twee redenen voor:
  1. Bewegend water heeft door die beweging interne energie, en bevriest daardoor moeilijker.
  2. Het water bevriest doordat het warmte afgeeft aan de omgeving. Dit is een proces dat niet ogenblikkelijk gebeurt, maar enige tijd nodig heeft. De vallende regen heeft simpelweg nog niet de tijd gehad om te bevriezen. Bovendien is de soortelijke warmte van lucht erg laag, en dus kan het water ook veel gemakkelijker zijn warmte 'kwijt' aan de aarde dan aan de lucht.
Andre Engels 17 jul 2003 07:51 (CEST)


3. Het vallende water is onderkoeld. Als water super zuiver is (ontstaan in de lucht door condensatie, ´s winters als er weinig stof in zit) zijn er geen groeikernen in het druppeltje en kan onderkoeling optreden. Zodra het water op de grond is, ontstaat direkt ijs. Staat dit niet bij ijzel? Elly 17 jul 2003 08:52 (CEST)