Overleg:Walvisstranding

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 maanden geleden door Bertux in het onderwerp Samenvoegen met Stranding

Samenvoegen met Stranding[brontekst bewerken]

In Nederland worden strandingen gezamenlijk beheerd ,ongeacht of het een walvis, dolfijn, zeehond of ander dier betreft. Misschien is het goed om deze pagina samen te voegen met Stranding (biologie). Zie aldaar. Dyve (overleg) 24 feb 2024 14:12 (CET)Reageren

Walvisstrandingen spreken tot de verbeelding en worden minstens al sinds de 16e eeuw opgetekend. Qua historie is hier meer over te zeggen dan over alle andere soorten strandingen samen. Het schamele artikel dat we over walvisstrandingen hebben is gemakkelijk tot het tienvoudige uit te breiden, terwijl zelfs de huidige beperkte tekst het algemene artikel al zou overheersen. Het Nederlandse beleid in de 21e eeuw doet daarbij niet erg ter zake; hoe zit het met het Belgische beleid, het Britse, Duitse, Amerikaanse, Japanse, Mozambikaanse?
We zijn geen Nederlandse encyclopedie (al zou je dat vaak denken), maar de Nederlandstalige variant van een internationale encyclopedie.
Het is heel goed mogelijk dat er een interessant artikel te schrijven is over het Nederlandse beleid sinds 1556 of sinds 2008, en ik zou dat graag lezen. Voel je vrij, ga je gang! Iets heel anders is, of het verstandig is om een artikel over een biologisch fenomeen dat ongetwijfeld al honderden miljoenen jaren bestaat, te gaan ophangen aan het beleid dat sinds een paar jaartjes of een paar eeuwtjes geldt langs een stukje kust dat je op een globe met een loep moet zoeken.
Ik kan me wel voorstellen dat er betere redactionele keuzes te maken zijn, zeker ook op het punt van verdeling van informatie over de verwante artikelen, en ik zie je voorstellen graag tegemoet.
Mogelijk kun je anderstalige artikelen gebruiken om geschikte thema's en indelingen te vinden. Google Translate (GT) was tot voor kort rampzalig, maar het Tsjechische artikel (met kwaliteitsoordeel goed) is best te lezen. Ook de Engelse, Franse, Italiaanse en Japanse teksten zijn behoorlijk uitgebreid. Met Japans is/was GT vreselijk, maar DeepL Translator kan er redelijk mee uit de voeten; bij niet te frequent gebruik is deze gratis; misschien dat ik daarvan gebruik ga maken: ik ben nieuwsgierig naar het perspectief van een andere cultuur in een land dat actief op ernstig bedreigde soorten jaagt  →bertux 24 feb 2024 20:02 (CET)Reageren
Dit betoog lijkt te gaan over de potentie van het huidige artikel en wat je zou willen lezen. Die potentie en die wens wijzigt niet door nu te gaan doorverwijzen naar een centraal artikel. Vanwege het karakter van Wikipedia (aanpassen en uitbreiden kan altijd, inclusief ook van doorverwijzingen) kan dat later altijd weer anders. Kijkend naar de huidige status van het artikel Walvisstranding, dan zie ik één referentie naar een externe bron, het NOS-artikel. Ik denk dat dat prima in één geheel past. Overigens ben ik het eens dat walvisstrandingen het leeuwendeel van de strandingen zijn, en dat komt in het andere artikel volgensmij ook goed naar voren qua verdeling vande tekst en de informatie. Dyve (overleg) 26 feb 2024 07:45 (CET)Reageren
Allereerst: als je wilt kun je deze discussie verplaatsen naar Overleg:Stranding (biologie); ik heb de indruk dat het wel heel terloopse Zie aldaar bedoeld is als Discussieer aldaar.
Wat er op dit moment ins het artikel Walvisstranding staat kan inderdaad voor een deel overgeheveld worden naar Stranding (biologie), omdat het algemeen van aard is. Uitkleden tot een redirect vind ik dan weer een stap te ver gaan, omdat latere uitbreiding daardoor bemoeilijkt wordt. Met name iets over historische waarnemingen is vrij makkelijk toe te voegen en zal al gauw veel ruimte innemen.
Dit artikel staat op mijn volglijst omdat ik het wilde uitbreiden; ik ontdekte een paar jaar geleden dat er een openbaar register bestaat met alle gedocumenteerde walvisstrandingen in Nederland. Zo'n register zal niet helemaal uniek zijn, maar wel bijzonder, ik zal deze week eens kijken hoe dat zat en wat ik daarmee kan.
Zoals ik het nu zie, zijn er vijf hoofdthema's:
  1. leven: biologie, ethologie en evolutie
  2. historie: registratie en geschiedschrijving
  3. ruimte: geografie en geologie, spreiding en concentratie
  4. regels: wetgeving en protocollen
  5. mensen: praktische en culturele omgang met strandingen.
We doen er verstandig aan om rekening te houden met de hoeveelheid toegankelijke informatie, niet alleen rond de thema's, maar ook rond deelonderwerpen, zoals ASCOBANS, Walvisstrandingen in de Baai van Tokio, walrusivoor of Orka's en bruinvisstrandingen. Ik heb opzettelijk niet de makkelijkste onderwerpen als voorbeeld gebruikt, om de discussie breed te houden.
Zelf zoek ik al naar een klein en makkelijk deelonderwerp om een artikeltje over te schrijven. Mijn eerste pogingen zijn gestrand:
Misschien dan toch maar ASCOBANS; niet echt mijn interessegebied, dus suggesties zijn welkom!  →bertux 26 feb 2024 11:52 (CET)Reageren