Overleg:Waterspin

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het is nog te vroeg om er in het artikel iets mee te doen, maar de resultaten van het onderzoek door Wheeler et al. (2017) zetten dit deel van de spinnenwereld aardig op z'n kop. Wat zij vonden, op basis van echt veel samples van verschillende typen DNA, is dat het noords kaardertje (Dictyna major) nauwer verwant is aan Argyroneta aquatica dan aan diverse andere soorten in het geslacht Dictyna. Dat betekent dat dat geslacht parafyletisch is zonder de waterspin. En overigens geldt dat ook als de soorten van het geslacht Mexitlia niet in Dictyna worden geplaatst, maar dat is niet voor hier.

De typesoort van Dictyna is het heidekaardertje (Dictyna arundinacea), en die is niet meegenomen in het onderzoek van Wheeler et al.. Er zijn nu twee mogelijkheden. 1) het heidekaardertje maakt geen deel uit van de groep waarvan het noords kaardertje en de waterspin onderdeel zijn: dan wordt het geslacht Dictyna een stuk kleiner want het verliest de groep met het noords kaardertje, en het noords kaardertje wordt in het geslacht Argyroneta geplaatst. 2) het heidekaardertje is wél onderdeel van de groep met de waterspin en het noords kaardertje: dan krijgt dat hele geslacht de oudste geldige naam. Argyroneta dateert van 1804, Dictyna van 1833, en dan zou Argyroneta voor het eerst in de geschiedenis geen monotypisch geslacht meer zijn. Het gaat nog een stap verder. De naam Argyronetidae voor de familie dateert van 1870, Dictynidae is van 1871; en de naam van het typegeslacht van de familie met daarin de waterspin zou Argyroneta zijn. Dan zou Argyronetidae de wetenschappelijke naam worden van de familie van de kaardertjes. Dat is nogal ingrijpend, en daarom houdt de World Spider Catalog op deze pagina ook nog een slag om de arm als het over het toekennen van nieuwe namen gaat.

Voor de Nederlandstalige namen hebben we nu het vreemde geval dat de naamgever van de familie waterspinnen inmiddels in de familie van de kaardertjes wordt geplaatst. En ook de rest van de familie is overigens nogal veranderd, zie hier. Zijn er überhaupt nog soorten in deze familie die de naam 'waterspinnen' rechtvaardigen?

Het moge duidelijk zijn: het is nog lang niet klaar! WIKIKLAAS overleg 6 dec 2023 22:41 (CET)[reageer]