Naar inhoud springen

Overleg:Weeskind (typografie)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Salix2 in het onderwerp Weduwe of weeskind

Weduwe of weeskind

[brontekst bewerken]

De meeste bronnen die ik heb gezien (bijvoorbeeld de Engelse Wiki noemen dit verschijnsel (beginregel onder aan de pagina) een weduwe. Onder een wees (of hoerenjong) verstaat men dan een eindregel die op de volgende pagina staat. Dit was ook de terminologie van Word Perfect, Word etc.

De Duitse Wiki doet het echter andersom. Ik heb echter ook een paar sites gezien die weduwe en hoerenjong als synoniem gebruiken. Weet iemand hoe het precies zit? (oude opmerking van 2005)

Van Dale zegt weeskind: eerste regel na een witregel onderaan de pagina. Het artikel is d.d. 13.02.2012 dus juist. Vreemd genoeg geeft van Dale geen betekenis voor weduwe m.b.t de losstaande regel bovenaan. Salix2 (overleg) 13 feb 2012 14:44 (CET)Reageren

03/2012: Een wees is een woord van een zin die op een regel alleen komt te staan. Dit kan het eerste woord zijn die nog net op de vorige regel kon maar het kan ook het laatste woord zijn die op de volgende regel alleen staat. Er zijn geen software programma's die dit probleem kunnen voorkomen. Wezen worden voornamelijk in grafisch vakgebied vermeden. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.225.201.32 (overleg · bijdragen) 16 mrt 2012 09:55‎ PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.