Overleg:Wereldpostunie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Universele Postunie of Wereldpostvereniging[bewerken]

Is dit de Nederlandse naam van de UPU? Ik had nog nooit van de Universele Postunie gehoord. Wel van de Wereldpostvereniging (vandaar dat ik die zojuist op Słupsk zo noemde). Op de site van het ministerie van EZ kom ik ook geen Universele Postunie tegen (wel Wereldpostvereniging, maar slechts één keer). Wie weet er meer van? Fransvannes 29 jan 2006 22:46 (CET)

Het is de meest logische vertaling vanuit het Frans/Engels. Ik heb er wel over gelezen (zal snel even de bronnen opnieuw zoeken), maar er schijnt geen eenduidige vertaling te zijn « empoor » 29 jan 2006 22:54 (CET)
De Belgische wetgever zegt ook Wereldpostvereniging. En waarvan ik het woord kende: in 1974 verscheen er in Nederland een fraaie postzegel waarop dit woord staat vermeld (wat je al niet oppikt door het verzamelen van postzegels). Ik vind Universele Postunie ook eerder een letterlijke dan een logische vertaling. Het komt, om meteen een tegenvoorbeeld te geven, wel voor: ik zag het staan op de site van het Europees Parlement. Fransvannes 30 jan 2006 09:05 (CET)
Ik zou de titel inderdaad willen wijzigen in wereldpostvereniging (dan is Universele Postunie ook automatisch een redirect)... Puck 17 feb 2006 15:30 (CET)
Ik ga de wijziging nu toch maar doorvoeren. Fransvannes 25 feb 2006 21:00 (CET)
Volgens de website van het Regionaal Interformatiecentrum van de Verenigde Naties - Europa is de correcte naam van deze organisatie Wereldpostunie. Alhoewel de naam Wereldpostvereniging ook vaak gebruikt wordt, lijkt het mij het beste hier de door de VN zelf gekozen vertaling van de naam te gebruiken.
Zie: http://www.runic-europe.org/nederlands/unoninternetned.html
Eens; ben altijd voor officiële vertalingen « empoor » 13 mrt 2006 00:56 (CET)

Ik niet... Het criterium "officieel" staat ook niet bij de vijf principes op Wikipedia:Het benoemen van een pagina, en terecht. Maar goed, Wereldpostunie komt ook voor, dus ik capituleer. Ik zal ook de tekst van het artikel maar aanpassen. Fransvannes 13 apr 2006 14:26 (CEST)

Tegensprekende Vertaling[bewerken]

Nederlandse Wikipedia:

De Wereldpostunie regelde
dat elke lidstaat min of meer jaarlijks een evengrote som aan de organisatie zou schenken,
dat internationale en nationale post gelijk zou behandeld worden,
en dat elk land al het geld voor internationale postverdeling zou bijhouden.

Engelse Wikipedia:

The UPU established that:
There should be a more or less uniform flat rate to mail a letter anywhere in the world
Postal authorities should give equal treatment to foreign and domestic mail
Each country should retain all monies it collected for international postage.

Bij mijn weten is de engelse text de correcte, en heeft de nederlandse tekst dus vertalingsfouten erin zitten. 85.149.120.16 2 apr 2010 19:42 (CEST)