Overleg:Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Klachtrecht[bewerken]

In de praktijk is gebleken, dat de psychiater degene, die een klacht aankondigt namens een patiënt, zal opsluiten in een isoleercel en zal trachten deze persoon gestoord te verklaren in de geestesvermogens. Het aankondigen van een klachtprocedure of het inschakelen van een advocaat, wordt in de psychiatrie opgevat als een bedreiging van de psychiater. Het klachtrecht in de psychiatrie is daardoor sterk ingeperkt.

  • Ik vind dit een rare en naar mijn idee ongestoelde opmerking waar ik ook zonder elke vorm van bronvermelding weinig mee kan. Het is zelfs zo'n krankzinnige suggestie dat ik niet eens de noodzaak voel om hier verder op in te gaan. --Afwezig 5 jul 2008 00:29 (CEST)

Het lijkt op een persoonlijk verslag van iemand die dit is overkomen. Het komt niet uit mijn pen maar de betreffende casuïstiek ken ik oppervlakkig. Hoewel ik wel zie hoe dit mogelijk zou zijn vraag ik me af of dit met deze stelligheid opgenomen moet worden in het lemma. De psychiatrie wordt vaker voor onheuse doeleinden doeleinden aangewend. Maar dan vooral in landen zoals China en Noord-Korea. Nederland is hiervan echter niet uitgezonderd, zoals de Glenn Mills scholen en de huidige situatie in de (jeugd-) TBS, of de zaak Fred Spijkers. Die (zover ik begrijp) hierdoor in de WAO zit.
Ik dub nog op een andere beschrijving. Beestje 7 jul 2008 11:34 (CEST)


    • Het is inderdaad de stelligheid van de opmerking en de de woordkeuze dat de psychiater per definitie tot een dergelijke actie zou overgaan die mij stoort. Ook als er incidenten zijn lijkt me een bronvermelding (zoals die jij geeft) geen overbodige luxe, maar zeker bij dit soort stellige opmerkingen moet toch op zijn minst wel onderzoek naar gedaan zijn. Ook is naar mijn beste medeweten geen enkele beperking aan het klachtrecht binnen de psychiatrie, en is deze opmerking dus feitelijk onjuist, aan de andere kant ben ik geen kenner van klachtrecht in de psychiatrie, dus kan ik uiteraard hierop gecorrigeerd worden als ik het fout heb. Dat er misstanden zijn binnen de psychiatrie ontken ik ook niet, echter zijn het vaak incidenten en zeker geen regel, en hebben ze zelden betrekking op het klachtrecht, dus binnen deze context sowieso niet relevant. De ophef rond verschillende TBS klinieken en de Glenn Mills School spreken inderdaad voor zich.--Afwezig 7 jul 2008 11:59 (CEST)

Tuchtcollege[bewerken]

Via OTRS ticket:2009042910048425 ontving ik een bericht dat deze wijziging onjuist is. Het regionaal tuchtcollege heeft geen informatie over een dergelijke uitspraak. Omdat naast het feit dat de passagee feitelijk onjuist is, ze ook origineel onderzoek is, heb ik besloten deze te verwijderen. Groeten, .Koen 29 apr 2009 18:12 (CEST)