Overleg:Wet van Snellius

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kan het gedeelte over breking in water niet wat simpeler?

Er stond: op het grensvlak van stoffen met een verschillende dichtheid. Dat heb ik veranderd. Zeker in de betekenis achter de hyperlink naar het lemma "dichtheid", namelijk soortelijke massa, is dat onzin. Het gaat bij de wet van Snellius over de voortplantingssnelheid in het betreffende medium, de lichtsnelheid in vacuo gedeeld door de brekingsindex: c/n. Hoewel stoffen met een verschillende brekingsindex zelden precies dzelfde soortelijke massa zullen hebben, is die laatste grootheid toch niet van belang. De soortelijke massa van de verschillende glassoorten die in een lenzenstelsel worden gebruikt ter bestrijding van chromatische aberratie zal bijv. maar weinig uiteenlopen.

Je zou nog wel kunnen aanvoeren dat het begrip dichtheid hier overdrachtelijk moet worden gezien, in de betekenis van: met een andere brekingsindex. Dat lijkt mij erg verwarrend, zeker vanwege genoemde hyperlink.

Rbakels 5 dec 2008 13:22 (CET)[reageer]

Correct is een stof met een andere karakteristieke impedantie, dit is echter meer gebruikelijk in de electronica. Het quotient van het electrische en magnetische veld is de karakteristieke impedantie van een materiaal. De dichtheid is wel direct van belang met name bij lichtbreking in gassen (afbuiging bij warme minder dichte lucht), n is evenredig met N (dichtheid van de moleculen).

Viridiflavus 30 dec 2009 23:42 (CET)[reageer]

Principe van Fermat[brontekst bewerken]

Is het wel juist om het voor te stellen alsof de wet van Snellius voortvloeit uit het Principe van Fermat? Naar mijn idee kun je de Wet van Snellius ook (rechtstreeks) beredeneren uit golffronten etc. zonder een beroep te doen op "Fermat". juister is m.i. om te stellen dat de resultaten met elkaar in overeenstemming zijn.

Ik denk ook dat de gewone formulering van de wet van Snellius niet afgeleid kan worden uit het princiope van Fermat. Er wordt namelijk uitgegaan van een gegeven invallende straal. Madyno (overleg) 9 feb 2021 00:06 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Wet van Snellius. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 4 sep 2018 14:23 (CEST)[reageer]

Wat wil het voorbeeld duidelijk mmaken?Madyno (overleg) 20 jan 2020 15:52 (CET)[reageer]