Overleg:Wine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doorverwijspagina[bewerken]

Zou het een idee zijn een doorverwijspagina toe te voegen voor de verschillende betekenissen van het woord Wine?

Naast een open source besturingssysteem zijn dit betekenissen die ik heb gevonden:

Jongensnaam. Oud Fries. Betekent 'vriend'. Bron: Meertens instituut. http://www.meertens.knaw.nl/voornamen/VNB/index.php?act=zoeken&id=19667

Afkorting voor Women Information Network Europe. Bron: http://www.women.it/wine/partners.htm

Afkorting voor Workshop on Internet and Network Economics. Bron: http://www.se.cuhk.edu.hk/~wine2008/

Last but not least is wine natuurlijk ook het Engelse woord voor wijn.

Wine is zelfs in de ruimste zin van het woord geen emulator. Emulatie is het simuleren van een systeem in een ander systeem. Wine vertaalt windows commando's naar linux commando's i.p.v. een windows systeem na te bootsen. Gid 9 jun 2005 21:11 (CEST)

Zolang dit artikel 'Wine' de enige is op de Nederlandse Wikipedia, dan kan dat nog wel even wachten. Op zich is je suggestie juist trouwens. Davin 3 mrt 2009 18:50 (CET)

Schrappen VMWare als alternatief[bewerken]

Het volgende "Een alternatief voor WINE is VMWare" klopt totaal niet, een programma dat een hele computers simuleert en waar je een compleet os op kan draaien is iets heel anders als een opensource W32 api implementatie voor linux. Verder heeft Gid met voorgaande stelling helemaal gelijk! - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 84.29.178.95 (overleg|bijdragen) .

Ik wilde eigenlijk hetzelfde opmerken als de bovenstaande anonieme opmerking, met dezelfde argumentatie. Ik stel ook voor om deze paragraaf te schrappen. Bijvoorbeeld de Engelse versie rept ook niet over VMWare als alternatief. Als alternatief kan beter worden beschreven Cedega, een Wine-fork die betere ondersteuning biedt DirectX gebaseerde toepassingen (games), of bijvoorbeeld en:CrossOver. Willemo 16 jul 2007 12:16 (CEST)
Cedega en Crossover staat al beschreven zie ik nu. Echter ik blijf erbij dat het noemen van VMWare, gelijk staat aan de spreekwoordelijk appels met peren vergelijking. Willemo 16 jul 2007 12:28 (CEST)
Voor leken (zoals, ik geef het toe, mijzelf) is de verwijzing naar VMWare wel nuttig. Daarom heb ik hem weer toegevoegd als voorbeeld van een emulator. Hoop dat ik daarmee niet tegen de lijn inga van eerdere bijdrage? Zo ja, excuses en haal maar weer weg. Hereallyisadj 26 aug 2007
Hmm, ik laat het aan een derde over om het weer weg te halen, anders raak ik in een bewerkingsconflict en in deze duidelijk een POV heb wat vaker wordt aangevochten, maar mijn mening is dat het een appels en peren vergelijking is. Wine (her)implementatie van de softwarebibiotheek en WMWare, Xen en dergelijke simuleert een compleet computerplatform. De toepassing is feitelijk ook anders, Wine zorgt ervoor dat programma's geschreven voor Windows werken op andere besturingssystemen zonder dat Windows zelf daar aan te pas komt. De anderen zorgen ervoor dat een andere besturingssysteem naast het "moeder"besturingssysteem draait. Hiervoor is een kopie van het besturingssysteem nodig om dat werkend te krijgen. Nogmaals, appels en peren. Dat het voor leken makkelijk te verwarrend is, begrijp ik, maar het is eigenlijk een onjuistheid om VMWare als alternatief of concurrent aan te duiden en onjuistheden in een artikel zie ik liever niet. Wat wel kan, en wat ik voorstel, is om het woordje "vergelijkbaar" ergens in te voegen. Ik heb momenteel niet de tijd om dat in te passen. Ik zal wel eens naar kijken. Groeten en dank voor het overleggen. Willemo 26 aug 2007 22:40 (CEST)
Je bijdrage is perfect. Mooi opgelost :) Willemo 27 aug 2007 23:24 (CEST) (die eens moet leren verder kijken dan zijn neus lang is)

Te negatief?[bewerken]

Ik weet niet zoveel van Wine af. Daarom ging ik kijken naar de Wiki.

Het valt me op dat de Nederlandse Wiki een stuk negatiever is dan de Engelse. Dan heb ik het m.n. over de onderstaande tekst:

As of mid-2007, Wine runs some software with good stability and most software with minor issues. Most native Microsoft Windows DLLs necessary for the execution of 32-bit Windows binaries have compatible Wine counterparts. The developers of the Direct3D portions of Wine have continued to implement new features such as pixel shaders to increase game support.[4] Wine can also use native DLLs directly, thus increasing functionality, but then a license for Windows is needed.

Volgens mij is het een goed idee om zo'n tekst toe te voegen aan de Wiki voor Wine.

Hereallyisadj 26 aug 2007 22:40 (CEST)

De "negatieve" tekst stamt uit 2004. Ik herken me ook duidelijk in de "negatieve" tekst, door gebruikerservaring. Maar er lijkt inderdaad momenteel een enorme verbeterslag gaande te zijn onder impuls van CodeWeavers. Ik kan tegenwoordig ook vrij simpele applicaties goed mee draaien, terwijl ik voorheen wel eens tegen een hickup aanliep. Maar ik heb zelf nog nooit grotere applicaties geprobeerd. Om de Engelstalige editie als bron te nemen voor zoiets kan je beter terughoudend zijn. Het kan zijn dat iemand met een positieve bril deze bijdrage geschreven heeft op de Engelse Wikipedia (WP:NPOV). Als ik zo'n artikel zou vertalen, zou ik als een standpunt omschrijven denk ik. Wellicht is het beter om naar een derde bron buiten Wikipedia te zoeken, en ook deze bron aanhalen in het artikel. Tegenwoordig wordt dit ook steeds meer als wenselijk ervaren hier (WP:BRON). Voor de rest WP:VJV ;-) Willemo 28 aug 2007 23:53 (CEST)