Overleg:Xbloc

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door HJVerhagen in het onderwerp Wikify

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 0 externe link(s) gewijzigd op Xbloc. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 apr 2019 21:33 (CEST)Reageren

Probleem opgelost door link naar pdf te vervangen door link naar de online calculator van Xbloc. Nu werkt het weer. HJVerhagen (overleg) 25 apr 2019 22:05 (CEST)Reageren

Wikify[brontekst bewerken]

Beste HJVerhagen, onder dit kopje beschrijf ik wat ik bedoel met niet neutraal en niet duidelijk en concreet. Een uitputtende lijst is wellicht het duidelijkste:

  1. (hiervoor bestaat geen goede Nederlandse term) - Dit hoort niet in een encyclopedische tekst.
  2. Zoals bij alle betonnen golfbrekerelementen geldt ook voor het Xbloc dat het alleen economisch haalbaar is als er geen voldoend zware waterbouwsteen beschikbaar is. - Volgens wie? Misschien is dit algemene kennis, maar sowieso is dit niet encyclopedisch verwoord. Dit artikel gaat over Xbloc, parallellen naar competitie geeft het een promotiegehalte.
  3. Betonnen golfbrekerelementen die voor hetzelfde doel worden gebruikt, zijn onder meer te vinden in de Xbloc ontwerprichtlijn. Net als andere betonelementen is het Xbloc een commerciële ontwikkeling en zijn ze gepatenteerd. Voor een werk worden Xblocs niet geproduceerd door de octrooihouder, maar worden ze gefabriceerd en geïnstalleerd door een aannemer die in ruil daarvoor licentiekosten betaalt. Een dergelijke overeenkomst omvat bepaalde technische ondersteuningsactiviteiten om te zorgen voor de juiste toepassing van de elementen. - Dit hele stuk hoort niet in een encyclopedische tekst.
  4. De ontwerper is Bas Reedijk van de Koninklijke BAM Groep, die er in 2020 de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs mee won. - Op zich prima, maar dit heeft niks te maken met het gebruik.
  5. Het stuk van Hydraulische stabiliteit en in elkaar haken (interlock) - Dit stuk zou ik beperken tot hoe het werkt (interlock en porositeit). De overige info hoort mijns inziens niet in een encyclopedische tekst.
  6. Het Xbloc bestaat uit ongewapend beton, zoals alle betonnen golfbrekerelementen. - Deze toevoeging over andere golfbrekerelementen is niet relevant; dit artikel gaat over Xbloc.
  7. Normaal beton C25/30 is over het algemeen geschikt voor de productie van Xblocs. - Volgens wie?
  8. Vaak wordt echter om andere redenen beton van hogere sterkte toegepast, bijv. als snel sterkte nodig is voor versneld ontkisten, ijsbelasting, enz. - Deze zin is niet duidelijk en concreet.
  9. De optimale vorm van een enkel blok combineert de robuustheid van een compact betonelement met de slankheid die nodig is om in elkaar te haken. - Niet neutraal
  10. Om te garanderen dat het Xbloc niet breekt tijdens het schudden door de golfbelasting (zoals het probleem was bij de Dolos) zijn zowel eindige elementen berekeningen gemaakt als valproeven op ware grootte (het Xbloc dat op de TU Delft voor het gebouw van Civiele Techniek staat is een van de blokken die voor deze testen zijn gebruikt). - Reclame waarbij de competitie negatief wordt belicht.
  11. Voor het maken van Xblocs worden stalen bekistingen gebruikt. Door DMC zijn een aantal bekistingsontwerpen gemaakt die door aannemers gebruikt kunnen worden. - De eerste zin is goed, maar de tweede zin is niet duidelijk en concreet.
  12. Omdat transport van een Xbloc duur is wordt geprobeerd om het storten van de blokken zo dicht mogelijk bij de definitieve plaats op de golfbreker uit te voeren. Dit lukt niet altijd doordat soms een geschikt werkterrein ontbreekt. Zo zijn de Xblocs voor een gasproject in West-Australië gemaakt in West-Java en met schepen naar de locatie gebracht. - Anekdotisch verhaal. "Het is duur" is niet concreet. Op zich prima om te vermelden dat de productie op locatie gedaan wordt.
  13. In tegenstelling tot de plaatsing van andere in elkaar grijpende betonblokken, heeft de Xbloc-eenheid geen zeer strenge specificaties over de oriëntatie van elke unit op het talud van de golfbreker. - Parallel met de competitie.
  14. Door de vorm van het Xbloc grijpen elk van de 6 zijden van het element efficiënt in elkaar. Daarom vinden de blokken gemakkelijk een positie die de interlock volledig activeert. - Hoezo 'efficiënt' en 'gemakkelijk'? Dit zijn geen neutrale woorden. Ik zou met een diagram toelichten hoe de elementen in elkaar grijpen.
  15. Dit verhoogt de snelheid waarmee de elementen op het talud worden geplaatst. - Reclame
  16. Vanwege de willekeurige structuur en hoge porositeit van een Xbloc-golfbreker, wordt een kunstmatige rifhabitat gecreëerd voor verschillende soorten zeefauna en -flora. - Heb je hier een bron voor? Wordt het niet juist weer weggeveegd door de golven?
  17. Het stuk van XblocPlus - Reclame voor een nieuwe versie.

Hopelijk is zo duidelijk wat ik bedoel met niet neutraal, en niet duidelijk en concreet. Groeten, Mikalagrand (overleg) 18 mrt 2021 16:42 (CET)Reageren

  1. Ga ik aanpassen, dit stukje tekst was de vertaling van de Engelse wikipediatekst. Feitelijk geldt dit in het algemeen voor alle betonnen golfbrekerelementen. Het staat daar beter verwoord.
  2. Ook dit staat bij betonnen golfbrekerelementen beter uitgelegd, ga ik aanpassen
  3. mededeling dat dit een steen met octrooi is, is wel nuttig (je mag het dus niet zonder meer maken), de rest kan wat mij betreft weg.
  4. Deze zin moet naar de inleidende paragraaf, en hoort inderdaad niet thuis in de paragraaf over gebruik.
  5. -
  6. Dit staat ook in het algemene artikel. Kan hier dus weg
  7. Volgens de ontwerpers van Xbloc. Maar dit geldt voor alle betonnen elementen. Ik zal deze zin dus verplaatsten naar het algemene artikel.
  8. Deze zin zal ik verduidelijken, en gaat dan naar het algemene stuk, want dit is waar voor alle bloktypen.
  9. Helemaal mee eens. De concurrent Accropod doet het zelfde.
  10. Deze zin moet inderdaad wat anders. Essentieel is wel dat voor de moderne blokken (Accropod, Xbloc, Cubipod) dit expliciet onderzocht is voordat ze op de markt gebracht zijn, omdat de vorige generatie (met name de Dolos) tot nogal wat schade geleid heeft. De Dolos (is geen commercieel product) wordt dan ook eigenlijk niet meer toegepast.
  11. Ga ik verbeteren
  12. Ga ik herformuleren
  13. Dit is de belangrijkste reden geweest voor de ontwikkeling van deze generatie blokken. De concurrent heeft om exact dezelfde reden een AccropodII gemaakt. Ik zal dit iets beter formuleren.
  14. Een diagram is niet duidelijker (deze tekeningen bestaan wel, maar zijn voor een leek absoluut niet duidelijk). Ik zal dat proberen beter te verwoorden.
  15. Ook dit kan beter geformuleerd worden. Dit type blok (evenals de AccropodII) heeft minder begeleiding door duikers nodig, en daardoor is er minder down-time tijdens het plaatsen.
  16. Heb ik, zal ik iets voor maken.
  17. Hier ben ik het niet met je eens. De BAM presenteert dit als een "doorontwikkeling", dus een verbeterd Xbloc, maar dat is het niet; het is een blok wat principieel anders werkt, en ook een ander toepassingsgebied heeft. Dat probeer ik hier te verwoorden.
Voor mij is weer extra duidelijk geworden dat je heel voorzichtig moet zijn met vertalingen. Ik heb een algemeen artikel gemaakt, en onderliggende artikelen per soort blok. En ik dacht het me makkelijk te maken om voor het Xbloc een simpele vertaling van de Engelse versie te gebruiken, en dan val je dus in valkuilen. HJVerhagen (overleg) 18 mrt 2021 17:35 (CET)Reageren

Verbeterde versie[brontekst bewerken]

Tekst is aangepast, hopelijk zijn alle weasels nu weg. Algemene zaken verplaats naar artikel betonnen golfbrekerelementen. HJVerhagen (overleg)