Overleg:Zwarte dwerg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In strijd met artikel 'Zon':

Citaat uit artikel 'Zon':

"Als de witte dwerg zover afgekoeld is dat hij geen straling meer uitzendt, met andere woorden: de temperatuur is gezakt tot het gemiddelde van de interstellaire ruimte, dan is de zon een zwarte dwerg geworden. Het is nog niet bekend of het universum oud genoeg is om al een zwarte dwerg te bevatten, maar waarschijnlijk is dit wel aangezien de sterrencyclus sneller gaat in het middelpunt van een sterrenstelsel."

(2e deel onder kopje 'Witte Dwerg')

In stijd met artikels 'Witte Dwerg', 'Neutronenster', 'Quarkster' en 'Zwart Gat':

Citaat 'Witte Dwerg' (eerste alinea):

"Een witte dwerg is een ster die aan het einde van haar levenscyclus is gekomen. In de witte dwerg vinden dus geen kernreacties meer plaats. De massa van de kern moet kleiner dan 1,4 zonmassa's (Chandrasekhar-limiet) zijn, want anders eindigt de ster als een neutronenster, een quarkster of een zwart gat."

'Neutronenster' (eerste alinea):

"Een neutronenster is het eindstadium van een ster waarvan de kernmassa tussen 1,4 en 3 maal die van de zon bedroeg. Omdat aan het eind van de levensduur tijdens het supernovastadium van de ster een aanzienlijk deel van de massa wordt weggeblazen is de neutronenster zelf wat minder zwaar. De straal is in de orde van grootte van 10 kilometer."

'Quarkster' (eerste alinea):

"Een quarkster is een hypothetische ster, die bestaat uit quarks, die allemaal aan elkaar gebonden zijn en één groot nucleon vormen. Deze sterren hebben een massa die de Oppenheimer-Volkoff limiet van ongeveer 3-5 zonnemassa's overschrijdt." en "Een supernova van een ster eindigt als quarkster als de massa van de kern van de ster tussen 3 en 5 maal die van de zon bedroeg. Een supernova van een ster met een kern zwaarder dan 5 zonnemassa zal eindigen als een zwart gat."

'Zwart gat' (kopje 'ontstaan'):

"De meeste zwarte gaten zijn de overblijfselen van hypernova- of supernova-explosies. Als de kern van de exploderende ster meer dan ongeveer 5 keer zo zwaar is als de zon (de Oppenheimer-Volkofflimiet), implodeert de kern van de ster uiteindelijk tot een zwart gat. Volgens de algemene relativiteitstheorie kan deze massa worden opgevat als geconcentreerd in een singulariteit. Dit kan een punt, een ring of een bol zijn - daarover zijn de geleerden het niet in alle gevallen eens." – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.240.238.151 (overleg · bijdragen)