Overleg categorie:Wikipedia:Te beoordelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De categorisatie van pagina's die genomineerd zijn voor verwijdering is momenteel nogal een rommeltje. Ik stel voor om hier een heldere structuur in aan te brengen.

Grootste probleem is de Categorie:Wikipedia:Verwijderbaar. Deze wordt gebruikt voor alle pagina's met één van de volgende sjablonen: xweg, xreclame, xauteur en xwiu. De naam Verwijderbaar is fout, het gaat om pagina's die genomineerd zijn voor verwijdering. Daarnaast is de naam onvriendelijk en (wat wiu-artikelen betreft) niet uitnodigend tot verbetering. De categorie is ook nog dubbelop: pagina's met wiu staan in Categorie:Wikipedia:Nog niet gereed, pagina's met xwiu in Categorie:Wikipedia:Verwijderbaar; pagina's met weg staan in Categorie:Wikipedia:Pagina weg, pagina's met xweg in Categorie:Wikipedia:Te verwijderen

Categorie:Wikipedia:Verwijderbaar kan opgesplitst worden in aparte categorieën (waar mogelijk in bestaande categorieën) en verwijderd worden. Hermee kan de bestaande structuur vereenvoudigd worden tot drie categoriëen:

  1. Categorie:Wikipedia:Pagina weg voor pagina's met weg, xweg, auteur, xauteur, reclame of xreclame
  2. Categorie:Wikipedia:Nog niet gereed voor pagina's met wiu of xwiu
  3. Categorie:Wikipedia:Transwiki voor pagina's met wb of xwb

Daarnaast lijkt het me een goed idee om de indeling per dag van de x-sjablonen los te laten omdat dit geen duidelijk doel dient, het lijkt me handiger om alles op één pagina te hebben staan. Dat roept wel de vraag op of de x-sjablonen überhaupt nodig zijn, maar die discussie is eigenlijk niet voor deze pagina.

Ik kijk uit naar jullie reacties op dit voorstel! Jvhertum 27 aug 2007 15:49 (CEST)

Lijkt me prima, alleen die categorie transwiki.... Dat is dus niet voor ons, maar voor het wikiwoordenboek. Hoe vaak komt er daadwerkelijk een moderator van wb langs die iets met deze cat doet? Hoe reëel is het om een dergelijke categorie (en sjabloon) te hebben? Ciell 27 aug 2007 20:21 (CEST)
Wat stel je voor Ciell? Pagina's met (x)wb ook onder Categorie:Wikipedia:Pagina weg opnemen, of zelfs de wb-sjablonen opheffen? Jvhertum 28 aug 2007 16:23 (CEST)
Overleg zoeken met wikiquote en hun mee laten denken? Ciell 28 aug 2007 20:13 (CEST)
Goed idee. Het zou erg jammer zijn om die wb te verliezen. Heb jij kontakten daaro? Jvhertum 28 aug 2007 21:50 (CEST)
Als wikiquote hier niet aan wil mee werken, stel ik voor om cat Transwiki los te laten en onder de cat Pagina weg te hangen.
Voor wat betreft de indeling per dag, de verwijderlijst wordt soms nogal groot en dan kunnen sommige browsers wel eens moeilijk gaan doen.
Verder vind ik het een goed plan om cat Verwijderbaar op te delen in de genoemde categorieën. PatrickVanM 29 aug 2007 07:40 (CEST)
Waarom hebben we het eigenlijk over Wikiquote? Wordt niet WikiWoordenboek bedoeld? Jvhertum 30 aug 2007 17:27 (CEST)
Alledrie (books, quote, woordenboek). Ik zal eens een bericht achterlaten daar. Ciell 10 sep 2007 10:58 (CEST)
Gedaan, ik heb ze gevraagd om te reageren op Overleg categorie:Wikipedia:Transwiki. Ciell 10 sep 2007 11:15 (CEST)

De xabc sjablonen[bewerken]

Deze sjablonen zijn destijds, toen we voor artikelen de daglijsten hebben ingevoerd, gemaakt met verdere automatisering in het achterhoofd. Via een script (de mijne doet dat, maar inmiddels ook andere) wordt de datum van nominatie meegegeven als extra parameters. Doordat die datum er komt te staan, kan je vanuit het artikel met 1 muisklik naar de betreffende dagpagina gaan. Dat scheelt een hoop gezoek in geschiedenis e.d. om uit te vinden wanneer het artikel voor het eerst genomineerd is.

Die sjablonen zijn downwards (of upwards, hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt) met de bestaande sjablonen. We kunnen dus overwegen de xabc sjablonen te hernoemen naar abc. Voor de handmatige plaatsingen, dus zonder parameters, verandert er dan niets.

Als de xabc sjablonen (een volledige set) datumparameters meekrijgen, wordt het betreffende artikel ook geplaatst in een subcategorie per maand. Dat kan een handige start zijn voor mensen die artikelen willen opknappen (of redden ;-)).

Het door mij ontwikkelde script (inmiddels ook door anderen gebruikt) plaatst niet alleen de datum, maar biedt ook de mogelijkheid met 1 muisklik het artikel met sjabloon op te slaan en de betreffende verwijderlijst (artikelen, cats, enz.) in een nieuw window te openen, waarbij de artikelnaam alvast in het tekstveld gekopieerd wordt. Dat scheelt een hoop copy/paste gedoe.
Het script kent momenteel twee soorten verwijderlijsten. Gewone (alles achter elkaar), of met subpagina's per dag. De cat verwijderlijst werkt momenteel per week. Dat zou een aanpassing van het script vragen, maar ik denk dat weeknummers op zich niet zo handig zijn, tenzij je toevallig in een organisatie werkt die veel met weeknummers werkt.

Ik sta indifferent t.o.v. de naamgeving van de categorieen verwijderbaar, enz. Als daar een consensus uitrolt, wil ik ze wel in de xabc sjablonen aanpassen. Die zitten namelijk wat dieper verborgen, omdat ik bij die xabc sjablonen destijds tevens getracht heb daar een zekere consistentie-structuur in aan te brengen. - mvg RonaldB 27 aug 2007 17:44 (CEST)

Lijkt me een prima idee om de xabc sjablonen te hernoemen naar abc en zo samen te voegen. Het is erg handig dat je van het sjabloon direct door kan springen naar de juiste dagpagina.
Het lijkt me wel het beste om alle pagina's allemaal in één categorie te zetten, gezien het feit dat pagina's maar 2 weken op de nominatielijst blijven staan. In de huidige indeling per dag zijn er maar een paar artikelen per dagcategorie en dat is niet echt overzichtelijk.
Groeten, Jvhertum 30 aug 2007 17:34 (CEST)
Het lijkt me niet goed om de xabc-sjablonen te hernoemen. Gewoon redirecten naar de normale sjablonen. {{wiu}}, {{weg}} en {{auteur}} kunnen al een tijdje naar het correcte dagdeel linken, en kunnen ook per dag categoriseren: dat is ingevoerd zonder consensus en waarschijnlijk heeft bijna niemand het gemerkt. Dat kan ook voor wb en reclame (en het verguisde {{ne}}) gedaan worden. Daar had ik mee gewacht omdat ik denk dat we daarbij een belangrijke keuze moeten maken. (tw: wordt het {reclame|jaar|maand|dag} of voeren we een nieuwe (optionele) parameter in als {reclame|reden|jaar|maand|dag}) Als die keuze gemaakt is - en de link eventueel een prominentere plaats inneemt - kunnen de xvarianten redirecten, en kunnen we eindelijk die uitklapsjabloontjes in de verkeerde kleur vaarwel zeggen. Terzijde: voor diegenen die geen javascripts (willen) gebruiken zouden we substbare sjablonen kunnen maken die automatisch de datum invullen als {subst:swiu|reden} wat dan {wiu|reden|maand|dag|jaar} geeft. — Zanaq (?) 10 sep 2007 11:22 (CEST)

Conclusie[bewerken]

Voorstel aangenomen. Daarnaast worden de verwijdersjablonen vervangen met de x-sjablonen. De te verwijderen pagina's worden ingedeeld per week of komen allemaal in één categorie. Jvhertum 10 sep 2007 09:54 (CEST)

Ik ben overigens tegen het gebruik van cat transwiki voor wb's omdat dat onzinnig is: wb's zijn in 99% van de gevallen te kort en onbruikbaar voor transwiki. — Zanaq (?) 10 sep 2007 10:12 (CEST)
Een verdere discussie over wb's is nodig, maar laten we deze apart voeren. Misschien kan Ciell hierbij het initiatief nemen. Groeten, Jvhertum 10 sep 2007 11:14 (CEST)
Zanaq, Jvanhertum: misschien interessant voor jullie om Overleg categorie:Wikipedia:Transwiki te gaan volgen dan. Ciell 10 sep 2007 11:15 (CEST)
Ik denk dat wwb het beste aan kan geven of de definities wat zijn voor hun of niet. Zo niet, dan lijkt me een verdere discussie hierover idd een goed idee. Ciell 10 sep 2007 11:16 (CEST)
Dank je. Ik zal het volgen! Jvhertum 11 sep 2007 16:04 (CEST)