Overleg gebruiker:77.60.249.44

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Beachcomber in het onderwerp woordje uitleg

woordje uitleg[brontekst bewerken]

Beste anoniem, ik merkte dat u het principe yin en yang een beetje te rechtlijnig benadert en, vooral, dat u niet goed begrijpt wat dualisme in de filosofie betekent, vandaar dat ik even deze toelichting geef - De termen yin en yang in de oude Chinese filosofie betekenen letterlijk de "donkere kant" en de "zonnige kant" (van een heuvel). In de Chinese en nog veel andere Oosterse gedachten vertegenwoordigen zij de tegenpolen waaruit de wereld wordt gedacht te zijn samengesteld: donker en licht, vrouwelijk en mannelijk, de aarde en de hemel, dood en geboorte, materie en geest. Dit noemt men een systeem van dualisme, of tweezijdigheid. De twee krachten yin en yang zijn complementaire en contrasterende principes. Elk vult aan wat de ander ontbreekt, en de heelheid van de wereld zou onvolledig zijn als er een tekort was van een van beide. Ik hoop dat u hier iets aan hebt en dat u niet verder gaat met het terugplaatsen van uw wat verwarde teksttoevoeging. mvg, Beachcomber (overleg) 10 jul 2012 14:23 (CEST)Reageren

= Beste Bachcomber, u vindt dat ik "te rechtlijnig het yin yang principe benader", "...dat ik niet begrijp wat dualisme in de filosofie betekent" en dat mijn teksten "... verwarend … toevoegingen" zijn.

Wat jammer dat u met zo aanmatigend reageert en geen poging onderneemt te 'verstaan' wat ik heb geschreven. Het yin Yang principe is gestoeld op het begrip eenheid en dan is dualiteit in welke vorm dan ook (filosofisch, komisch) uit den boze!! Het is de eenheid dat zich manifesteert in de beweging van de tegen-delen Yin en Yang!(tegen-delen: moeilijk begrijpen, want in onze lineaire dualistische taal komt dit woord niet voor!?) Yin en Yang hebben op zichzelf dan ook geen waarde; hetgeen de betekenis van de woorden ook onderschrijf; de donkere en lichte zijde van de berg (o.i.d.).

In uw verklarende uitleg draait feitelijk dit ‘mechanisme’ om en wil je tot de essentie doordringen, dan moet dat niet gebeuren. Dan blijf je hangen in dualiteit en dan reageer je zoals u deed!

Met vriendelijke groet. Aad

=

Beste anoniem, (Aad?) Raadpleeg gelijk welke degelijke behandeling van het onderwerp en daarin zul je onvermijdelijk die complementaire polariteit terugvinden. Sta me dus toe om niet erg onder de indruk te zijn van uw eigen interpretatie wanneer u zowel die complementariteit als de polariteit van yin en yang betwist. Voor eigen beschouwingen en interpretaties is er overigens geen plaats in de encyclopedie. Tenslotte wil ik u verzoeken bij eventueel verdere wijzigingen van het artikel te vermelden welke uw bronnen zijn, mvg, Beachcomber (overleg) 13 jul 2012 21:26 (CEST)Reageren

=

Ach … u vraagt om onderbouwing, dus bent nog steeds verwart! Jammer, dat deze verwarring u niet verder brengt! U zal eerste die verwarring een plaats moeten geven om zekerheid te krijgen! Want nu, wenst u het autorijden te leren zonder het zelf te gaan doen. Nog een metafoor: u wilt de smaak van een voor u geheel nieuwe vrucht leren kennen zonder dat u er zelf ‘n hap van neemt! Ga eens, zonder op te zoeken wat anderen daar over hebben gezegd, een Chinese peer kopen en eet die op!?

Nogmaals eenheid in zijn zuiverste vorm (hoe dat er ook moge uitzien) kent geen dualiteit! Yin en Yang zijn niet elkaars tegen-stelling (dualiteit), maar tegen-delen; delen van de eenheid; delen in of van de eenheid, delen waarmee het niet-kenbare, de eenheid zich (indirect) ‘toont’! De Yin Yang filosofie heet niet voor niets niet : de Yin en Yang filosofie!!

En wat uw verzoek betreft: de Yin Yang filosofie kent geen originele teksten; er zijn alleen teksten waaruit blijkt dat dit principe wordt toegepast ( I Ting o.a.). En wanneer deze teksten dan worden vertaalt door mensen, die de essentie (het wezen) van het begrip eenheid niet kennen, dan zijn de gevolgen met betrekking tot begrip desastreus. En deze informatie wenst u?

De Yin Yang filosofie 'eigen maken' doe je bijvoorbeeld in contact met een Tao-Meester en ondervinding! Wilt u toch iets wilt lezen over de Yin Yang filosofie (Taoisme) lees dan de boeken en artikelen van Kristofer (Rik) Schipper, een Nederlander en de enige niet Chinese Tao-Meester.

Met vriendelijke groet, Aad.