Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:82.72.44.25

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 19 jaar geleden door Danielm in het onderwerp Geen Fryslân in artikelnamen

Beste... Welkom bij Wikipedia en bedankt voor uw bijdrages. Er loopt momenteel een discussie over de vraag of we de Nederlandstalige namen moeten gebruiken of de Friestalige of Waalstalige namen. Een meerderheid neigt naar Nederlandstalige namen ipv officiële namen. Dit omdat we dit de Nederlandstalige Wikipedia is en niet de Nederlandse. Dus Friesland ipv Fryslân en ook Welsrijp ipv Wjelsryp. Het zou dus heel goed kunnen dat uw artikel binnenkort hernoemd wordt. Ik hoop op uw begrip hiervoor. Ter vergelijking: op de Friestalige Wikipedia heet Groningen ook Grislân, ondanks dat het officieel toch echt Groningen is. Groeten, Falcongj 1 dec 2004 20:44 (CET)Reageren

Geen Fryslân in artikelnamen[brontekst bewerken]

Hallo Wikipedianen,

Mede naar van de opmerkingen van gebruiker Falcongj en discussies van Friesland/Fryslan heb ik persoonlijk het volgende over willen zeggen. Wel weet ik niet of dit wel de juiste plaats voor zulke discussies is.

Een ding wat mij valt hier op Wikipedia is dat tussen Friesland / Fryslan als artikelnaam een 'compromis' is onstaan, die dus een neutraliteit geeft tussen Fryslân en Friesland, maar daarentegen gebruikt men hier op Wikipedia bijna uitsluitend Friesland, bijvoorbeeld by Friesland - Steden en dorpen of Winsum (Friesland). Het zou dan bijvoorbeeld Fryslân/Friesland - Steden en dorpen of Húns/Huins moeten zijn om juist neutraliteit (de compromis) te geven.

Ik ben een persoonlijk ook een Fryslân-supporter zoals die daar op die diskussiepagina van Fryslân/Friesland genoemd word, maar ik denk juist omdat Wikipedia gebaseerd is op Friesland en de Nederlandstalige namen niet of nauwelyks of Fryslân en de offieel Friese namen, dat hier toch geen kompromis gaande is. De huide titel met de officiële Fryslân handhaven hoeft voor mij persoonlijk dan ook niet, dus Friesland (dan wil ieder niet-Frieslage). Dan had ik graag de hele Wikipedia geneutralizeerd wollen hebben.

Ten slotte even dit over de opmerking van Grins op de Fryske Wikipedy in plaats van Groningen. Het Fries is een beschermde minderheidstaal en het Nederlands niet; vandaar de huidige afspraken wat gebruik van Friese in Nederlandse teksten (Tja het Nederlands is nu eenmaal zeker in de Friese steden de dominate taal :(). Indien die afpraken niet waren geweest, waren in Fryslân geen of nauwelijks bestuurlijk Friestalige namen in gebruik, terwijl in sommige gemeenten een Friese meerderheid heeft.

Groeten, Teake Dykstra, Húns

De bescherming die het Fries nodig heeft om voort te blijven bestaan dient aangepakt te worden bij de bron: Friese kinderen dienen Friestalig opgevoed te worden. De enorme hoeveelheid energie die veel Friestaligen erin steken om Friese benamingen er bij de Nederlandstaligen door te drukken (zoals bij Fryslân/Friesland gebeurde) is verspilde moeite; Nederlandstaligen zullen deze niet overnemen. De reden is dat er altijd een behoorlijke weerstand is benamingen zoals deze deel uit maken van dagelijks taalgebruik te laten varen en de Nederlandstaligen een dusdanige hoeveelheid taal (boeken, televisie, ...) produceren die alle Fryslân-voorkomingen teniet doen.
Bovendien is het nutteloze moeite die beter aan daadwerkelijke bevordering van het Fries besteed kan worden, om een voorbeeld te noemen wordt de positie van het Duits niet nadelig beïnvloed omdat wij over Duitsland in plaats van Deutschland spreken. Danielm 18 dec 2004 13:39 (CET)Reageren