Overleg gebruiker:Bertux/tekstkijk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg gebruiker:B222/tekstkijk)
Laatste reactie: 16 jaar geleden door B222 in het onderwerp Tekstsuggestie Pranayama

Hier bespreek ik teksten die mijn interesse gewekt hebben.

Een alternatieve formulering is een handreiking, verhelderend voor mijzelf en voor de auteur. Het is geen slinkse dwang.


Tekstsuggestie Pranayama[brontekst bewerken]

Ik denk dat het artikel beter leesbaar wordt als je de Pranayama "van binnen uit" beschrijft. Het artikel houdt zich nu erg op de vlakte, waardoor je je voortdurend struikelt over zinnen als: "Prana zou verantwoordelijk zijn voor de hartslag en de ademhaling". Met een passende inleiding, incl. verwijzing naar een sectie over kritiek en critici, wordt het artikel veel leesbaarder. Bovenstaande zin wordt dan: "Prana is verantwoordelijk voor de hartslag en de ademhaling".

Alleen als er binnen de Sivananda-yogaleer meningsverschillen zijn, horen die in de hoofdtekst thuis. Zolang duidelijk is wiens opvattingen je beschrijft, hoef je die niet voortdurend in twijfel te trekken met "zou"-constructies. Onder omstandigheden zou dat zelfs ongepast kunnen zijn. Ik wil dit artikel graag nomineren voor de etalage, maar dan wel in een leesbaarder vorm. Ook los van het voorgaande zijn er erg veel lijdende zinnen, zoals deze:

De beoefening van pranayama wordt door vooraanstaande yogi's even belangrijk gevonden als de beoefening van asana's (yogahoudingen), en is uitvoerig beschreven door Patanjali in zijn Yoga soetra's, omstreeks de 2e eeuw v.Chr. In dit klassieke document beschreef hij de acht geledingen van de yoga... - Hieronder zie je dezelfde zinnen in een actieve vorm:

In de ogen van vooraanstaande yogi's is de beoefening van pranayama even belangrijk als de beoefening van asana's (yogahoudingen), en Patanjali beschrijft beide omstreeks de 2e eeuw voor Christus uitvoerig in zijn Yoga soetra's, een klassiek document waarin hij de acht geledingen van de yoga behandelt.

Je ziet dat ik in de tweede versie nog extra informatie kon koppelen, terwijl de eerste dat absoluut niet meer verdraagt. In de huidige vorm lukte het me niet om het artikel door te worstelen, vooral door de lengte van het stuk en door de zinsconstructies. En ja, ook omdat ik weinig waarde hecht aan yoga en andere meditatie-technieken. Niettemin: een goed en met zorg gemaakt artikel kan ik zeker waarderen. Nog even de puntjes op de ï, en je hebt een etalagewaardig artikel - Bertux 4 jan 2008 12:59 (CET)Reageren

Dank je wel voor je opbouwende kritiek. Het is leerzaam om het op die manier te bekijken. Je hebt ook juist opgemerkt dat ik me in allerlei bochten wring om te voorkomen dat het artikel mikpunt wordt van critici. Nu zijn er binnen de Sivananda-yogaleer geen meningsverschillen. Echter, wanneer ik schrijf dat iets is (al is het duidelijk dat de mening van Sivananda komt), dan vrees ik dat mij gevraagd wordt dit te bewijzen aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, of dat het rigoureus zonder overleg uit het artikel wordt geknipt. Er zijn er hier een paar die dat vooral op het gebied van de alternatieve geneeswijze doen. Daar lijkt het soms alsof het alleen gaat om het winnen. Davin
Nu mijn stem voor Etalage. Bertux 7 jan 2008 01:16 (CET)Reageren

Tekstvoorstel Eos[brontekst bewerken]

Eos (Oud-Grieks: Ἠώς / Êốs), de godin van de dageraad, is een titanide uit de Griekse mythologie. Haar ouders Hyperion en Theia, waren de Titanen van het licht; haar broer is de zonnegod Helios en haar zus is Selene, de maangodin.

Mythe[brontekst bewerken]

roze vingeren ῥοδοδάκτυλος / rhododáktylos
saffraankleurig kleed κροκόπεπλος / krokópeplos
Lampos fakkel
Phaëthon schijnende

Als godin van de dageraad rijst Eos 's morgens op uit het bed dat ze deelt met haar geliefde Tithonus. Ze bereidt dan de opkomst voor van haar broer Helios, de zonnegod: ze opent met haar roze vingeren de gouden poorten van de hemel, heft de sluier van de nacht op en strooit rozen op de baan die haar broer zal gaan. Zelf ment ze, gehuld in een saffraankleurig kleed, haar tweespan naar de Olympus, om Helios aan te kondigen. Nadat ze deze taken vervuld heeft, rijdt ze in haar span, met de goddelijke rossen Lampos en Phaëthon, langs de hemelboog naar het westen om aan het eind van de dag weer in de Oceanos terug te keren.

Stamboom[brontekst bewerken]