Overleg gebruiker:Bertrand77/FAQ JG

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Veelgestelde vragen over het artikel "Jehova's getuigen"

Een aantal vragen over het artikel Jehova's getuigen wordt met regelmaat op deze overlegpagina gesteld. Hierover is in het verleden al overleg geweest. Omdat dat overleg lastig te vinden is in het archief, wordt hier een korte toelichting gegeven op de meest gestelde vragen.

Vraag 1: Waarom heet het artikel "Jehova's getuigen" terwijl zij zichzelf "Jehovah's Getuigen" noemen?
Antwoord: Formeel is er een verschil tussen het kerkgenootschap Jehovah's Getuigen en de leden ervan Jehova's getuigen. Het artikel gaat over het laatste. Hiervoor wordt op Wikipedia de spelling conform het Groene Boekje gebruikt. Zie ook Onze Taal

Vraag 2: Waarom valt het artikel in de categorie "Sekte"?
Antwoord: Jehova's getuigen worden sekte genoemd in wetenschappelijke standaardwerken[1]. Daarnaast worden zij als zodanig aangeduid door overheden in Nederland[2] en België[3].

Vraag 3: Is het niet beter Jehova's getuigen een Nieuwe religieuze beweging te noemen in plaats van "sekte"?
Antwoord: Een "Nieuwe religieuze beweging" wordt gedefinieerd als "een religieuze beweging met een voor een (voor een bepaalde cultuur) nieuwe godsdienstige opvatting en geïntroduceerd na de Tweede Wereldoorlog". Jehova's getuigen voldoen niet aan die definitie.

Vraag 4: Waarom staat in het artikel dat Jehova's getuigen de leerstellingen van het Besturend Lichaam aanhangen? Zij geloven toch alleen wat in de Bijbel staat?
Antwoord: Uiteraard zullen christenen geloven dat wat zij geloven in de Bijbel staat. Toch verschillen de opvattingen van christenen onderling. Dat toont aan dat de geloofsleerstellingen van christenen onderhevig zijn aan interpretatie. Dat geldt ook voor Jehova's getuigen. Dat wordt nog versterkt doordat zij zo nu en dan "nieuw licht" ontvangen op bepaalde leerstellingen. Dit nieuwe licht is een andere interpretatie van wat in de Bijbel staat. Die interpretatie wordt uitsluitend bepaald door het Besturend Lichaam.

Vraag 5: Waarom staat in het artikel dat Jehova's getuigen "valse profetieën" hebben gepubliceerd? Jehova's getuigen of het Besturend Lichaam zijn toch geen profeten?
Antwoord: Een "profetie" is "een voorspellende uitspraak over gebeurtenissen in de toekomst". Vanaf de eerste werken van Charles Taze Russell tot de moderne geschiedenis hebben Jehova's getuigen dergelijke uitspraken gepubliceerd en verkondigd. Voorbeelden ervan worden in het artikel genoemd, inclusief verwijzingen naar de publicaties waarin deze zijn verkondigd. Personen die een profetie verkondigen, worden profeten genoemd. Als de voorspellingen niet uitkomen, zijn dit valse profetieën en zijn degenen die ze verkondigen valse profeten.