Reender Kranenborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Reender Kranenborg (1942) is een Nederlandse theoloog en godsdienstwetenschapper.

Loopbaan[bewerken]

Kranenborg studeerde theologie in Kampen. Hij promoveerde in 1974 op het proefschrift Zelfverwerkelijking. Hij was parttime verbonden en docent aan het instituut voor godsdienstwetenschappen van de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. Hij specialiseerde zich in new age, nieuwe religieuze bewegingen (NRB) waaronder controversiële sekten. Dr. Kranenborg was ook een predikant van de Gereformeerde Kerk te Amsterdam.

Hij was eindredacteur van het tijdschrift Religieuze bewegingen in Nederland, uitgegeven door het instituut voor godsdienstwetenschap van de Vrije Universiteit.[1] Daarnaast was hij verbonden met CESNUR, een netwerk van wetenschappers die NRBen bestuderen, met zijn hoofdvestiging in Turijn, Italië.[2]

Hij prefereert in de meeste gevallen de term NRB boven de term sekte, omdat de laatste duidt op een afscheiding wat niet van toepassing is op veel NRBen. Hij betoogt dat de term 'sekte' volkomen wetenschappelijk aanvaard is als men spreekt over 'sekten van het hindoeïsme'.

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen en noten
  • Kranenborg Zelfverwerkelijking: oosterse religies binnen een westerse subkultuur, (1974) J.H Kok Kampen
  • Kranenborg Een nieuw licht of de kerk?: bijdragen van nieuwe religieuze bewegingen voor de kerk van vandaag (1984), uitgegeven door Boekencentrum 's-Gravenhage, ISBN 90-239-0809-0
  1. Afzonderlijke uitgaven van het tijdschrift Religieuze bewegingen in Nederland zijn ook verkrijgbaar onder een ISBN nr.
  2. Religieuze Bewegingen in Nederland nr. 22 1991 Colofon