Overleg gebruiker:DirkvdM/Schunck

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door DirkvdM in het onderwerp Mailtje van Arnold

Dit is nog een compleet ongeordend zootje dat ik nog moet ordenen als ik met het overzicht op de artikelpagina klaar ben.

Nog checken: /z/wd250_7/downloads/schunck

Nog doen:

  • opzoeken waar 'zoon' en 'dochter' staat en daar boompjes van maken. Nog een ordening voor verzinnen trouwens. Aparte hoofdsectie onderaan 'koude kanten' of zo?

Iemand kan drie keer voorkomen, als voorouder 'boven', of 'onder' als kind of als ouder (mergen met andere text). De gedetailleerde informatie staat 'boven' als iemand daar vermeld staat (dus als het een voorouder is), en anders onder, en dan bij de vermelding als ouder, niet als kind (dus lager, waarom er zo vaak 'zie hieronder' staat). NEE! Ik kan de info beter bij de vermelding als kind zetten (als het geen voorouder is?), om dat allemaal bij elkaar te houden, want op deze manier is het een zootje, te rommelig om te doorzoeken. Alleen als iemand's ouders niet vermeld staan komt het bij de vermelding als ouder, en dat is dan gelijk een teken dat die tak niet verder terug gaat (althans, 'onder').

'Andere takken' zijn afsplitsingen voor opa en oma. Helaas betekent dat dat de broers en zussen van Arnold daar ook onder vallen. Maar anders zouden de ouders van oma niet tot de voorouders hebben behoord en helemaal onder bij de 'koude kant' terecht zijn gekomen.

Dit overzicht vereist een beetje uitzoeken hoe het werkt, maar als je dat eenmaal door hebt werkt het handiger om even snel iemand op te zoeken omdat het zo compact gepresenteerd wordt. En dat geeft ook een beter inzicht in wat eigelijk bekend is. Een handigheidje van de presentatie die ik gekozen heb is dat er toch een heleboel informatie over iemand kan staan (aan het eind van de regel) zonder dat dat de compactheid van het overzicht compromitteert. Een nadeel van dat trucje is dat er geen links in geplaatst kunnen worden.

Er zijn vier delen, de wortels, de takken, de 'andere takken' en de 'koude kanten'. De eerste twee vormen de hooflijn. Bij de 'andere takken' gaat de boom-analogie niet meer op omdat eigenlijk verschillende bomen door elkaar komen en het in principe chronolisch op en neer kan gaan (als de voorouders van de koude kant er bij gezet worden), terwijl de hoofdlijn netjes per generatie werkt. De headers proberen een beetje structuur aan te geven in die warboel. Soms, zoals bij Schunck, staat die informatie alleen daar voor de andere kinderen van onze voorouders en staan er dus eigenlijk geen andere takken omdat daarvan geen kinderen staan aangegeven.

Bronnen. Ik ben begonnen met een overzichtje dat ik eerder al had gemaakt voor de reunie in 2005 (of was het voor dat verjaarsfeest voor mama bij Marcelle het jaar ervoor?). Dat was geloof ik gebaseerd op de eerste drie volgende bronnen. Toen ik eenmaal bezig was was ik niet te stoppen en vond ik de twee daarop volgende.

  • De site van Arnold, www.aachen-webdesign.de. (nog eens beijken of ik daar alles van heb.
  • Een mailtje van Leo Franck naar Arnold Schunck, met een genealogie van Schunck, gebaseerd op het stadsarchief van Heerlen. Dit had ik verwerkt in een eerder simpel overzicht, en ik moet nog checken of ik die informatie allemaal al verwerkt heb. Omdat ik vermoed dat dit niet volledig is wat het aantal kinderen betreft (nogal weinig per gezin voor die tijd) heb ik ze niet genummerd, maar de 'k' code gebruikt.
  • Die bundel die de meesten van jullie ook zullen hebben(?), met de genealogie van Cloot en Prickaerts.
  • de internetpagina http://members.home.nl/diederen.1/Genealogie%20Prickaerts.htm, die ik in het overzicht 'de site' noem. Dat lijkt een aangepaste (latere) versie van het Prickaerts-gedeelte van bovengenoemde bundel te zijn, dus ben ik bij een conflict tussen de twee van de juistheid van de site uitgegaan. Ik heb hier slechts twee delen van gebruikt; het begin, t/m 'IV) Gerard Prickaerts' en het stuk over de 'Itterrense tak' (dat zijn wij), ongeveer halverwege. En zelfs daar heb ik niet alle info van overgenomen omdat het veel te gedetailleerd is.
  • Een schema op een groot vel papier, gemaakt door Marie José Houben. Gaf voor enkele verre stamouders met meervoudige voornamen aan welke de roepnaam is (door de andere namen te initieren) en de sterfdata van meer recente personen. Gaf niet echt informatie over nieuwe lijnen (behalve Schunck vanaf Nicolaas Severin en latere generaties (achterkleinkinderen), maar eerder andere varianten op het bestaande. Ik heb in de tekst opmerkingen geplaatst over de verschillen tussen dit overzicht en wat ik al had, telkens met de vermelding van 'Marie José', dus zoek naar die tekst om die stukken te lezen. Of gebruik de 'history' functie van de Wiki software (een van de grootste voordelen daarvan voor dit soort onderneming, wat een belangrijke reden is dat ik daar voor gekozen heb). De informatie van de achterkleinkinderen is alleen van mijn broer en zussen, maar dat is er op geplakt, dus dat zal ze per oom/tante aangepast hebben, dus van de anderen zal ze het ook wel hebben. Daar nog contact over opnemen.
  • Een file 060513_chronologisch_schunck_archief_met_jaartallen.doc, van Leo (van Pierre - 23) dd 2005/04/13. Ik heb hiervan eerst het overzicht aan het eind verwerkt en gedetailleerd bekeken. Daarna de lijst aan het begin, maar ongeveer na de eerste bladzijde ben ik gestopt met de namen en data allemaal te checken. Het meest opvallende is dat de lijst van kinderen van Nikolaus Severin Schunck heel anders is dan wat ik al had. Ik ben er maar van uit gegaan dat dit correct was (omdat meer volledig) en heb het dus precies gevolgd. Ik had een lijst van 7 kinderen en dat werden er 10, waarbij bijvoorbeeld de oudste, Nicola, helemaal verdween. Voor bespreking van de verschillen, zoek naar 'Schunck Archief'.

Nog niet kunnen plaatsen uit Schunck Archief wegens onduidelijkheid:
Genoemd wordt een Severin Schunck (1836-1905). Wie is dat?
01-10-1840 Geboorte in Burtscheid bij Aken van Ida Küppers-Siemons (1840-1927) dochter van Joseph WSimons en Franciska Schlenter. Op 27-02-1867 getrouwd met Michael Josof Küppers
01-11-1842 Geboren te Kettenis Maria Therese Schunck 1842-1925) lerares en ongetrouwd
15-11-1860 Geboorte in Eupen van Nikolaus Schunk (zonder C) 1860-1929
28-02-1929 Overlijden Nikolaus Schunk (1860-1929) (let op schunck zonder C.) Was op 22-04-1890 getrouwd met Josephine Kohl)
1863 Arnold met twee broers (Nicola en Wilhelm) naar Silezië. Arnold later en maar een jaar als begeleider van echtgenote van Nicola. Maar in het overzicht wordt helemaal geen Nicola genoemd, dus wie is dat dan? En ik dacht dat Arnold al tijdens zijn Wanderschaft naar Silezie was gegaan. Bovendien ligt Silezie aan de grens van Tsjechie, dus dat klinkt niet erg Russisch.
Zie ook de aparte thread op de discussie-pagina van het Wikipedia Schunck-artikel.

  • Aachen-webdesign: nog aan beginnen.

Helaas is het niet zo dat een bepaalde bron betrouwbaarder is dan de anderen. Ik heb meestal op het overzicht van Marie José vertrouwd, omdat dat recenter is en over haar eigen familie gaat (in tegenstelling tot in ieder geval het Prickaerts-gedeelte van de bundel), maar bij mijn vader heeft ze twee fouten gemaakt, met geboortedatum en sterfjaar. Alles zou dus nog eens nagetrokken moeten worden. Als iedereen zijn eigen gezin even checkt zou dat al heel wat helpen.

Marie José heeft samenwonen gelijk gesteld aan trouwen, en dat heb ik ook maar gedaan, al zijn daarbij korte relaties natuurlijk een probleem. Maar ja, dat heb je ook met korte huwelijken (zoals ...) en die heb ik ook meegerekend.

Zolang een lijn doorloopt komt er geen header bij, maar als er extra takken zijn gekomen wel, om het overzicht niet te verliezen. Of is het gewoon een kwestie van dat bepaalde entries te kort zijn om telkens weer een nieuwe header te maken?

Volgorde onder: toch maar niet beginnend met de oudsten, maar in volgorde van 'mannelijkheid van de lijn'. Dus effectief de persoonscodes van de eerste persoon in een 'sublijn' alphabetisch gesorteerd. Vervolgens de nakomelingen van die persoon natuurlijk weer chronologisch gerangschikt. (geef een voorbeeldje) Iedere 'sublijn' heeft een header met de code van de eerste persoon in die lijn, gevolgd door het aantal karakters in die code (omdat dat voor de langere codes verwarrrend kan zijn, vooral als er een hele reeks 'a'tjes achter elkaar staat - daar moet ik nog een oplossing voor verzinnen). Als in een lijn weer even teruggesprongen wordt (zoals bij bbaaaaaaaaa3, Goert Prickaerts) heb ik een extra regel tussengevoegd. Als teruggesprongen wordt naar de hooflijn heb ik dat aangegeven met een vetter header.

Gedetailleerde informatie heb ik bij drievoudige vermelding of bij tweevoudige vermelding boven en onder 'boven' gezet en bij tweevoudige vermelding, onder als ouder en als kind, bij de vermelding als ouder (dus verder omlaag). Dus er zal vaak staan 'zie boven en hieronder', maar niet 'zie hierboven'. 'Hieronder' slaat op de volgende generatie, dus onder de volgende header (als het goed is).

Ik realiseer me nu dat mensen met een smaller beeldscherm die 'zie boven' mededelingen niet zien. Ik moet echt al het relevante zoveel mogelijk links hebben staan. Natuurlijk is het wel duidelijk als je het systeem een beetje door hebt, maar het moet ook voor beginnende gebruikers een beetje bruikbaar blijven. Maar die zullen nog niet zo snel naar de onderste sectie gaan, en daar staan die verwijzingen.

De bundel bestaat uit twee delen, een voor Cloot en een voor Prickaerts. Het gedeelte voor Cloot is schijnbaar geschreven voor afstammelingen van leonard Cloot (ba2), want die wordt als stamhouder gekenmerkt.

Merk op dat als je verder vooruit gaat in de tijd langs de eigen lijn de codes steeds korter worden, maar langs een andere tak ze juist langer worden. Naar mate een code langer is is de persoon verder van ons verwijderd. Als er geen cijfers in staan is het een voorouder en als er wel cijfers in staan niet. Zo kan je aan de hand van de code heel snel iemand ten opzichte van jezelf plaatsen.

Deze pagina is bedoeld voor dicussies, maar begint met een verdere uitleg over het overzicht.


Maar eerst even iets over dit soort site. Het is een 'wiki', zoals gebruikt op Wikipedia, de grootste encyclopedie ter wereld, waar ik ook aan meewerk - zie mijn pagina aldaar. Daar kan je links op 'help' klikken om wat uitleg te krijgen (ook in het Nederlands en Limburgs, trouwens), maar dat is meer toegespitst op Wikipedia, dus geef ik hier een kort overzichtje met de hier relevante info:

Een Wiki is bedoeld om het makkelijk te maken verschillende mensen samen aan iets te laten werken. Een eerst iets dat je moet weten is dat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken. Alles is namelijk terug te draaien. Iedere pagina heeft namelijk een 'history' pagina

Als je hier inlogt kun je ook zo'n pagina aanmaken. Dit is vooral handig omdat je dan een foto kunt plaatsen zodat we weten wie je ook weer bent elkaar kunnen herkennen op straat, zeg maar. :) Met 50 neven en nichten kan het wel eens verwarrend zijn. Als je dat niet doet zou ik het wel eens kunnen doen, en dan weet je nooit welke informatie en foto er op komen te staan. :)


Hier begonnen met die stamboom die ik eerder al gemaakt had. Vervolgens daaraan andere info toegevoegd.

Ook misschien het bekijken waard (evt later als het evt groter is gegroeid): http://www.wikitree.org/ En ik kan er natuurlijk ook zelf spul aan toevoegen. Op het moment staat er maar een Schunck en geen van der Made.

Trouwens, Arnold is ook iets begonnen op zijn site, waar andere 'Schuncken' aan mee zouden kunnen werken. Heeft hij een mail;tje over gestuurd. Nog eens checken.


DAT NOG DOEN


CORRECTIE: er is geen dubbele vermelding als kind en ouder.

Het 'koude en warme kant' verhaal klopt niet.

De kolommen zijn gescheiden met 'tab stops'. Normaal maak je een tab stop met de 'tab' toets (linksboven op het keyboard, vaak met pijltjes), maar dat lukt hier niet omdat je dan naar het volgende 'veld' gaat (een andere functie van die toets). Dus heb ik ergens een tab stop vandaan gecopieerd. De source (bewerkingsvenster) staat dus vol met tab stops, en daar kan je er een van copieeren. Niet zo handig, maar er valt mee te leven.
Wat die tab stops aangaat, de source klopt niet altijd met hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Het zou misschien zelfs ook nog eens afhankelijk zou kunnen zijn van de browser (alhoewel, nee dat kan niet, lijkt me). Bij voorbeeld bij het blok dat begint met Vincenz Schunck (aaaaaaa). Daar is een extra tab stop nodig om het resultaat goed uit te lijnen. En ook zoiets bij de eerste vermelding van Peter Schunck, als zoon.


Verwarrende dingetjes: Er zijn twee Christine Schuncks, de zus en de vrouw van Peter (aa2 en b), die ook nog 's maar iets meer dan 5 jaar in leeftijd verschillen en zelfs vergelijkbare volledige voornamen hebben (respectievelijk Maria Christina en Maria Anna Christina). En zelfs de sterfdata liggen niet al te ver uit elkaar.


Ik heb voor de data de 'big endian' methode gebruikt omdat die logischer is (van links naar rechts steeds preciezer, net zoals ons getalstelsel werkt).

Helaas is de informatie in de bundel niet altijd duidelijk, zoals of een bepaalde datum bij de persoon zelf of de partner hoort.

Geboorte- en huwelijksplaats aangeven? En als ik dat elders aangeef, kan ik dat dan niet beter ook met de volledige naam en precieze data doen? Of zet ik dat allemaal achteraan de regel?


Stamboom

Een eerste keuze is wat als uitgangspunt te nemen. Ik heb besloten tot een stam (noemde ik voorheen 'spil'), van waar uit de boom twee kanten op uitwaaiert (wortels en takken). De volgende keuze is waar die stam te leggen. Ik heb besloten tot Peter Schunck en Christine Cloot, omdat er over de (voor)ouders van zowel Peter als Christine meer bekend is dan over hun broers en zussen en hun (klein)kinderen. Als ik voor Arnold Schunck en Anna Küppers had gekozen had dat sommige coderingen ietsje ingewikkelder gemaakt, maar belangrijker is dat het dan moeilijker is een 'lineaire boom' te maken, maw alles chonologisch op een rijtje te zetten. Stel dat ik uitgegaan was van de Schuncken, dan had ik de voorouders van Christine bijvoorbeeld op een 'aparte plek' moeten zetten, zoals ik dat nu doe met bijvoorbeeld de voorouders van mijn vader. Anders gezegd; de overige familie van de 'koude kant' past niet in het nette rijtje groorouder-ouder-stam-kind-kleinkind en moet dus 'apart gezet worden'. Die zijn er aan te herkennen dat ze een codering hebben die een combinatie is van cijfers (kinderen) en letters (ouders).

Het ovezicht begint met de rechte lijn van de (letterlijk) stamboom. Daarna ga ik weer chronologisch verder. Dus als er iets bekend zou zijn over andere kindern van Henderick Cloot, dan zouden die bovenaan komen, gevolgd door hun (klein)kinderen. En dan pas komen de andere (klein)kinderen van Hinricus Cloedt. Gevolgd door die van Margaretha Coninx. Ik heb dus de lijn van de mannelijke kant telkens eerst geplaatst.

Verder heb ik voor de 'wortels' (de voorouders van Peter en Christine) gegroepeerd per generatie en voor de takken (hun kleinkinderen) gegroepeerd per gezin. Dit ook weer vanwege hoeveel bekend is (of zal worden) over de wortels (weinig) en de takken (veel). Hierdoor zijn de kolommen ook iets anders omdat bij de voorouders bij ieder de achternaam erbij moet staan. Verder heb ik bij dubbele namen niet gegist naar wat de roepnaam is en dus een vraagteken geplaatst. En bij 'dubbele' achternamen heb ik soms alleen het begin genomen en de volledige achternaam aan het eind gezet. Hier heb ik nog niet tot een vaste methode besloten, maar het speelt ook niet zo vaak een rol.

Merk op dat iedereen twee keer kan voorkomen, als kind en als ouder. Omdat iedereen iemand's kind is (en omdat die vermelding het eerste komt) heb ik de volledige informatie daar gezet. Als je iets verandert moet je dus even checken of je dat niet twee keer moet doen.

Nog een manier verzinnen om aan te geven of een gezin volledig is. En of dat überhaupt bekend is. Dus een teken voor dat het zeker is dat het volledig is en een teken voor dat bekend is dat er nog iets ontbreekt?

Niet doen (als discussiepunt op discussiepagina zetten): Eventueel doodgeboren of kortlevende kinderen in de codering overslaan om de (10) en zo te vermijden. Meer dan negen kinderen zal tegenwoordig bijna nooit meer voorkomen, dus dan kan die regel overgeslagen worden (hoewel zo vroeg sterven ook bijna niet meer voorkomt). Of ik zou een codering met een plusje kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld het 1e kind van tante Mia wordt dan 7+1 (of gewoon 7+, omdat het maar een kind geldt). En, waar het om gaat, het 8e en 9e kind van Peter worden dan +1 en +2 (helaas beginnend met een +, wat een beetje vreemd uit ziet), waardoor tante Nolda en Carla 8 en 9 worden. En ik die ellendige haakjes uit mijn codering kwijt raak. :) Ik zou dan 95 worden. Maar dat lost het niet op voor Marlou Janssen. Die is dan nog steeds 4(10).
Een ander idee zou zijn om die met een nul te beginnen, omdat dat cijfer verder nergens gebruikt wordt. Dan zou Marlou dus 400 worden, en ik 015. Dat heeft het nadeel dat de generatie niet direct zichtbaar is aan het aantal cijfers, maar dat nadeel heeft de gebruikte methode ook. Daarbij is dat echter zichtbaarder door de haakjes. Bij dit voorstel is het zichtbaar aan het feit dat er een nul in staat. Dat is minder duidelijk, maar daar staat tegenover dat deze handigheid nou ook weer niet zo belangrijk is.
Maar bovenal zijn deze oplossingen een beetje rommelig, niet intuitief. Dus heb ik het maar zo gelaten als ik het eerst had vezonnen, met haakjes.

Peter en Christine zouden eigenlijk niet 'a' en 'b' moeten zijn. Dat is niet logisch. Hun kinderen zouden dan namelijk 'a1' enz moeten heten. Of 'b1'. Maar daar zie ik nog even geen handige uitweg voor. Ze zouden eigenlijk codeloos moeten zijn, en Arnold Schunck zou dan a moeten worden. Maar wiens 'a'? Nee, dat is ook niet logisch. Ik ben hier bezig het getal nul opnieuw uit te vinden, en dat blijkt inderdaad niet mee te vallen. :)

Nog een issue is waar ik de gezinsnaam zet. Die heb ik bovenaan gezet, maar als iemand hertrouwt (tante Chrisje) levert dat een probleem op. Het zou veel logischer zijn de achternaam boven de kinderen te zetten, maar dat is minder overzichtelijk. Zoals het nu is is het makkelijker bijvoorbeeld het gezin Ruiters te localiseren.

Ook een probleem is hertrouwen en de plaatsing van de gezinsnaam. In het geval van tante Chrisje maakt dat niet uit omdat het in alle gevallen 'Dohmen' is. Maar hertrouwen zal tegenwoordig vaker voorkomen. En wat als iemand een andere achternaam gebruikt dan degene die uit de hier gebruikte logica volgt, met name de naam van de moeder? Het komt bij mijn weten (nbog) niet voor, maar mocht het gebeuren dan lijkt me het meest logische bij de eerste vermelding (als kind) de standaard logica te gebruiken, met een aantekening dienaangaande aan het eind van de regel, en dan als die kinderen krijgt bij die vermelding de zelf gekozen achternaam, met weer een noot aan het eind van de regel.

Het geslacht is bij de wortels duidelijk uit de codering (de laatste letter), maar bij de takken niet omdat ik cijfers heb gebruikt om aan te geven het hoeveelste kind het is. Nou is het vaak wel duidelijk uit de naam, maar ook weer niet altijd, zoals bij Jos en Chris, dus heb ik daar een aparte kolom voor gemaakt


Ik weet niet of er een standaard notatie hiervoor is, maar ik heb er maar zelf een verzonnen. De stamboom heeft opa en oma als spil. Van daar uit waaieren twee kanten op 'takken' (cq 'wortels'?) uit. Terug in de tijd (voorouders) gebruik ik letters en vooruit in de tijd (afstammelingen) cijfers.

Bij de letters gebruik ik een 'a' voor mannelijk en een 'b' voor vrouwelijk ('m' en 'v' lijken logischer, maar kunnen voor vader en moeder staan of voor vrouwelijk en mannelijk en die zijn toevallig net elkaars omgekeerde, dus verwarrend). Dat begint met opa en oma, die respectievelijk 'a' en 'b' worden. De vader van opa (Arnold Schunck dus) wordt dan de vader (a) van opa (a), dus 'aa' en zijn moeder (Anna Küppers) 'ab'. En de ouders van oma dus 'ba' en 'bb'. Enzovoorts. Merk op dat de toevoeging aan het eind komt. Dat had ook andersom gekund (dus Anna Küppers zou dan 'ba' zijn geweest) en ik weet niet of dat logischer was geweest ('big endian' heet dat - zo werken getallen ook, met het hoogste orde cijfer links). Maar ik vond het handiger voor de onderstaande lijst, waarbij nu dus de laatste letter, naast de naam, het geslacht aangeeft. Een ander voordeel is dat dit codering van andere zijtakken makkelijker maakt; zie even verder.

Vooruit in de tijd (voor de afstammelingen) gebruik ik cijfers, om aan te kunnen geven het hoeveelste kind het is. Dus '1' is het eerste kind van opa en oma, dus tante Jos. En haar zoon (Otto) wordt dan '11'. Dit is een beetje problematisch als er meer dan 9 kinderen zijn. Tante Carla ('mama' voor mij) is bijvoorbeeld '11' (voor de volledigheid heb ik de twee jonggestorven Arnolds ('8' en '9') meegerekend, maar doodgeboren kinderen reken ik niet mee). Om aan te geven dat dat niet Otto is heb ik dat tussen haakjes gezet (lelijke oplossing, maar ik wist niets beters te verzinnen dat overal werkt). Ik ben haar 5e kind, dus '(11)5'.

Aangetrouwden heb ik aangegeven met een 'x' achter die persoon. Bij meerdere huwelijken van een persoon, zoals bij tante Chris, met een cijfer erachter. Dus Frans Dohmen is '3x2' (2e echtgenoot van derde kind).

Als laatste categorie (en niet echt hier in passend, maar ik had wat info, dus heb die maar gebruikt) de 'zijtakken' van deze boom, zoals (en tot nu toe alleen) de broers en zussen van opa. De codering daarvoor gaat eerst omhoog en dan weer omlaag, in casu de kinderen van zijn vader (Arnold, 'aa'). Daarvoor had ik natuurlijk ook de moeder kunnen nemen, maar ik moest een keuze maken. Bijvoorbeeld zuster Emma was Arnold's 4e kind, en wordt dus aa4 (had ook ab4 kunnen zijn). Merk op dat opa zelf zo aa1 wordt. Dus aa1=ab1=a.

Een verder uitbreiding is mogelijk voor andere voorouders van afstammelingen. Bijvoorbeeld bij mij de (voor)ouders van mijn vader. En nu blijkt de keuze om de letters aan het eind toe te voegen ('little endian') handiger te zijn. Bijvoorbeeld de vader van mijn vader, Balthazar van der Made, wordt dan '(11)xaa' (11e kind-echtgenoot-vader-vader, ofwel (11)-x-a-a).

Merk op dat de benaderingswijze is dat alles van links naar rechts 'weg gaat' van de 'spil'. Zowel terug als vooruit in de tijd en weer terug in de tijd. Het tweede kind van de oudste zus van Balthazar's vrouw (als zo iemand al bestaat) zou dan zijn '(11)xaaxa12'. En zo is in principe de hele mensheid uit te drukken in relatie tot onze grootouders (en onszelf). Maar dat is me nu even te veel werk. :-)

Alle persoonsregels beginnen met een spatie. Dat heeft drie voordelen:

  • In de Wiki make-up zou anders iedere regel in de broncode met een <br> moeten beginnen
  • De gezinnen krijgen gezellig samen een kleurtje :)
  • Als je snel dieper in iemands nageslacht wil zoeken hoef je als zoekterm alleen maar te zoeken naar de code van die persoon, voorafgegaan door een spatie, omdat alle andere getallen jaartallen zijn en die beginnen allemaal met '19' en '20' en die personen/voorouders bestaan niet (dat zouden respectievelijk het 9e kind van tante Jos en het nulde kind van oom Pierre zijn).
  • De regels kunnen rustig flink doorlopen zonder af te breken. Dat kan als een nadeel gezien worden, maar voor een lijst is dat handiger, vooral als je eventueel veel informatie aan een regel zou willen toevoegen. Om die regel te lezen zou je dan naar rechts door moeten scrollen, maar het verstoort het overzicht niet. En als je niet wil scrollen kan je ook in de broncode kijken, want daar wordt 'ie wel afgebroken. Beide opties zijn dus voorhanden. Alleen is in beide versies geen enkele opmaak mogelijk (vet, onderlijnd, cursief), maar ja, je kunt niet alles hebben.
Bijvoorbeeld deze regel blijft maar doorlopen, en hij blijft maar doorlopen, tjonge wat is dit een lange regel. Hier zou ik een heel verhaal over die persoon op kunnen hangen zonder dat dat het overzicht ook maar enigszins in de weg zit. Ik zou bijvoorbeeld kunnen vertellen wat die allemaal voor interessante dingen in zijn leven gedaan heeft. maar ik denk dat ik nou wel kan ophouden met deze demonstratie omdat ik niet denk dat iemand zo'n breed scherm heeft dat deze regel er helemaal op past. :)


Mensen kunnen zelfs drie keer genoemd worden; eerst als voorouder helemaal bovenaan de lijst, dan bij de 'andere takken' als kind en als ouder. Ik ben er nog niet uit waar ik de informatie plaats. Bij de voorouders heb ik minder ruimte omdat de achternaam er ook bij moet komen.

Hiervoor, afgezien van drie generaties Schunck, alleen Prickaerts en Cloot, dus de mannelijke lijn. Wel telkens de echtgenotes, behalve drie keer; daar wel code ingevuld (maar geen naam dus)


Als ik geen info over kinderen heb heb ik de echtgeno(o)t(e) in het commentaar achteraan gezet.


Mogelijke bronnen:

Hieronder kun je commentaren leveren en vragen stellen over deze stamboom. Dat kan je doen door op het plusje hierboven te klikken, waarna een bewerkingsvenster opent, waar je in kunt schrijven om dan op 'save page' eronder te klikken.


Dit is een aangepaste versie van de stamboom die ik al had. De aanpassing bestaat oa uit het weglaten van papa's kant. Daarvoor moet ik dus bij de oude versie zijn. Maar hier heb ik de methode verbeterd, met opa en oma als spil ipv mezelf. En de uitleg is beter. Dus die twee teksten moet ik ooit nog vergelijken en samenvoegen. (ja, ja....)


Ook een probleem is dat ik met deze notatie geen links kan maken. Maar ik heb geen zin om opnieuw te beginnen, tenzij ik een heel makkelijke manier vind om het om te vormen.

Moet ik eigenlijk nog een aparte sectie van maken, maar nu even geen zin (info staat aldaar): de ouders van de echtgenoten van baaaaa3, baaaaa5, baaaa2x (staat al aparte sectie voor de kinderen), baaaa3, baaaa22, baaaa25 en baaa1x. En nog meer, maar op een gegeven moment heb ik het maar opgegeven. Zoek evt op 'zoon' en 'dochter' om ze te localiseren.

Wat betreft het niet bekend zijn van sommige voornamen; bij sommige meervoudige namen staat er een komma tussen de eerste en de rest. Dat zou best kunnen betekenen dat dat de roepnaam is, maar dat is giswerk.

Sommige namen komen meer dan eens voor, en niet in een rechte lijn. Bijvoorbeeld de namen de Hessele en Schils. Dit suggereert dat er getrouwd werd binnen een kleine kring, en riekt eerlijk gezegd een beetje naar incest. Keybetz ook. Maar dat staat ook aangegeven, dat dat een neef was, dus dat is een ander geval (hoewel eigenlijk juist incestueuzer).


Voor mijn vader heb ik gezocht op 'Balthazar van der Made' en dat leverde dit op: http://www.embregts-genealogie.nl/gezinsbladen_114.htm, en die heeft inderdaad een Cornelis als zoon, maar niet met het juiste geboortejaar.


Jospeph / Jospeh[brontekst bewerken]

Er zijn twee naamspellingen die vreemd overkomen, Nikolaus Jospeph Sschunck (aaaa) en zijn zoon Wilhelm Jospeh (aaa). Ik dacht eerst dat dat typos zouden zijn, maar als ik ze Google blijkt het toch vrij veel voorkomende namen te zijn, met respectievelijk 21.000 en 700.000 hits. Ter vergelijking; 'Joseph' heeft 200.000.000 hits. Trouwens, aaa wordt soms met en soms zonder de derde naam 'Jospeh' opgegeven en zijn eerste voornaam (is dat ook zijn roepnaam?) is soms Nicolaas, soms Nikolaus. Is dat Nederlands/Duits of had de 'napoleontische standaardisatie' lang nodig om algemeen geaccepteerd te raken? DirkvdM 16:13, 20 January 2007 (IST)

Van Musschenbroek[brontekst bewerken]

Mariae Catharinae Meens van Musschenbroek (baaaab), die in 1749 met Johannis Cloot trouwde blijkt een naamgenoot te zijn van de uitvinder van (een voorloper van) de batterij, Pieter van Musschenbroek. Onderaan voorgaande link staat een link naar http://www.musschenbroek.nl/famtree.htm. Daar heb ik een mailtje naar gestuurd met de vraag of zij wellicht gerelateerd is aan die Musschenbroeks. DirkvdM 30 nov 2008 09:12 (CET)Reageren

Mailtje van Arnold[brontekst bewerken]

Uit een mailtje van Arnold.

[Over het Schunck-archief in het Rijckheidt] Ik heb overigens een html-versie van de inleiding tot dat archief gemaakt, omdat die pdf-bestanden niet zo usable zijn. Zie http://www.aachen-webdesign.de/schunck/ArchiefRijckheyt.php
Er staan wel meer fouten in, te wijten aan de onwetendheid van de archivaris. Die heb ik dan maar doorgestreept en gecorrigeerd.

Je hebt dit trouwens zelf ergens gebruikt, waar je het over mijn vader hebt. Over het feit, dat hij in de grotten bij en onder het kerkhof ondergedoken zou zijn geweest. Een oud maar onwaar verhaal: "In de grotten die onder en naast het kerkhof liggen hield Schunck zich zelf geruime tijd schuil. Daar hadden ook andere verzetsstrijders een veilig onderkomen." Hij is nooit ondergedoken, en de onderduikers zaten op heel andere plekken, bijvoorbeeld in de zg. duikherberg in Geulhem. Lees maar eens zijn eigen verhaal: http://www.aachen-webdesign.de/verzet/verzetsartikel.php?lang=nl

[...]

De dood van een oud-verzetsman
Limburgs Dagblad, dinsdag 9 februari 1993 Pagina 13
Afgelopen zaterdag werd Pierre Schunck op het kerkhof aan de Cauberg in Valkenburg begraven. Op bijna 87-jarige leeftijd is hij in het ziekenhuis van Kerkrade overleden. Zijn levensavond bracht hij door in Schaesberg. Maar zijn hart was zijn leven lang in Valkenburg. Hij was er niet alleen mede-oprichter, oud-voorzitter en erebestuurslid van de plaatselijke openbare bibliotheek, oud-voorzitter en ere-voorzitter van Harmonie Kurkapel Falcobergia, maar ook jarenlang Commissaris van Valkenburg Omhoog. Zijn naam zal echter vooral bekend blijven als lid van de verzetsbeweging in de oorlogsjaren. In zijn wasserij, een beetje excentrisch gelegen in de Plenkert, werden heel wat illegale „transacties“ afgesloten en werden vele onderduikers aan een veilige plek geholpen.

DirkvdM (overleg) 21 sep 2012 09:38 (CEST)Reageren

Voorouders Nicolaus kloppen niet - NOG VERWERKEN[brontekst bewerken]

130904 mailtje van Arnold met info van Karl Heinz Schunck. NOG AANPASSEN ALS IK ER TIJD VOOR HEB (EN ER MEER INFO BINNEN IS). Voorlopig alleen dat de voorouders van Nicolaus Schunk anders zijn dan aangenomen. En Karl Heinz zal nog meer info ontvangen, dus wellicht dat eerst afwachten.