Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:MichielDMN/WikiMening

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door MichielDMN

Beste Michiel, Wat je schrijft over wetenschappelijke namen, daar ben ik het helemaal meer eens. Zeker ook het gescheiden houden van soort- en geslachtsnaam. Maar niet alleen in de paleontologie geeft dit soms problemen, ook in het Nederlands. Denk dan aan namen als baars, houting, marene, grasmus, koekoek, zalm, steur etc. Deze namen figureren als soortnaam, maar zijn feitelijk ook geslachtsnamen, hoewel niet altijd zo duidelijk. Taxoboxen vind ik ook prima. Probleem is dat (vooral door DNA-onderzoek) inzichten over relaties nogal eens veranderen, wat veel onderhoud met zich meebrengt. groeten Henrik, --HWN 19 jul 2010 17:01 (CEST)Reageren

Beste Hendrik,
Bedankt voor je reactie, doet me zeer veel plezier. Het klopt als een bus dat dit in het Nederlands ook veel problemen veroorzaakt. Veel populair-wetenschappelijke artikels maken geen onderscheid tussen de twee, wat natuurlijk soms tot hopeloos verkeerde inzichten leidt. Doorverwijspagina's kunnen op Wikipedia daarbij helpen, net als lemma's over de geslachten uiteraard. Ik vind het belangrijk dat het onderscheid daarin steeds duidelijk is.
Taxoboxen vragen inderdaad het nodige onderhoud met het steeds betere DNA-onderzoek. 'n Nadeel van de snelle manier waarop het tegenwoordig gaat binnen dat onderzoek. Maar taxoboxen daarom overboord gooien zou ik jammer vinden (sommigen opperen dat wel). Ze geven een juist beeld, zonder te veel detail weliswaar. Voor de details zijn er natuurlijk de lemma's over de klades zelf.
Groeten, --MichielDMN 🐘 (overleg) 19 jul 2010 17:14 (CEST)Reageren