Overleg sjabloon:Navigatie socialistische partijen Nederland
Onderwerp toevoegenWaarom is de PPR niet op te nemen onder de brede vlag van socialistische, communistische en sociaaldemocratische partijen? Op Politieke Partij Radicalen lees ik over een democratische economie, naar mijn het hoofdkenmerk van socialisme (maar wellicht niet het enige). QVVERTYVS (hm?) 14 feb 2007 02:35 (CET)
- In de jaren '70 wou D66 ook een democratische economie (check deze verkiezingsprogramma's maar), dus dat is een moeilijk criterium. De PPR kan je grofweg op drie manieren classificeren:
- Zoals Koole (in zijn Politieke partijen in Nederland (1994)) doet als een katholieke partij, omdat ze uit de KVP zijn ontstaan.
- Zoals Lucardie, van Schuur en Voerman (In Verloren Illusie, Geslaagde fusie (1999)) doen als liberale groenen (p.136)
- Zoals de PPR zelf deed namelijk als "radicaal, solidair, non-conformistisch, ecologisch en libertair", sui generis dus.
- Terzijde, die laatste twee karakteriseringen lijken overigens verdacht veel op de huidige koers van GroenLinks, maar
- Overigens het nl.wikipedia artikel over de PPR is wel erg summier lees en:Political Party Radicals voor een uitgebreidere discussie
- Dus: nee de PPR was volgens zichzelf en externe academische bronnen niet sociaal-demcratisch, socialistisch of communistisch. C mon 14 feb 2007 10:49 (CET)
- In de jaren '70 wou D66 ook een democratische economie (check deze verkiezingsprogramma's maar), dus dat is een moeilijk criterium. De PPR kan je grofweg op drie manieren classificeren:
- Ok, overtuigend! QVVERTYVS (hm?) 14 feb 2007 17:41 (CET)
Niet in het Parlement
[brontekst bewerken]Het lijkt me niet voor overzichtelijkheid goed om alleen partijen op te nemen die in het parlement zijn gerepresenteerd. Want waarom staat Solidair '93 er dan niet tussen? of de Socialistische Unie? De Socialistische Werkers Partij? De Internationale Socialisten? Revolutionair Socialistische Vereniging? Socialistische Arbeiders Partij? Internationale Kommunistenbond? Kommunistische Eenheidsbeweging Nederland Marxistisch/Leninistisch?? Kommunistische Partij Nederland Marxistisch/Leninistisch? Socialisten Bond? Verenigde Communistische Partij? Verbond van Communisten in Nederland? Partij voor Socialisme en Ontwapening? PSP'92?
En waarom is het SP (Kolthek) en SP? Gelijke monniken gelijke kappen dus SP (Kolthek) en SP (Marijnissen). C mon 17 feb 2007 22:28 (CET)
- Ik kijk nu wel een beetje vreemd aan tegen SP (Marijnissen). Bij Kolthek is het duidelijk: die was de oprichter van de oude SP, reden voor sommige historici om van de "Kolthekpartij" te spreken. Marijnissen is al ruim twintig jaar partijleider, maar niet de oprichter van de nieuwe SP. QVVERTYVS (hm?) 16 apr 2007 14:06 (CEST)
- Het maakt me niet uit hoe sommige historici (weaselwording!) over de in 1918 opgerichte SP dachten, ik ken ook wel politicologen die over de in 1971 opgerichte SP als Marijnissen-partij willen praten. Ik wil dat gelijke gevallen gelijk behandeld worden, dus als we jaartallen doen, dan ook jaartallen voor beide partijen. C mon 16 apr 2007 20:05 (CEST)
- Hier is de bron voor de term Kolthek-partij. QVVERTYVS (hm?) 17 apr 2007 10:57 (CEST)
Groenlinks
[brontekst bewerken]Waarom staat Groenlinks op deze lijst? Groenlinks hoort in internationale samenwerkingsverbanden bij groene partijen, niet bij socialistische of sociaaldemocratische partijen. Volgens welk objectief criterium is Groenlinks socialistisch, maar de Partij voor de Dieren b.v. niet? --Gerrit (overleg) 17 sep 2015 16:29 (CEST)
- GoenLinks komt voort uit partijen die duidelijk wel in deze categorie thuishoren (CPN, PSP). Dat is een goede reden GL ook in het sjabloon op te nemen - Skuipers (overleg) 21 sep 2015 00:18 (CEST)